Poslední zelené údolí

Poslední zelené údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472085/bmid_posledni-zelene-udoli-IQR-472085.jpg 5 124 34

Historický román o odvaze, přežití a triumfu inspirovaný neuvěřitelným příběhem jedné rodiny. Koncem března 1944, když se Stalinovy jednotky tlačí na Ukrajinu, musí mladý Emil a Adeline Martelovi učinit strašlivé rozhodnutí: čekat na vpád sovětského medvěda a riskovat, že budou posláni na Sibiř? Nebo neochotně následovat vlky – vražedné nacistické důstojníky, kteří se zavázali chránit „čistokrevné“ Němce? Martelovi jsou jednou z mnoha rodin německého původu, jejichž předkové farmařili na Ukrajině více než sto let. Ale poté, co už před válkou žili za Stalinova děsivého režimu, se Emil a Adeline rozhodnou, že musí utéct ze své země s vlky, kterými pohrdají, aby unikli Sovětům a vydali se hledat svobodu. Příběh Martelových, chycených mezi dvěma válčícími silami a překonávajících hrůzné zkoušky, aby naplnili svou naději na emigraci na Západ, je brutálním, složitým a nakonec triumfálním příběhem, který osvětluje neobyčejnou sílu lásky, víry a neuvěřitelné vůle jedné rodiny přežít a dočkat se naplnění svých snů.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Last Green Valley , 2021


více info...

Přidat komentář

Evaho73
06.04.2024 5 z 5

Román "Poslední zelené údolí" sa odohráva na Ukrajine v rokoch 1941 až 1945 a sleduje osudy rodiny Martelovcov, ktorá sa snaží prežiť v období druhej svetovej vojny.
Autor v románe vykresľuje ťažký život ľudí na Ukrajine počas druhej svetovej vojny. Opisuje chudobu, hlad, choroby a vojnové hrôzy, ktoré sužovali krajinu. Zároveň zobrazuje aj silu ľudského ducha a nádej na lepšiu budúcnosť.
Celkovo ide o pútavý a dojemný román napísaný s veľkým citom pre detail, ktorý vykresľuje osudy svojich postáv a ich boj o prežitie. Dej príbehu je plný dramatických momentov, ale aj humoru a lásky.

iška
03.02.2024 5 z 5

To bylo hodně silné a zvlášť v současnosti z toho přímo mrazilo. Kéž už nedovolíme, aby se něco takového opakovalo. Kéž už všichni smíme mít své svobodné “zelené údolí.


Dajine
29.12.2023 5 z 5

Těžké téma, silný příběh. Marně hledám rozdíl mezi stalinismem a nacismem.

Arwen777
02.12.2023 5 z 5

Další ne tak známé téma z historie 2. světové války, odchod etnických Němců, kteří žili na Ukrajině. Jejich strastiplný útěk před Stalinem, cesta, na které většina z nich zemřela, a příchod do Polska okupovaného Hitlerem. Z bláta do louže.
Neuvěřitelný příběh. Věděla jsem od začátku, že je založen na pravdě, ale i přesto mi někdy přišel až příliš patetický a účelově zpracovaný. I tak mě dojal a zaujal. A pak jsem si přečetla doslov a ten mě dostal. Pravdivá je většina.
Tak si přečtěte, co dokázala rodina Martelů přežít a vydržet na cestě za svým zeleným údolím. Jejich víra a síla je inspirující, stejně jako odolnost, nezdolnost a pokora.
Ač už jsem knih na toto téma přečetla hodně, opět jsem nedokázala rozdýchat zvěrstva obou režimů (Stalinova a Hitlerova) a některé scény se četly opravdu těžce. Obzvláště v této době, kdy konflikty v současném světě stále přibývají. Nedokážu pochopit, proč je lidstvo nepoučitelné, i když máme tolik knih, záznamů, dokumentů, svědectví a filmů, které ukazují nesmyslnost, krutost a zrůdnost válek.
A proto je nutné číst tyto knihy. A tato rozhodně patří mezi ty, které vás zasáhnou. Doporučuji.

