Spravedlnost

Spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14326/spravedlnost-14326.jpg 3 3 2

Veselé vyprávění o žabomyších válkách a "intelektuálních" sporech v redakci literárního časopisu. Mladá autorka, redaktorka časopisu Tvar, z drobných humorných scének vytváří obraz fungování současné redakce, sporů mezi redaktory a vydavateli a mezi redakcemi konkurenčních literárních časopisů pro intelektuální elitu. Jazykem krásně poetickým, který je proložen výkřiky značně vulgárními, ironizuje toto exkluzivní prostředí s opravdu bujnou fantazií.... celý text

Přidat komentář

Sidonka3
12.06.2020 4 z 5

Knížku jsem četla už před lety a bavila mě. Asi je spíše pro lidi z branže nebo specifické fanoušky, kteří poznají narážky na některé postavy a situace, odehrávající se v literárním světě a jeho profesích. Neřekla bych, že jsem úplně tento druh čtenáře, nicméně jsem byla netypickým prostředím zaujatá. Knihu je třeba brát s nadsázkou a že se v ní některé věci a charaktery mírně přehání, ale proč ne? Kdysi jsem četla, že si skutečně spisovatelka vyřizovala účty s některými lidmi z redakcí či se nechala inspirovat ze života. Možná je to taková intelektuálnější drbárna, ale opět: proč ne? Zábavné a neotřelé téma.

kap66
28.01.2018 2 z 5

Občas zkouším současné české spisovatele, abych zjistila, co nového v české literatuře. Jsem zvědavá na nová témata či novátorské uchopení starých, na jazyk prózy, na originalitu; těším se, že mě něco osloví.
Tato knížka vyšla před 18 lety, zde na DK je již 9 let a já jsem první, kdo ji hodnotí; není divu, opravdu to není masová četba. Mám ale rozporuplné pocity. Je to symbolika, kterou jsem neodhalila? Vyřizuje si autorka prostřednictvím opravdu nechutných postav, především Ryta, s někým účty? Chtěla autorka pobavit hlavně sebe a na čtenáře kašlala? Abych byla spravedlivá: dokázala jsem ji přečíst; párkrát jsem se pobavila a několikrát znechuceně odfrkla - což znamená, že mě knížka přece jen citově zasáhla. Hm.