Požární kniha

Požární kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14324/bmid_pozarni-kniha-bzg-14324.jpg 5 5 2

Sbírka české autorky obsahuje básnickou skladbu s prvky osobitého humoru a fantazie. Stejně jako v předcházejících poémách není ani v této pro Správcovou podstatná vyhraněná dějová linka nebo postavení jednotné vypravěčské linie. V centru jejího zájmu se tentokrát pohybují dvě blíže neurčené bytosti jménem Arkagan a Agedon, které prožívají drobné epizody ve fantaskních rozměrech. Tyto epizody (v některých případech připomínající svými náměty motivy, které ve své tvorbě používá například Ivan Wernisch), jsou psány se smyslem pro využití expresivního výrazu a v určitých pasážích se snahou dosáhnout až drásavých účinků. Je tomu tak třeba pří vylíčení panoramatického pohledu z věže na město zpustošené sítí potrubí a odpadem, pohledu na "škvířící se město". I v této skladbě se autorka několikrát vrací k rozehraným motivům, aby tak ještě více zesílila vnitřní napětí a dosáhla kompaktnějšího efektu.... celý text

Poezie
Vydáno: , Trigon
více info...

Přidat komentář

Lily101
27.02.2019 5 z 5

“Kniha pro statečné,
pro ty, kteří vydrží nerozumět.”(str.1)

Jedním slovem zvláštní. Z počátku zdánlivě nesourodý obsah, jež se v průběhu četby “usadí” a začíná dávat smysl. Jediné, co bych vytkla, je místy vulgární text(asi kvůli přiblížení mužského čtenářstva, což asi splnilo svůj účel-soudě dle komentářů a hodnocení). S ohledem na vulgaritu (nebylo jí zrovna málo) odebírám půl hvězdičky, a normálně bych dala celkově čtyři (fakt mě to trochu pohoršilo), ale zohledňuji fakt, že se jednalo vlastně o experiment paní Správcové, který se nebývale povedl.

P.S.-Poezie je zasazená místně do hlavního města Prahy, což tedy, kvůli objektivitě, ve mně vyvolává sympatie, protože k Praze, ačkoliv jsem v ní nikdy nebydlela, mám positivní vztah, leč tato skutečnost není zohledněna v hodnocení.

houston
28.10.2012 5 z 5

Úžasně podivný epos Boženy Správcové mě dokonale pohltil. Provlékl mne svými křivolakými útrobami plnými náznaků, vtipu a nejednoznačnosti. Po dočtení jsem se na okamžik cítil někým jiným. Doporučuji.