Praktický návod na dojčenie

Praktický návod na dojčenie https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436885/bmid_prakticky-navod-na-dojcenie-Fz8-436885.jpg 4 15 15

Praktický návod na dojčenie je základnou príručkou o dojčení pre každú mamičku. Vďaka tejto publikácií s množstvom inštruktážnych fotografií sa napríklad dozviete, ako správne a prvýkrát dojčiť, alebo čo robiť, keď dieťatko nepriberá. Informácie rokmi overené praxou sa opierajú aj o prednášky celosvetovo uznávaného pediatra Dr. Jacka Newmana.... celý text

Přidat komentář

Melissa.drumos
předevčírem odpad!

Knihu jsem poprvé četla v roce 2019 , když jsem čekala první dítě. Už tehdy mi přišla zvláštní a po prozkoumání stránek www.mamila.sk jsem tuto organizaci vyhodnotila jako alternativní medicínu. Později jsem si dohledala kauzy s domperidonem, které proběhly v letech 2013-2015 na Slovensku a plácala se po rameni, že jsem to vyhodnotila správně a že je dobře, že jsem poradkyni z Mamily nikdy nevyhledala, přestože mi to kamarádky doporučovaly. Když jsem na sociální síti projevila podporu matkám, které přes veškerou snahu nedokázaly kojit, přišla mi spousta soukromých zpráv, kde ženy líčily špatné zkušenosti s laktačními poradkyněmi z této organizace. Zároveň měly pocit, že se nemohou dovolat spravedlnosti, protože přímo v etickém kodexu Mamily je napsáno, že za realizaci rad od laktační poradkyně zodpovídají rodiče. K našemu velkému překvapení ale Mamila v roce 2022 získala akreditaci MZČR školit zdravotníky a má zástupce v Komisi pro výživu kojenců a malých dětí na Ministerstvu zdravotnictví. Ve stejném období byla na Slovensku medializována doporučení Mamily užívat na podporu laktace bylinné kapsle v dávkách vyšších než doporučuje výrobce na obale a rutinně nastříhávat podjazykové a retní uzdičky. Slovenské ministerstvo zdravotnictví se od Mamily od roku 2015 distancuje a v médiích opakovaně zdůrazňuje, že s touto organizací nespolupracuje. Další kauzy proběhly v roce 2022 v Kanadě a týkaly se doktora Jacka Newmana, který je odborným garantem Mamily a kojícím ženám dosud předepisuje domperidon v dávkách 3-5x vyšších, než je považováno za bezpečné. V České republice se užívání bylin medializovalo v roce 2024 v Hospodářských novinách (článek: I šedesát tablet denně, aby kojily...). Kniha Praktický návod na kojení uznává pouze asymetrické přiložení, což je už vědecky překonaná technika kojení. V klinické praxi by se dnes mělo vycházet z principů Biological nurturing/Gestalt Breastfeeding, čímž i odpadá potřeba stříhat uzdičky. Z těchto principů vychází Laktační liga, Přirozené kojení i slovenský Inštitút pre podporu dojčenia (intuitívne dojčenie). Proto mi tato kniha z praktického hlediska nepřijde užitečná.

beer.veronika
20.01.2024 4 z 5

Kniha obsahuje pěkné fotografie a praktický návod ke kojení. Jak kniha pěkně shrnuje - matka a dítě se naučí kojit kojením.


lentilka_007
30.04.2022 5 z 5

Kniha existuje i v české verzi. Je skvělá, protože obsahuje názorné fotografie a ne nejasné kresby, jako mnoho jí podobných počinů. Pro prvorodičky určitě doporučuji. Přečtena za jedno odpoledne, ale až se mimčo narodí, učitě se k ní budu ještě vracet.

hroneczek
15.03.2022 5 z 5

Kniha mi několikrát pomohla, protože dává jednoduché, jasné a návodné rady, jak kojení zlepšit či na co si dát pozor. Určitě ji doporučuji mít po ruce.

Varjohukka
06.09.2020 4 z 5

Po narození dcerky jsem tuto knihu dostala od laktační poradkyně. Obsahuje spoustu dobrých rad a detailních fotografií.

Autorovy další knížky

2012  83%Praktický návod na dojčenie
2011  0%Pastoračná starostlivosť o rodiny, ktoré strácajú dieťa