Přátelé

Přátelé https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413462/bmid_pratele-6Or-413462.jpg 3 427 125

Šest přátel, kteří se stali rodinou. Televizní show, která se stala fenoménem. Dnes jsou Přátelé braní jako ikony 90. let ale když v roce 1994 začínali, nikoho nenapadlo, že by se tohle mohlo stát. Od první vlny nadšení, která vypukla, přes její návrat až po dnešek. Seriál s diváky udržuje nevšední spojení, každý v něm může najít svůj vlastní život a brát to jako útěk z reality. V následujících letech se Přátelé vyvinuli z nového megahitu, přes nostalgický příběh až k uznávané klasice. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey a Phoebe stanuli na televizním panthenonu. Tato kniha je hloubková studie historie a tradic Přátel, zkoumá všechny aspekty seriálu, od nejistých začátků až ke společenským podmínkám, které jejich úspěch jen zesílili. Novinářka a pop culture expertka Kelsey Miller probírá nejsilnější momenty Přátel, osvětluje problematické prvky a zkoumá celosvětové prvky, které se díky Přátelům rozšířily - od současné fascinace kávou až po Rachelin účes během 90. let. Kelsey bere čtenáře do zákulisí a ukazuje vztahy mezi herci i postavami. Zkoumá média, svět měnící události i digitální věk. To všechno seriál i diváky ovlivnilo. Tato kniha je naprostou retrospektivou Přátel, skvělá nejen pro fanoušky ale pro každého, kdo někdy uvažoval nad úspěchem tohoto příběhu.... celý text

Humor Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

I'll Be There For You , 2018


více info...

Přidat komentář

roman9276
22.01.2024 4 z 5

Na knihu jsem byl zvědavý, protože jsem velkým fanouškem seriálu. Začátek knihy je trochu vlažnější a musel jsem se do čtení nutit, ale naopak po první třetině, když jsem si zvykl na styl psaní autorky, tak jsem byl mile překvapen. Přátelé byli rozebráni z jiného pohledu od A do Z a dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí kolem seriálu. Dle recenzí spousta lidí bylo zklamaných, já jsem ten pocit neměl, ba naopak.

Vidlička
20.09.2023 4 z 5

Čekala jsem nějaké veselé historky z natáčení, ale ty se nekonaly. Spíš je knížka o tom, jak Přátelé ovlivnili svět a svět je, a jakou cestu urazili od svého vzniku v podstatě až dodnes (do vydání knihy). Spousta zajímavých informací, klasický fanouškovský must-read. Kniha je psaná fajn stylem, sice typicky americky útočí na vaše slzné kanálky, ale dá se to. Seriál jsem viděla milionkrát, takže jsem si čtení užila.


Tess.96
03.08.2023 4 z 5

Od autorky Kelsey Miller opravdu vyzařuje ta láska, kterou k seriálu chová a na čtenáře to působí nakažlivě. Nejsem obrovským fanouškem Přátel. Mám je ráda, ráda na ně kouknu, když je dávají v televizi, ale pokud bych si nějaký seriál pustila jako kulisu nebo oddych, nebyl by to tenhle.

To ale neznamená, že by se mi kniha kvůli tomu nelíbila, právě naopak. Bylo zajímavé si přečíct zajímavosti o hlavních představitelích, jak se vlastně k roli dostali nebo jak si museli společně vybojovat navýšení platu. Kelsey Miller navíc píše opravdu čtivě a do knihy jsem se hned dostala. Místy čtenáři připomene ty nejlepší epizody nebo scény, které se staly ikonickými.

Možná se to může zdát jako jen kniha o nějakém seriálu, ale je to zajímavý pohled na to, jak tenhle epický seriál vznikl a dává nahlédnout do jeho zákoutí, což mě moc bavilo. Doufám, že se autorka podbnému tématu bude věnovat dál, mohlo by to mít úspěch.

Ella_85
17.07.2023 4 z 5

Beru tuhle knizku, jako prehled zajimavosti a informaci, o kterych jsem nevedela. Nemela jsem predstavu o cem bude a tim bych to uzavrela

_Lucie_97
07.04.2023 4 z 5

Povinnost pro každého milovníka přátel! Dozvíte se spoustu informaci, které vám pomohou doplnit cely příběh přátel a vysvětlit, proč se věci staly, jak se staly. Rozhodně mohu doporučit, ale místy knížka maličko odbíhá od hlavního tématu. Každopádně jsem si čtení užila a přátele zůstanou navždy mym nejoblíbenějším seriálem

endroo25
18.03.2023 4 z 5

Mě kniha nijak nezklamala. protože jsem od ní nic nečekal. Četl jsem ji hned po biografii Mattew Perryho. Dozvěděl jsem se z ní hodně zajímavých informací o tom, jak seriál vznikal a připomněl jsem si i reálné události tehdejší doby a jak se s nimi tvurci seriálu vypořádávali. Knížka mě bavila a díky ní jsem teď zase začal sledovat serial znovu od prvního dilu.

