Pozoruhodně bystrá stvoření

Pozoruhodně bystrá stvoření https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500951/bmid_pozoruhodne-bystra-stvoreni-fr0-500951.jpg 4 102 24

Po manželově smrti začne Tova pracovat jako uklízečka v akváriu. Zaměstnání jí vždy pomáhalo vyrovnat se s těžkostmi, už od chvíle, kdy před více než třiceti roky záhadně zmizel její osmnáctiletý syn Erik. Tova tam pozná Marcelluse, obří tichomořskou chobotnici. Plachý Marcellus toho ví víc, než si kdo dokáže představit, ale ani ve snu by ho nenapadlo zvednout pro své lidské věznitele jedno ze svých osmi chapadel – dokud se nespřátelí s Tovou. Marcellus, který je ve skutečnosti skvělý detektiv, vydedukuje, co se stalo té noci, kdy Tovin syn zmizel. A teď musí využít všechny triky, jichž je jeho staré bezobratlé tělo schopné, aby pro ni odhalil pravdu dřív, než bude pozdě. Tento příběh o přátelství, přijetí a naději je připomínkou toho, že nekompromisní pohled do minulosti může pomoci odhalit dobrou budoucnost, jež se kdysi zdála nemožná. A slibujeme, že vás pobaví i dojme.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Remarkably Bright Creatures , 2022


více info...

Přidat komentář

JFK117
16.04.2024 5 z 5

Úžasná kniha. Předvídatelná dějová linka dokáže udržet napětí. Co když to skončí jinak? Krásně výstižné charaktery postav i prostředí. Paráda!

KnihomoLucy196
25.03.2024 5 z 5

Něžnější knížku jsem asi ani nečetla. Fakt nádherně dojemné a miloučké :))

Knížka je v podstatě o smíření se se životem a hlavně smrtí. Je to nedílná součást bytí a člověk to má brát takové, jaké je.

Příběh sleduje Tovu, jak se stále vyrovnává se ztrátou svého syna, a posléze i manžela. Ze smutku jí pomůže chobotnice Marcellus a stanou se moc dobrými přáteli.
Pak také pozorujeme příběh Camerona, kterého v dětství opustila matka a žil pouze se svou tetičkou Jeanne. Jeho vývoj mě taky moc bavil a od začátku jsem ho měla ráda.

Ale hlavně mě uhranul chobotničák Marcellus. Tak inteligentní stvoření, tak pozoruhodně bystré a empatické. Moc se mi líbily jeho úvahy a celkový přístup k světu.

Nechce se mi to tu tak moc spoilerovat, tak jenom napíšu, že jsem na konci uronila několik slz. Jak dojetím, tak štěstím, tak smutkem.

Skutečně žádná jiná knížka se tolik nedotkla mého srdce jako právě tahle.
Moc ji všem doporučuju ;)


Aneleh
08.03.2024 5 z 5

Ne že by se mi chobotnice líbily. Ale pamatuji si je z dětských knih svých dětí a jak jejich příběhy milovaly. Takové chobotničky stejně jako plyšové hračky, jsou vyobrazeny velmi mírumilovně a roztomile. Velký Marcellus z této knihy je navíc velmi inteligentní a tak chytrý, že rozluští záhadu v životě jedné důchodkyně, která uklízí ve Vodním světě.
Příběh téměř detektivní, ale zároveň laskavě pohádkový, zaujme neobvyklým přátelstvím a přiznám se, že v závěru se mi hrnuly slzy do očí. Prostě vás to dojme a chytí za srdce. Všechny pasáže psané Marcellem jsou neodolatelné a budete si je opravdu užívat. Doporučuji každému, kdo hledá laskavost, moudrost a hezký pocit na duši.
"Lidé. V mnoha ohledech jste hloupí a děláte jednu chybu za druhou. Ale čas od času se dokážete proměnit v pozoruhodně bystrá stvoření."

Luccinda
04.03.2024 3 z 5

Milý a laskavý příběh, který měl ale mnohem větší potenciál. Kdo by nechtěl číst knížku z pohledu moudrého chobotničáka? Škoda, že těch kapitol z pohledu Marcelluse tam bylo tak málo. Zbytek knihy totiž nebyl ničím výjimečný. Osudy hlavních hrdinů mě bohužel nezaujaly, navíc byl celý příběh dost předvídatelný.

