Poslední z Tudorovců

Poslední z Tudorovců https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452206/bmid_posledni-z-tudorovcu-yOf-452206.jpg 4 24 6

„Smiř se se smrtí,“ napsala své mladší sestře Jane Greyová, když za otcovu touhu po moci zaplatila životem. Jenže Katherine na smrt vůbec nepomýšlí, je přece mladá a zamilovaná. Její těhotenství prozradí, že se tajně vdala, a skončí uvězněná v Toweru. A pak je tu Mary, nejmladší a opomíjená. Co se stane, bude-li vzdorovat své sestřenici, tvrdé a neúprosné královně Alžbětě?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Last Tudor , 2017


více info...

Přidat komentář

Borntobike
22.07.2023 3 z 5

Kniha mne příliš nezaujala. Zachycuje divnou dobu. Divné lidi. Královna Kateřina je popisována jako krutá a nevypočitatelná osoba, doslova nesnesitelná. Sestry Greyovi jsou vykresleny jako politováníhodné osoby. Avšak Jana jako bigotní vcelku nesympatická žena. Lidi u dvora jsou pokrytci závislí na panovnici. Nejsympatičtější byl pan Hubička.

lapagerie
29.04.2022 3 z 5

Byla jsem celkem zvědavá, jak se autorka popere se sestrami Greyovými. Část zabývající se Janou mě otrávila. Jana na mě působila jako nafrněná, bigotní (i když nevím, zda se dá slovo bigotní spojit s protestantismem), citově chladná a ctižádostivá. Přitom byla víceméně obětí politických úkladů svých rodičů. Byla velmi vzdělaná, velmi inteligentní a silně nábožensky založená. Nemyslím, že by se chovala tak, jak bylo v knize popsáno. Daleko víc mi povahově sedí v románu od Alison Weir (Nevinná zrádkyně). Části o Kateřině a Marii byly už čtivější a uvěřitelnější. Škoda, že o tělesně postižené Marii ve skutečnosti nevíme tolik, musela to být odvážná ženička.


socka123
28.02.2022 5 z 5

Tato kniha vystihuje, jak žena byla vlastně jen "loutka" použita k mocenským intrikám a nešlo se bránit.........čtivé, pěkně napsané

orinka3
11.01.2022 5 z 5

Přečteno téměř jedním dechem. Smutné osudy trojice vzájemně se milujících sester, o kterých rozhodovali jiní. Jen jedna z nich se dožila vyššího věku, starší byly stejně jako Mary obětí mocenských intrik, napřed Krvavé Marie a pak pronásledovány nemilostí Alžběty I. Tady jsem se pozastavila nad tím, jak nemilosrdně jinak vynášenou Alžbětu I. vylíčila spisovatelka. V jejím podání Alžběta vychází jako nervově labilní ledová mrcha, která nelítostně ničí i jen zdánlivé protivníky, preventivně. Středověk právě skončil, ale jeho metody používala dál. Život u dvora nebyla žádná pohádka, ale život pod Damoklovým mečem.

Rozmarýna Rozm
01.02.2021 3 z 5

Kniha mě velmi zklamala. Nudila mě. Je o třech sestrách Greyových, každé z nich je věnována část knihy a dvě mají problémy s láskou. Žádná ze sester si nezískala moje sympatie. V podstatě je to jen o věznění sester a jejich průběžném stěhování k jinému vězniteli. Příběh devítidenní anglické královny Jany Grayové - jedné z nejslavnějších Tudoroven, je zde podán naprosto nezáživně a ač byla ze sester nejvýznamnější svým osudem, tak jí byla věnována nejkratší část knihy. A přitom jen o ní by mohla být celá kniha a mohla by být napínavá a člověk by se o hlavní hrdinku mohl strachovat, i když z historie ví, že byla popravena. Autorka se nenamáhala do knihy ani vložit rodokmen, který mi tam velmi chyběl. Knihu považuji za vyhozené peníze. Zkrocené královně od stejné autorky nesahá ani po kotníky.

VendulaB
19.01.2021 5 z 5

Výborný a čtivý historický román, který nabízí nezvyklý pohled na panovnici Alžbětu I., a to očima sester Greyových, na jejichž život měla fatální vliv. Životní osudy sester (by) vydaly na skvělý román - doporučuji všem milovníkům této historické éry.