Praha

Praha https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523842/mid_praha-651ef8def1237.png 5 2 2

Cyklus fotografií Prahy staré i nové. Nechce být jen sledem obrázků, ale zachycením jejích krás, pamětihodnosti stavebních i historických usiluje o postižení její osobité tváře a vyzdvižení, čím se vyrovnává i předčí nejkrásnější města na světě.

Přidat komentář

milamarus
05.10.2023 5 z 5

Propojuji s knihou “Praha“ od Josefa Zemana (1908-1973), kterou vydalo Sportovní a turistické nakladatelství o čtyři roky dříve. Jsou si velmi podobné. // Opět černobílé provedení, opět kapesní formát a také vícejazyčné popisky, které čtenářskou základnu v mžiku rozšiřují. Ty česky psané ovšem tentokrát najdete hned u fotografií. Pohodlně, žádné listování, hledání... // Celkem se jedná o 124 snímků. Nechybí žádný.

Chválím autora za jeho snahu zachytit známá místa z jiného úhlu,...protože vyfotit Karlův most se Staroměstskou mosteckou věží nad hlavou, palác Smiřických z podloubíčka, topoly na Císařské louce skrze zbytky vyšehradského opevnění... to je, panečku, orámování! // Pootevřené dveře, ze kterých byla focena Staroměstská radnice, jsem si byla tipovat včera večer. Jde o č.p. 606/12? :-) // A co se týká historických snímků, uvádím například fotografii č. 78 aneb pohled z Chotkových sadů dolů na Klárov, včetně výstavního pavilonu, na jehož místě je dnes výstup z metra; nebo unikátní fotografii č. 82, na níž jsou zvěčněny domy na Dvořákově nábřeží, potažmo Pařížská ulice. Do deseti let tam vyrostl hotel InterContinental...

Dávám maximální počet hvězdiček. // Obě knihy doporučuji.