Přesto vám knížku můžu doporučit, pokud máte podobné odpočinkové příběhy rádi. Přirovnání ke knize Muž jménem Ove je vcelku namístě, Pozoruhodně bystrá stvoření se mi díky chobotničákovi možná líbily ještě o kapku víc.

parvitas
23.02.2024 5 z 5

Toto potrebujeme. Viac chápania. Viac chápadiel. Osmonoha do každej rodiny! Alebo teda radšej nie, keďže nežijú moc dlho, nech svoj život strávia v mori... ale podstatu chápeme. Toto je tak feel good kniha, na akú som čakala celý rok. Tento rok síce nie je dlhý (je ešte len február), ale Marcellus mi v ňom chýbal, aj keď som o tom doteraz nevedela. Príbeh osmonoha, ktorý odrátava dni v zajatí a jeho pohľad na ľudí bol skutočne osviežujúci. Príbeh dôchodkyne, ktorá si privyrába upratovaním. Ocot a citróny, vážení. A do tretice príbeh smoliara, ktorý nikdy nič nedotiahne do konca, ale hľadá svojho otca. Maturitné prstene a ročenky konečne majú svoj dôvod existencie a nie sú len finančným zárobkom pre zlatníkov či fotografov. Zamilovala som si všetkých troch, najviac asi toho s tromi srdciami... je tak... srdečnejší. :)
Knihu odporúčam a nechávam si ju. Ešte idem hľadať iné chobotnicoidné knihy, aj keď neverím, že budú takto láskavé.

Didi15
19.02.2024 5 z 5

Tohle je milý a odpočinkový příběh , líbilo se mi to.

veruptackova
15.02.2024 3 z 5

3,5*
Tohle je kniha, kterou bych si sama asi nekoupila. Zkrátka a jednoduše to není můj obvyklý žánr. Když se ale objevily první kladné recenze a já už byla trochu přehlcená thrillery, řekla jsem si, že je ten pravý čas zase vyzkoušet něco jiného. Zpočátku jsem si za tento výběr trochu nadávala. U kapitol z pohledu různých postav zkrátka trochu trvá než se děj rozjede a mě tohle seznamování příliš nebavilo. Navíc mi začátek přišel spíše lehce depresivní než to pohodové čtení, které jsem očekávala. Od poloviny se to však zlomilo. Zápletka knihy vám sice bude od začátku jasná, ale ono to vlastně vůbec nevadí a vy čtete dál a dál. Autorce se skvěle povedlo vykreslit různorodé povahy a do příběhu zakomponovat i chobotnici, čehož jsem se původně trochu obávala, ale nakonec mě právě tento prvek nadchl nejvíc.

Pozoruhodně bystrá stvoření je ten typ knihy, která vás možná nepřekvapí, za to vám po přečtení vykouzlí úsměv na rtech. Pokud si tedy chcete přečíst něco opravdu milého a možná se i dozvědět pár faktů o chobotnicích, sáhněte po Pozoruhodně bystrých stvořeních. A mimochodem, ten název je v tomto případně extrémně povedený.

stesti.s.knihou
09.02.2024 5 z 5

První pětihvězdičková kniha tohoto roku! Pozoruhodně bystrá stvoření jsou tak krásným a milým příběhem, že jsem si vyloženě užívala každou stránku.
Příběh je postaven na poměrně neobyčejném přátelství - kamarády se totiž stanou důchodkyně Tova a chobotnice Marcellus. Zní to dosti neuvěřitelně, ale v knize to všechno tak nějak hraje dohromady. Chobotnice sice nemluví, ale s lidmi, kteří ji vnímají, se umí dost dobře dorozumět. Důkazem jsou i kapitoly psané právě z pohledu chobotnice.
Kniha je přirovnávána k Muži jménem Ove; zde bych si trochu dovolila nesouhlasit, jedinou podobnost vidím v tom, že hlavní postava je senior, ale to je tak vše. Ove je více melancholický, bolavý, nutící k zamyšlení, kdežto tato kniha pro mě byla vyloženě feel-good příběh.
Pokud tedy máte náladu na milý, odpočinkový příběh s přesahem, tak Podivuhodně bystrá stvoření jsou to pravé :)
5/5

strana394
09.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Tuto knížku bych doporučila někomu, kdo si na chvíli potřebuje odpočinout od složitých příběhů. Kdo na chvíli potřebuje krásný dojemný příběh plný přátelství a laskavosti.