Kaja1
29.11.2023 5 z 5

Došla mi slova, to byl tak neuvěřitelný příběh, který napsal život sám a je dobře, že ho Mark Sullivan objevil a přenesl na stránky této knihy. Je neskutečné, co všechno tato rodina na cestě za svým snem zažila. A Stalin a jeho praktiky, k tomu není, co dodávat. Ruska je třeba se bát i v dnešní době. Tuto historii by se měly učit děti ve škole, a ne poučky a data, která jsou jim předkládaná.

Miro67
23.10.2023 5 z 5

Jsou obyčejní lidé vinni za skutky vládnoucích, protože je sami zvolili? Jsou nepřáteli i ti, kdož ze strachu o své blízké mlčí a tím schvalují zlo?? Je morální upřednostnit život blízkých za cenu smrti cizích lidí???
To jsou otázky, které Vám naskočí při čtení příběhu putování klanu Martelových. Příběhu nezdolné touhy dojít na místo, kde budou moci svobodně žít. Příběhu bezedné lásky, která hory přenáší. Víry v lepší budoucnost, která pomáhá překonat dny, týdny a měsíce hladu a utrpení. Nebýt doslovu, jednalo by se až o červenou knihovnu. Ale kniha je psána dle skutečného příběhu rodiny, která ke své nezměrné vůli svobodně žít ještě navíc určitě měla ochranu nejednoho strážného anděla.

Vesper65
13.09.2023

Zklamani, odlozeno a asi ani nedoctu. Zajimavy namet, ale styl psani mi vubec nevyhovoval. Prisel mi americky, prehnane pateticky.

potok
28.08.2023 5 z 5

Respekt rodině Martelů. Kniha chytne za srdce železným úchopem.

SumýšIrena
27.08.2023 5 z 5

Doporučuji. Při čtení jsem si myslela, že osudy Martelů autor slepil z několika dalších rodin, ale doslov mě vyvedl z omylu. Je to fantasticky napsaná kniha a řadí se k těm pár desítkám příběhů, u kterých jsem si poplakala. Byla jsem vychovaná v tom, že všechno, co pochází z Ruska, je špatné. No a zase se ukázalo, že maminka má vždycky pravdu.

JJJ007
10.06.2023 5 z 5

Doporučuji!!! Nechápu, jak tohle všechno mohli přežít!! A ještě mít sílu jít dál.

tittanie
26.05.2023

Na tuhle knihu jsem docela dlouho čekala, než jsem ji objevila v knihovně.
A musím říct, že půjdu proti proudu, ale mi se nelíbilo zpracování. Vůbec ve mě nevyvolalo žádné emoce a to u takových knížek, s tak silným tématem očekávám.
Takže do dalších autorových knih se pouštět nebudu.

Jack Bauer
13.05.2023 5 z 5

Silný a dojemný příběh na základě skutečné události velmi čtivě napsaný plný emocí a pravd. Nevěř v Boha, ten ti nepomůže,věř v sebe, pomož si sám. Proč se do vedení dostávají ti největší svině a idioti? Začíná to už v práci, kolikrát ve vedení jsou idioti, kteří by měli stát u pasu a naopak.Tyto sovětstské moresy jsem zažil v posledním zaměstnání kde vládly pomluvy, lži, výmysly, donášení, bossing. Stačí dát volovi moc a jsme tam kde jsme byly.To samé vlády, diktátoři, nesmyslné zákony.Kdo byl horší? Hitler nebo Stalin? Tolik zla v lidech. Jak se zachovat, když Emil dostane rozkaz zastřelit otce s dvěma malými děvčátky? Já měl na mysli, otočit se a střelit kulku esesákovi mezi oči. Jenže v tom zase brání starost o svoje děti, o svoji rodinu. Proč se lidstvo nikdy nepoučí ,viz válka na Ukrajině. V 21.století.
Kde chceš strávit život - v otroctví nebo svobodě?
Jestli chceme žít svobodně, budeme pro to riskovavat i smrt.
Překvapil mě Himmlerův rozkaz, že nikdo nesmí být nucen zabíjet Židy.

prochajda
16.04.2023 5 z 5

Strhující životní příběh Emila a Adeline Martelových a jejich rodiny z konce 2.SV a padesátých let. Jejich nebezpečný a riskantní útěk před komunisty z východu na západ až do Ameriky. Oceňuji vytrvalost a víru v nový a lepší život ve svobodné zemi. ,,Nenimrej se ve špatných věcech, které se ti přihodí. Snaž se v každé krutosti vidět krásu, osvobodí Tě to. Odpusť rány, pokud chceš vyléčit zlomené srdce. Snaž se být vděčná za každý nezdar nebo tragédii, protože s touto zkušeností budeš silnější."

