Povídky karlštejnského havrana

Povídky karlštejnského havrana https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38523/povidky-karlstejnskeho-havrana-38523.jpg 3 28 6

Povídky karlštejnského havrana patří k nejoblíbenějším knihám Václava Beneše Třebízského. A právem. Třebízský se tu v povídkách, spojených mezi sebou v jeden organický celek vyprávěním staletého havrana z Karlštejna — je to jakési ztělesněné svědomí historie — nabádavě obrací především k mládeži, aby se učila žít z historie svého národa, z jejích období slávy i z dob poroby. Je pravda, že Třebízský — na rozdíl od Jiráska a Wintra — nerozlišuje historická fakta od smyšlenek, že přemíra citové zaujatosti a horečnost, s níž psal své práce, mu mnohdy nedovolovaly proniknout hlouběji v podstatu věci a leckdy snižovaly uměleckou hodnotu jeho děl. Jedno však měl Třebízský s nimi společné. Citlivý smysl pro sociální nerovnosti, který především určoval jeho dílo. Uplatňovalo skutečně důsledně myšlenku vlasteneckého působení literatury na nejširší vrstvy národa, stalo se lidovým čtením v tom nejkrásnějším smyslu slova. ... celý text

Přidat komentář

kolacky
10.10.2023 3 z 5

Ve své době to asi bylo přijatelné romantické a vlastenecké čtení.

Mirka2778
03.04.2020 3 z 5

Knížka je to tenká, ale čtení těžké. Autor určitě vychází z místních pověstí, kterých se ke Karlštejnu váže nespočet. Dnešním jazykem by nám oba příběhy vystačily na pár stránek. Při havranově vyprávění se mi vnucovala vzpomínka na jiného klasika: "Neschopnost udržet myšlenku a neschopnost myšlenku opustit."
A v té souvislosti i staré úslovi "kecáš jako havran" nabývá úplně jiného významu, než jak jsem ho zatím chápala.
K Třebízskému se jistě vrátím, k téhle knížce už nejspíš ne.


Back
12.10.2016 2 z 5

Četl jsem jen před spaním a četl jsem dlouho...na uspání tudíž vynikající :)

holkadonepohody
24.04.2016 3 z 5

První povídka byla celkem čtivá, o té druhé se toto říct nedalo. Autor by udělal lépe, kdyby ponechal pouze tu první.

de_baques
26.10.2015 5 z 5

Opravdu velmi dobře a čtivě zpracované historické obrazy, které vynikají především svojí reálností - kromě motivů nenaplněné lásky, zde hraje hlavní roli faleš, nenávist, závist a všudypřítomná krutost doby. Havranovo vyprávění působí jako výborný tmel k takto koncipovaným povídkám a je jen velká škoda, že jich autor nepřipojil více.

Katuska001
23.12.2012 odpad!

V knížce jsou dvě historické povídky, jejichž děj je spojen s obyvateli Karlštejna, které jsoou mdlé, vůbec ne čtivé, ještě že knížka má jen 100 stránek.