Náš osmichapadlový hrdina Marcellus je skvělý, inteligentní, zvídavý tvor, který si svůj čas v akváriu krátí nočními útěky za vidinou zaplnit si pupek něčím lepším. Bylo mi ho líto, protože ačkoliv ho majitel Vodního světa zachránil, když se v moři poranil, byl nucen celý svůj život strávit v jedné velké nádrži Nebudu vám prozrazovat, jak to s ním nakonec dopadlo, to si budete muset zjistit sami

V knize sledujeme osudy hned několika postav. Kromě jich zmiňované chobotnice máme zde Tovu, aktivní důchodkyni posedlou úklidem. Před 30ti lety přišla o svého syna a poté i o svého manžela. Kromě dalších 3 kamarádek Pletařek a jednoho upovídaného prodávajícího nikoho nemá. A tak ráda tráví svůj volný čas úklidem ve Vodním světě, kde ji nikdo nelituje, neodsuzuje a neříká co má dělat. Právě tam naváže nečekané přátelství s Marcellusem.

Dále sledujeme příběh Camerona, který to v životě neměl vůbec jednoduché. V 9ti letech ho opustila máma, otce nikdy nepoznal a byl vychováván svou tetou. Život se s ním nemazlil, a ačkoliv se snažil, smůla se mu lepila na paty. Rozhodl se, že zkusí vypátrat svého otce a stopa ho zanese do jednoho malého městečka, kde narazí na až moc zvídavého prodavače, jednu krásnou a šikovnou majitelku obchodu. Aby si vydělal nějaké peníze, začne pracovat jako údržbář ve Vodním světě, a protože si paní uklízečka přihodí úraz, její práce připadne i na něj. Jenže uklízečka má ráda, když se věci dělají po jejím a jednoho večera za ním přijde a kontroluje, jak mu to jde. A tak se Cameron seznámí i s Tovou.

Během čtení vyplouvají na povrch stará tajemství a Tova pomalu začíná chápat, co se osudné noci jejímu synovi stalo. Osudy postav se vzájemně proplétají a zjišťují, jak se věci ve skutečnosti mají. Pojďte i vy zjistit, jak moc geniální je Marcellus, pátrejte společně s Cameronem po jeho otci a pozorujte příběh jedné odvážné starší paní

Děkuju Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.
IG: @strana394

kolacky
06.02.2024 5 z 5

Moc hezké vyprávění. Obdivovala jsem Tovin elán a to, jak se vypořádávala se situacemi v jejím životě. Líbily se mi její kámošky pletařky. Líbil se mi hokynář Ethan a nakonec i ten popleta a smolař Cameron. A Kocour ! A nemohla jsem nemilovat Marcella, jeho chobotničí pohled na lidský svět a jeho náklonnost k Tově. A smírný konec...

nada3314
29.01.2024 5 z 5

OOO, tak tohle bylo něco.
Tento příběh bude taková srdcovka a vím, že se bude řadit k nejlepším knihám, které jsem kdy přečetla. Na toto budu ještě dlouho vzpomínat. Už teď ji doporučuji, všude kudy chodím. Není na škodu si někdy přečíst něco jiného, poklidnějšího a milého. V životě by mě nenapadlo, že budu tak nadšená z příběhu o chobotnici, já ji říkala Marcel –( ofiko Marcellus). Příběh se ke mně dostal jako reading copy a jsem si 100% jistá, že by mě jinak 100% minul. Nemůžu hodnotit jinak než plný počet, krásná milá a hlavně jiná kniha. Jsem nadšená, uchvácená a více takových příběhů si přeji.

GeRaltzRiVie01
21.01.2024 4 z 5

Milá, nenáročná kniha bez záporných postav. Jen Cameron občas otravný.