Sgr.Krtek
11.03.2023 5 z 5

Úžasná a inspirativní knížka o neuvěřitelném příběhu rodiny, která chce pouze jednu věc, žít normálně, tzn. svobodně. Užívat si té možnosti žít..... mít rodinu. Bohužel, a současné dění (mimo jiné opět na Ukrajině) je toho důkazem, lidstvo, a to především vedení kterému podléhají, je někdy parta imbecilů a idiotů, kteří obyčejné lidské životy zatahujou do dávno pochopeného absurdniho nesmyslu jménem válka. Mimochodem postava desatnika Gheorghe je v knize velice zajímavou osobou a myslím, že stojí za to se nad jeho vnímání víry pozastavit! Jde totiž o víru člověka naprosto čistou, která je odproštěna od všech nesmyslů náboženství jak jej známe, církve, její organizace, jejích zbytečných pojmenování, které nemají oporu v ničem. Pasáž, kde to v podstatě Emil nechápe (zejména z toho důvodu, že uvažuje stále na úrovni svatých knih, církve a jejích směšných příběhů) a kde mu desatník Gheorghe svou víru vysvětluje, je skvělá. Plný počet hvězd bez potřeby nějaké výtky. :-)

tami1
23.02.2023 5 z 5

Neotřelý pohled na události, které semlely lidi žijící v Evropě za druhé světové války. Autorovi se povedlo zasáhnout svým dílem mé srdce i duši.

Bez dechu jsem putovala tou strastiplnou cestou s rodinou Martelů. Držela jsem palce Emilovi, Adeline a jejich chlapcům. Plakala jsem při popisu neštěstí, které opakovaně postihlo jejich příbuzné.

Nezapomenutelná kniha!
DOPORUČUJI!

Zuzana08
05.01.2023 5 z 5

Zařadit do povinné literatury! Neskutečný příběh o utrpení, bezmoci a přesto s trochou štěstí a neoblomnou vírou naplněném životě.

denib
09.12.2022 5 z 5

Knih z druhé světové války je hodně. A hodně jich je dojemných a dobrých. Přesto mě tahle kniha zaujala něčím víc a asi úplně neumím říct čím. Možná tou nezměrnou vůlí hlavních hrdinů nenechat se semlít mezi Hitlerem a Stalinem, věřit jeden druhému, dojít do svého zeleného údolí a hlavně se jako rodina zase setkat. Líbilo se mi, že tam nebylo takové to násilné ždímání citů ze čtenáře, které se u některých knih o válce objevuje. Je to prostě "jen" dobrý příběh.

Marika Vanova
31.10.2022 5 z 5

Tato kniha je na deset hvězd.
Spoiler
Neskutečně silný příběh rodiny na útěku od roku 1944 před medvědem (Rudá armáda) s vlky (Německá armáda) až do zeleného údolí v Montaně v USA roku 1956. O to více je čtivý, že jde o skutečný příběh rodiny Martelových.
Jako věřící mě velmi zaujala víra Adeline a Emila.
Knihu 100% doporučuji.

Jiparis
16.10.2022 5 z 5

Tolik utrpení a síly vše překonat. Obdivuhodné! Jen Rusko se nemění!

Petronelka123
14.10.2022 5 z 5

Příběh Martelových mne naprosto uchvátil. Obdivuji vůli a odvahu lidí, kteří si museli projít válečným peklem. Kniha, u které si srovnáte své vlastní životní hodnoty a zjistíte, že naše dnešní problémy jsou naprosto malicherné. Určitě si přečtu další knihy tohoto spisovatele.

Štítky knihy

nacismus stalinismus útěk Ukrajina Němci válečné romány

Autorovy další knížky

Mark Sullivan (p)
americká, 1958
2018  89%Pod krvavými nebesy
1998  72%Očistný obřad
2022  92%Poslední zelené údolí
2012  85%Soukromé hry
2017  71%Jen pro zvané

Kniha Poslední zelené údolí je v

Právě čtených4x
Přečtených164x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených21x
Knihotéce123x
Chystám se číst242x
Chci si koupit50x
dalších seznamech3x