Povídání o detektivkách

Povídání o detektivkách https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79470/bmid_povidani-o-detektivkach-FyM-79470.jpg 4 20 20

V této knize Povídání o detektivkách nabízí P. D. Jamesová, jedna z nejslavnějších a nejoblíbenějších britských spisovatelek, své osobní dějiny detektivky jako žánru. Na příkladech jiných, převážně britských autorů i na základě vlastních spisovatelských zkušeností osobitým stylem ukazuje, jak se detektivka v průběhu času vyvíjela, v čem tkví její výjimečnost i úspěch a proč mají příběhy o vraždách a vyšetřování zločinů dodnes pro tolik lidí takové kouzlo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Motto
Originální název:

Talking about Detective Fiction , 2011


více info...

Přidat komentář

Hledam94
13.05.2023 5 z 5

Souhlasím s většinou komentářů předchozích. Také oceňuji svěžest a nadhled textu a spoustu postřehů o (hlavně) anglických detektivkách z různých období. Mnozí autoři jsou bezpečně známí i u nás, mnozí ne.
I když nejsem velký fanoušek tohoto žánru, knihu jsem si velmi užil.

knihomolka27
30.08.2022 5 z 5

Velmi dobře i poutavě napsaná kniha, kterou můžu doporučit nebo skoro až musím milovníkům tohoto žánru. V knize je mnoho zajímavostí, tipů na autory a díla, ale hlavně zamyšlení nad stereotypy v detektivkách, čím se liší detektivky Zlatého žánru s těmi současnými? je vlastně detektivka pokleslým žánrem? Proč jsou detektivky paradoxně oddechovým čtením? Co všechno má vlastně dobrá detektivka obsahovat? Proč některé detektivky nadčasové a jiné ne. I Agátha Christie má své odpůrce. Potřebuje Sherlock svého Watsona? Čím se liší Americký meziválečný styl detektivek s tím anglickým? A mnoho dalšího.....Opravdu skvělé počtení.


Starmoon
06.03.2021 4 z 5

„Detektívne príbehy prinášajú upokojujúcu úľavu od stresu a povinností každodenného života – obzvlášť obľúbené sú v nepokojných dobách plných úzkostí a neistoty, keď spoločnosť čelí problémom, aké nedokážu zjavne vyriešiť či odstrániť ani peniaze, ani politické teórie, ani dobré úmysly. Tu máme detektívny príbeh a v jeho jadre problém, ktorý bude vyriešený, a to nie vďaka šťastiu alebo božskému zásahu, ale prostredníctvom ľudskej vynaliezavosti, inteligencie a odvahy. Potvrdzuje našu nádej, že navzdory niektorým dôkazom o opaku žijeme v dobrom a morálnom vesmíre, v ktorom je možné problémy riešiť racionálnymi postupmi a zo spoločenského či osobného rozvratu a zmätku môže opäť vzísť mier a poriadok.“

Celkom milá kniha, ktorá by mi bola azda ešte milšia, keby som patrila k fanúšikom jej autorky. Takto si z nej odnášam pár knižných tipov, pár trefných postrehov a vedomie, že o pár týždňov či mesiacov ju môj mozog zrejme odloží do kategórie „polozabudnutých“.

mamadli1922
31.01.2019 5 z 5

Velký přínos jak v dějinách detektivky, tak v tvůrčím psaní.

Chloe.leknin
15.02.2016 5 z 5

Stručný přehled nejvýznamějších žánrů a autorů na poli detektivek, ovšem napsáno velmi svěžím jazykem s mnoha osobitými postřehy a komentáři autorky. Zajímavý pohled zevnitř.

Katy007
04.01.2014 5 z 5

Kniha splnila to, co jsem od ní očekávala. Děkuji paní Jamesové, že mě seznámila s detektivkami, jak je vnímá ona. V knížce je spoustu cenných informací, autorů a tipů na četbu. Fanouškům detektivek rozhodně doporučuji!