Vampucha
10.01.2024 3 z 5

Když jsem knihu začala číst, říkala jsem si, holka do čeho ses to zase pustila. Ale postupně si mě příběh začal získávat a nakonec to bylo moc milé čtení. Oddechovka, u které si odpočinete i se zasmějete.
Srovnání s knihou Muž jménem Ove asi dokážu pochopit. Ale Ove se mi nelíbil, Bystrá stvoření ano. Tedy Tova a chobotnice Marcellus :)

Tova je sedmdesátiletá paní, která nejprve přišla o syna, jehož zmizení nikdy nebylo vysvětleno ( a příběh se toho dotýká) a následně i o manžela, po jehož smrti začala pracovat jako uklízečka ve vodním světě, aby se něčím zaměstnala. Jednoho dne se začne přátelit s chobotnicí velkou - s Marecellusem a vznikne velmi zvláštní přátelství. Marcell je mazaný a ve vodním světě nikdo netuší, čeho všeho je schopný. Tova má zajetou svou rutinu a kamarádky, které ji furt do všeho mluví. Ale ona má svou hlavu, velmi nerada se podvoluje a ve většině případů si dělá to co chce. Nicméně Tova mi byla sympatická, není tak nepříjemná a panovačná jako je Ove, když bych to měla srovnávat. Nenadává, přišla mi lidstější než Ove, který byl bručoun zalezlý ve svém domě a pomalu se na něj nikdo nesměl ani podívat.

Kapitoly se střídají z pohledu chobotnice, Tovy a ještě Camerona, který mi dlouho v příběhu vadil a byl mi dost nesympatický. Ale vývoj tam je a celkem brzy asi i pochopíte, jakou roli v příběhu Cameron hraje.
Sledovat příběh z pohledu chobotnice bylo vlastně docela vtipné, této linky jsem se bála, ale nakonec úplně zbytečně. Přes Marcella se čtenář dozvídá věci, které vůbec nečeká, jelikož je tichým svědkem mnoha lidských událostí a setkání. Také se dozvíte mnoho informací o chobotnicích velkých.

Je to jednoduše napsané, jde především o přátelství, rodinu a druhé šance. Je to ze života a zároveň o životě obyčejných lidí v jednom malém městečku, kde každý zná každého a cokoliv utajit je holé bláznovství.

annettka1098
10.01.2024 3 z 5

Přestože mě v první polovině knihy bavily hodně jen kapitoly od Marcella, postupně se to zlomilo a druhá polovina mě velmi chytla.
Nejedná se o nijak převratný příběh plný zvratů, myslím, že hodně věcí čtenář během čtení sám odhadne. Přesto jde o milou, vtipnou a oddechovou knihu plnou překvapivého přátelství.

M.anon
09.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha :).

NikyTaky
08.01.2024 4 z 5

Hrozně hezky napsaný feel good román o přátelství aktivní důchodkyně a chobotnice. Sleduje ze několik linek, které se nakonec rozpletou a propojí. Nelehký příběh Tovy, který má happy end. Doporučuji :)

alzbeta4340
02.01.2024 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné čtení, i když si nejsem jistá, jestli v anotaci zdůrazněná role chobotnice čtenáře přitáhne nebo spíš odradí. Tento hlavonožec byl popsán jako dosti sympatický tvor, ale stěžejní roli, jak se dalo čekat, hráli lidé. Kniha totiž jako společenský román popisuje lidskou touhu po rodinných a přátelských poutech. Milé čtení.

Lucienka220
18.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha o přátelství sedmdesátileté uklízečky ve Vodním světě a chobotnice velké. Pěkně se četla, příběh je sice dojemný, ale není zbytečně sentimentální.

Tova už dlouho uklízí ve podmořském světě - expozici akvárií v městečku Sowell Bay. Je vdova a kdysi zmizel její osmnáctiletý syn, který měl podle všeho nehodu na moři. Tova navzdory všem smutným událostem nezahořkla. V mořském světě se spřátelí s chobotnicí Marcellem.

Mladého muže Camerona vychovávala teta. Jeho matka je narkomanka. Cameron je i ve svých třiceti zcela neukotvený, není schopný dokončit to, co začal, udržet si práci, vztah. Od tety dostane školní prsten a fotografií matky s mladíkem. Rozhodne se, že vypátrá, kdo je jeho otec. Proto se vydává do Sowell Bay.

