Příběh vážky

Příběh vážky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421769/bmid_pribeh-vazky-GHZ-421769.png 4 48 17

Tilly je napůl indiánka a napůl Skotka a žije s rodiči a sestrou v malém kanadském městě. Po rozchodu rodičů na čas propadne alkoholu. Naštěstí se může opřít o několik silných žen, které jsou součástí jejího života – o svou moudrou babičku či o chápavou učitelku, a postupně nachází východisko z neradostné existence ve zvláštním terapeutickém centru, které využívá postupy založené na indiánské léčitelské tradici – hluboké vnímání přírody, pobyty v potní chýši, hojivé rituály. Po náročném hledání identity se jí podaří opět navázat kontakt s téměř zapomenutými indiánskými kořeny.... celý text

Přidat komentář

changaj
29.09.2023 4 z 5

Není to úplně typická "krásná literatura" ale spíš autorsky zpracovaná osobní výpověď. Sledujeme životní cestu ženy s indiánským původem, která hledá vztah k tradicím předků, bojuje se závislostí a hledá svou roli ve vztazích i společnosti. V autenticitě vidím asi největší přínos příběhu.

Luigi1
30.04.2023 5 z 5

O tématice alkohol toho bylo napsáno až až ale někteří si tyto řádky nečetli a ani domluvy nebrali k srdci


hannina
06.10.2022 4 z 5

Tak si to představte. Jednoho krásného dne se u vás objeví nějací lidé, seberou vám děti a strčí je do různých internátů či podobných zařízení nebo je dají k adopci. A vy ty děti pak třeba už nikdy neuvidíte. A ony samy se neukotveně potácejí v životě. O těchto traumatech, které se týkají i její rodiny, autorka, taktéž terapeutka, v této knize píše. A také sama o sobě o své cestě ....

Sůvazknihovny
11.05.2022 5 z 5

Pěkný příběh o náročné cestě životem vedoucí k nalezení pevné půdy pod nohama.

tulipi
30.01.2022 2 z 5

Autobiografický příběh o náročném hledání vlastní identity. Bylo zajímavé sledovat nejdříve "propad" hlavní hrdinky a pak její postupný "růst" a hledání sebe sama.
Líbila se mi postava moudré indiánské babičky a přibližování se indiánským kořenům...
Relativně útlá knížka, popisy místy trochu zbytečně rozvláčné (alespoň na mne).

RendyaDav
08.08.2021 5 z 5

Silný příběh o mladé ženě napůl indiánka a napůl Skotka , která propadne jako hodně mladá alkoholu. Součásti jejího života je naštěstí několik silných žen - moudrá babička, chápající učitelka, které jsou jí oporou. Nachází pomoc v terapeutickém centru , kde se využívají postupy založené na indiánské tradici návratu k přírodě. Po náročné terapii nachází svoji identitu a kořeny. A začne pracovat jako terapeutka.

Catrin05
15.05.2021 5 z 5

Skvělá kniha, doporučuji. Hledání kořenů.

karol.cadex
06.09.2020 3 z 5

Rozhodně Tilly nepřeji nic zlého nebo špatného a to, čím si prošla mě moc mrzí a jsem ráda, že našla svou identitu... Ale ta kniha neměla vůbec žádný drajv. Nic. Pustoprázdno.
Četla jsem dost knih a viděla i dost snímků týkajících se původních obyvatel Ameriky a tady jsem necítila nic z jejich vykořeněnosti, z jejich zoufalství a ztracenosti, kterou i v dnešní době potomci Indiánů oplývají, jsou závislí, jsou v depresích, nemohou se najít a společnost na ně kálí.
Hrozně špatně uchopený příběh, což je mi vzhledem k tématu líto.

Děvizna
19.08.2020 4 z 5

Velmi uvěřitelné vyprávění ze současnosti. O vykořeněnosti prvních národů, o jejich traumatech, o léčivé Cestě zpět ke svému lidu, ke svým Předkům a jejich způsobu života skrze znovupoznávání tradičního učení, rituálů, obřadů. Také o přátelství a sušenkových lidech, o každodenní vděčnosti....
"Všichni mí příbuzní."

pajaroh
14.08.2020 4 z 5

Mám ráda příběhy kanadských indiánů - knihy jako Pobřeží seskvečů, Dcery měděné ženy, Slyšel jsem sovu zavolat své jméno... - vyznačují se stručnějším, úderným stylem, hloubkou slova a silným poselstvím. Stejně tak tomu je v Příběhu vážky, jen je povídání ke konci knihy uspěchané a působí osekaným dojmem, což ji malinko ubírá na síle. Ale pokud vás zajímá tématika indiánské filozofie, určitě si knihu přečtěte.

Abia
27.05.2020 4 z 5

Moc milá kniha, ve které každého osloví to, co právě hledá a potřebuje.

Kubamarš
16.04.2020

Na Indiány myslívám přibližně tak často jako na holokaust, hlavně u filmů s podobnou tématikou (nemyslím Vinetua). Čas od času přinesou něco i média, naposled snad Radiožurnál o americkém bezpráví páchaném na indiánských ženách. A tak je pro mě pojivo příběhu, vykořeněnost Indiánů v Kanadě, pokusy o jejich integraci do většinové společnosti a s nimi související státní odebírání dětí indiánským rodinám a jejich předčasný transport do internátních škol, velmi cenné. Rovněž tak příběh Tilly. Její zmrtvýchvstání ze dna alkoholismu a cesta k sobě, ke svým duchovním kořenům skrze indiánskou přírodní terapii. Příběh americký, tedy vítězný; končící svatbou, narozením dvojčat a prací terapeutky pořádající workshopy po celé Kanadě. A souhlasím s předřečníky - příběh silný a autentický, skutečností inspirovaný a naši skutečnost inspirující.

Hanisek
28.03.2020 5 z 5

Velmi silná kniha o boji s alkoholem. Mladá žena propadne alkoholu a ztrácí sama sebe. Sílu postavit se svým démonům, jí pomůže znovu objevení svých kořenů. Je zde spousta sílí a poselství. Tato kniha patří k těm na které jen tak nezapomenete.

introvertka2020
26.03.2020 5 z 5

Silná osobní výpověď mladé ženy, která během dospívání propadne alkoholu. Kniha přináší poselství, jak je pro nás všechny důležité znát své kořeny a identitu.

MaggieR
24.01.2020 5 z 5

Veľmi zaujímavá kniha. Plná múdrych rád. Tiež by som odporúčala ľuďom po ťažkej životnej skúsenosti. Nenudí ani jedna stránka.

bookcase
15.12.2019 5 z 5

Ač nemá moc stránek, je neskutečně silný a vyjadřuje poselství a různá moudra, přitom je velmi čtivý a nemá hluchá nebo nudná místa.

JanaDor
11.11.2019 5 z 5

Kniha je plná moudrosti a poznání, ať v kladném čí záporném smyslu. Je čtivá a inspirativní. Je zároveň šokující. Je zde spousta jednoduchých rad, jak žít. Tím, že je to dle autorčina životního příběhu, je to velmi intenzivní a na mě to zapůsobilo až do samého srdce. Doporučuji všem.