Praha a srbští malíři

Praha a srbští malíři https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499474/bmid_praha-a-srbsti-maliri-jSA-499474.jpg 5 1 1

Kniha i film pojednávají o srbských malířích konce 19. a počátku 20. století, jejichž umělecký vývoj výrazně ovlivnila studia na pražské Akademii výtvarných umění a soukromé studijní pobyty v Čechách.

Přidat komentář

milamarus
26.09.2022 5 z 5

Jedinečná velkoformátová publikace, která dává nahlédnout do radostí a strastí uměleckého života a života na přelomu století vůbec. Přivezla jsem si jí z knihovny na Opatově. // Praha je zde jako chvilková kulisa, po Vídni, Paříži a Mnichově přestupní stanice zmíněná jen názvem ulice (např. Ovenecká, Čechova, Šmeralova, Malířská, Eliášova a další), ve které po několik semestrů bydleli; a abych nezapomněla v několika případech také jako město, kde našli svou lásku.
Kromě životopisných informací jsou zde pochopitelně i ukázky z jejich tvorby, tj. poznáte, jak se zachytili oni sami (díky za ty autoportréty!!!) a jak viděli svět kolem sebe. Zavítáte do Bělehradu, Mostaru, Sarajeva, Somboru, Zlatiboru, Dubrovníku a je tu také ostrov Korfu nebo francouzské přístavní město Saint-Tropez. Tešte se ovšem i na bezejmenné zahrady, oděné a neoděné dívky, barvami hrající zátiší, cesty, hory, pláže atd.
Dávám maximální počet hvězdiček. // Vhodné pro osmou, devátou, jedenáctou, dvanáctou a patnáctou příčku letošní čtenářské výzvy, kdo stále hledá…

------------------------------------------------
CITÁT:
Do chudobného domečku s malou zahrádkou na dvoře se vcházelo rozviklanými dveřmi do prostorné místnosti plné nábytku, rámů a obrazů obrácených ke zdi. Malíři se nedívají rádi na svá díla.

Štítky knihy

Praha malíři medailony osobností Srbové

Autorovy knížky

Nenad Ognjenović
srbská, 1962
2015  100%Praha a srbští malíři