V knížce není překvapením, že Tova je babička Camerona. Předvídatelný, ale příjemně napsaný příběh ozvláštňuje třetí hrdina knihy, chobotnice Marcellus, kterému dojde, že Tova a Cameron jsou příbuzní a bude se snažit je dát dohromady.


Některé kapitoly jsou psané právě z jeho pohledu, jako deníček chobotnice chované v zajetí.
Kdysi jsem v časopise Koktejl četla článek o chobotnicích. Opravdu jsou to pozoruhodně inteligentní tvorové. Nedávno jsem právě četla článek o tom, jak chobotnice komunikovala s potápěčskou. Ve světle toho se nezdají Marcellovy schopnosti jako příliš přitažené za vlasy.

Marekh
11.12.2023 4 z 5

Jedná se o autorčinu prvotinu.

Hlavní postavou je TOVA, která po manželově smrti začne pracovat jako uklízečka v akváriu. Před 30 lety záhadně zmizel její osmnáctiletý syn ERIK. Tova se seznámí s chobotnicí MARCELLEM a stanou se přáteli. Marcellus je skvělý detektiv, protože vydedukuje, co se stalo osudné noci, kdy se ztratil Tovin syn.

Některé části jsou vyprávěny z pohledu chobotnice Marcella, což bylo fajn.

Příběh je o přátelství, přijetí a naději. Je to feel good příběh. Kniha se celkově četla dobře.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná a má pěkný přebal.

eva3992
10.12.2023 4 z 5

Zajděte někdy do Mořského světa a zaposlouchejte se. Třeba zaslechnete někoho, kdo zná vaše tajemství.

Když se Tova stane vdovou, nechce jen sedět doma a smutnit. Najde si práci v akváriu jako uklízečka. Tam pozná Marcella, obří tichomořskou chobotnici. Začne se mu svěřovat a on pomalu zjišťuje, že vlastně ví, co se stalo před třiceti lety, kdy zemřel Tovin syn. Teď jen přijít na to, jak dát pravdu vědět lidem dřív, než bude pozdě.

Toto byl opravdu velice originálně pojatý příběh. Aby jako hlavní vypravěč byla chobotnice je neobvyklé a sama jsem se bála, jak to bude působit, jestli to nebude až moc přehnané. Ale bála jsem se zbytečně. Všechno do děje skvěle pasovalo, působilo to přirozeně a já od chobotnice hltala každou myšlenku, názory i životní pravdu.

Jak se na knize uvádí, je to příběh pro všechny, komu se líbila kniha Muž jménem Ove. Já osobně Oveho moc nemusím, tak jsem si nebyla jistá, jak mi tato kniha sedne, ale musím říci, že Teva mi přirostla k srdci daleko víc a příběh jsem si užila od začátku až do konce. Je pravda, že první stránky mě hned nepřesvědčily, ale s každou další jsem potřebovala vědět víc a víc.

Postupně od chobotnice víte více než hlavní hrdinové. Díky tomu si moc přejete, aby vše dopadlo dobře, fandíte jim, bojíte se jejich špatných rozhodnutí, chcete jim pomoci. Zkrátka pro ně žijete i dýcháte, emoce pracují na plno a na závěr přišla i nejedna slzička dojetí.

Je to příběh o rodině, přátelství a stáří. Můžete v něm najít sebe i své blízké. Poznáte nejen Tevu, ale i další obyvatele městečka a jejich tajemství. Na chvíli se přestěhujete k nim domů a budete s nimi žít jejich životy.

Nejsem fanynka chobotnic, ani jiných mořských „potvor“, ale slibuji, že Marcella si musí zamilovat naprosto každý.

Štítky knihy

přátelství naděje americká literatura člověk a zvíře senioři zmizení lidí chobotnice, krakatice

Autorovy knížky

2023  87%Pozoruhodně bystrá stvoření

Kniha Pozoruhodně bystrá stvoření je v

Právě čtených15x
Přečtených122x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených8x
Knihotéce81x
Chystám se číst190x
Chci si koupit62x
dalších seznamech6x