Hor89
21.02.2023 1 z 5

Přátelé patří k mým nejoblíbenějším seriálům, takže na knihu z jeho zákulisí jsem byl hodně zvědavý.... Ale nakonec jsem byl rád že jsem ji nekupoval, ale půjčil z knihovny. Kniha hodně klame anotací - v reálu je kniha spíše studiem vlivu seriálu na americkou kulturu, a k tomu přidala autorka pár pseudokauz. Další mínus je plno chyb - jak faktických tak pravopisných. Jediná část knihy co mě bavila byl začátek s přípravami seriálu a hledáním herců.

Ludy1990
23.01.2023 3 z 5

Tak moc jsem se těšila až si přečtu tuto knihu,jelikož jsem milovník seriálu Přátel a můžu bohužel říct,že mě tato kniha docela zklamala.Mínusy - v knize jsem objevila par chyb ( ať už gramatika nebo dějové chyby - když popisuje epizody ).Docela bych uvítala,kdyby tam autorka dala i nějaké fotky ( třeba i ze zákulisí ).

BlaTer
11.01.2023 5 z 5

Miluju! Krásně napsaná kniha, přečtená za jeden den. Málem jsem dala na recenze ostatních a knihu ani nepřečetla. Ale nedělejte to! Skvělá kniha vypovídající o zrodu, průběhu a vlastně stále trvajícím průběhu a dopadu nejlepšího seriálu všech dob. Dozvěděla jsem se tolik zajímavých věcí, že jsem musela jednotlivé stránky zakládat, abych se k nim mohla po čase zase vrátit.. děkuju!

MagdaLENKA89
30.10.2022 2 z 5

Kdo by nesledoval Přátelé. Já osobně jsem měla jedno období, kdy jsem si je pouštěla pořád za sebou. Tuhle knihu jsem před pár lety registrovala v knihkupectví, ale nekoupila jsem si jí. Můj pocit z ní byl: Tady se někdo snaží vytřískat z televizního hitu další peníze. V podstatě jsem si ji nekoupila na truc. Teď, po dvou třech letech, se mi konečně dostala do ruky nejen na prolistovaní, ale i na přečtení. A můj původní pocit zůstává. Nezáživná nuda, kterou někdo šil horkou jehlou, aby se prostě prodalo co nejvíce výtisků - nekvalitní je, podle mě, i překlad knihy - a motiv pro vydání v češtině byl nepochybně stejný jako motiv pro původní zahraniční autory. Tím pádem se na překladu šetřilo, je to zkrátka znát. Sem tam nějaká zajímavost a novinka - ano - ale dalo se to zpracovat stokrát zajímavěji. To by ovšem znamenalo větší úsilí, více času, více peněz.

dzejkbeltygros
25.10.2022 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak už to šlo samo, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí o hercích i seriálu. Občas jsou tam nějaké nudné věci, které by člověk mohl přeskočit, ale celkově to bylo milé ohlédnutí za velmi úspěšným seriálem.

nakavusterezou
19.10.2022 2 z 5

Já jsem největší fanoušek seriálu Přátelé, na kterého byste mohli v ČR narazit. Takže budu dost kritická.

Já jsem od knihy čekala úplně něco jiného a jsem zklamaná. Čekala jsem, že kniha bude obsahovat vtipné historky z natáčení, vyjádření či různé citace samotných herců, tvůrců a scenáristů. A ono kde nic, tu nic.

Samozřejmě jsem se dozvěděla pár věci, které jsem ještě netušila, ale mnoho jich nebylo. Ke konci knihy už jsem i některé odstavce přeskakovala, protože to zkrátka bylo nudné a pro čtenáře, jako jsem já, dost neatraktivní.

goofinkaa
04.10.2022 3 z 5

V knihe je kopec nostalgie, ale hlavne veľa zaujímavých vecí zo zákulisia, o ktorých som nevedela. Pochopila som pozadie niektorých dielov a teraz vidím tento seriál zase trochu inak. Zachytil spoločnost v kontexte doby. Kam sa hrabú dnešné scenáristické seriálové rychlokvašky :)

Lexie321
30.08.2022 3 z 5

Priatelia sú moja srdcovka a aj keď som vedela, že kniha bude na štýl literatúry faktu a rozoberať rôzne aspekty hercov a seriálu ako celok aj tak si myslím, že mohla byť napísaná oveľa lepšie. Kniha obsahuje pre nadšencov seriálu dobre známe aj menej známe fakty. Len to podanie je slabé. Škoda.

hana17.1.
03.08.2022 3 z 5

Seriál naprosto zbožňuji, tak od knihy jsem čekala asi něco podobmého, ale nesplnila moje očekávání. Asi jsem čekala nějaké jiné zajímavosti z natáčení, vystřižené scény a podobně, zatímco je to spíše takový sociologický výzkum z tehdejší doby, čísla a velikost platů herců a kolik peněz si mezi sebou studia přehazovaly.
Kniha se četla dobře a pro někoho bude určitě i zajímavá, já jen čekala jiný směr a jiné zajímavosti.

KnihomolkaOli
24.05.2022 3 z 5

Čekala jsem trošku jiný směr této knihy. Přátele miluju a ráda si o nich něco přečtu, ovšem více by mě zajímaly samotné díly, životy herců v době natáčení seriálu, co je bavilo, co méně atd. Četlo se to ale dobře a rychle.

lenka0383
21.04.2022 5 z 5

Téhle knize se často vytýká, že místo aby na nás chrlila údaje o seriálu a hercích, zabývá se jakousi sociologickou analýzou doby, ve které vznikal. A to je přesně to, co mě tak bavilo! Tahle kniha je pro vás, jestli vás zajímá, jaké byly reakce americké společnosti 90. let na první lesbickou svatbu na televizní obrazovce, jak došlo k tomu, že díky tomuhle seriálu dneska běžně chodíme do kavárny (v době, kdy se začal vysílat, kavárny ještě rozšířené nebyly a diváci často nechápali, proč by tam vůbec někdo chodil ), jak souvisí Přátelé s hnutím MeToo a s Coca-colou, že v době vysílání epizod s Chandlerovým otcem většina veřejnosti netušila, že něco jako transgender vůbec existuje, a že epizody, kde Rachel a Phoebe nakupují v "Moderním bytu" byl obří product placement, který se firmě slušně vyplatil. Vrátíme se taky do doby, kdy proběhl teroristický útok na World Trade Center, a dozvíme se, jak na to seriál zareagoval (jo, konečně vám dojde, proč celou osmou sérii nosí trička I️NY).

jerisno
23.03.2022 4 z 5

Seriál Přátelé mě dlouho, předlouho naprosto míjel. V době jeho uvedení jsem ho považoval za další "teens" sitcom a zcela jsem vylučoval, že by mě čímkoliv mohl zaujmout. Až při dalších reprízách, kdy už byly děti větší a občas na nějaký díl v TV narazily, jsem se podivoval, čemu se tam můžou pořád smát. Někdy se k nim přidala i žena a to už jsem pojal podezření a nesměle (a s výčitkami) jsem se občas zastavil a chvíli sledoval. Potom jsem si náhodně přisedl na celý díl a pak už to bylo plánované a žádná část mně nesměla uniknout. Tu ikonickou šestici (+ další vedlejší) jsem si skutečně oblíbil a zjistil, že vůbec nejde o bezduchou slátaninu, ale opravdu vtipný a chytrý seriál. Má totiž tu výhodu, že do něho můžete nastoupit v jakémkoliv díle a přesto se neztrácíte a máte záruku inteligentní a přirozené zábavy.
Když si nedávno nejmladší dcera pořídila tuto knihu, ze zvědavosti jsem si ji také přečetl. Sice jsem se nedozvěděl nic zásadního, ale tak nějak mi doplnila a definitivně ukotvila tento seriálový fenomén v paměti. I mě v posledních reprízách nemile překvapily nové, korektnější úpravy některých legendárních "hlášek", ale zatím to nijak neovlivnilo mé hodnocení tohoto seriálu tak, jak si ho pamatuji, totiž jako jednoho z nejzajímavějších, které jsem v TV cíleně sledoval. Tato kniha je jeho příjemným i když nijak převratným doplňkem.
Pět by bylo moc, tři zase málo, takže dobré čtyři hvězdičky.

Petra024
14.02.2022 2 z 5

Moje první přečtená biografie. Miluju seriál Přátelé a dokážu se na něho furt dívat, to se prostě neomrzí, a proto kniha byla pro mě jasnou volbou ale z velkého nadšení, přišlo velké zklamání. Myslela jsem, že se dozvím něco nového a ono nic nového. Některé strany jsem měla chuť přeskočit. Nic víc bych asi nedodala.

martinka.cz1
12.02.2022 3 z 5

Knížku jsem se chystala přečíst dlouho a dost jsem se na ni těšila. Nicméně po přečtení jsem byla zklamaná. Dost jsem se ztrácela při zmínkách jiných seriálů, které neznám. Celkově mi knížka nepřinesla nové informace, já očekávala opak.