Poslední z Amazonek

Poslední z Amazonek https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11443/bmid_posledni-z-amazonek-1bf-11443.jpg 4 43 43

V předhomérských dobách podnikl legendární athénský král Theseus (skutečná historická postava) námořní plavbu do země tal Kyrte, ,,svobodných lidí", národa hrdých bojovnic, kterým Řekové dali jméno Amazonek. Tyto ženy, jež k sobě navzájem lnuly jako spolubojovnice i jako milenky, nevěřily vychloubání Řeků o jejich civilizaci. Proto když velká válečná královna Antiope vzplanula láskou k Theseovi a uprchla s Řeky, mocný národ Amazonek povstal v hněvu. Poslední z Amazonek není jen mistrovsky podané vyprávění o válce a pomstě. Pressfield vytvořil řadu mimořádně životných postav od nezapomenutelné Selene, jež se sice poddala Řekům, ale zůstala nezkrotná, až po jejího milence Damona, athénského válečníka, který nakonec přijme za svůj divoký amazonský způsob života, až po vypravěčku Kostlivou, dívku z vybrané athénské rodiny, kterou Selene vychovala od narození a potajmu jí vštěpovala amazonské zásady, až po velkého Thesea, tragického krále, a šlechetnou královnu Antiope, jež pro Theseovu lásku zradila svůj lid, tal Kyrte.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Last of the Amazons , 2001


více info...

Přidat komentář

hanzmb
18.08.2019 5 z 5

Nemá cenu přidávat další superlativy. Autorova imaginace nezná mezí. Takhle vytvořit a detailně popsat de facto nový svět je něco neskutečného. Jen ten závěr moc uhnal. Klidně mohl být i 2.díl z detailního popisu pádu říše. Musím zkusit i další autorovy knihy. Snad budou stejně dobré.

Igor1311
06.06.2019 5 z 5

Nádhera, koniec koncov ale všetky jeho diela (teda tie z antiky). Neuveriteľne pútavo a reálne opísal život bájnych, mýtických Amazoniek. Ich sila, odhodlanie a samotný život bol záhadou aj pre vtedajších ľudí. Amazonky sú témou, o ktorej sa veľmi nepíše, ale Pressfield ich zvládol bravúrne.


Hafanik
13.03.2018 4 z 5

Zajimavy pohled na to jak si lidi zapominaji vsimat prirodu pri budovani civilizace

IYv
02.03.2016

pro mě to neuvěřitelně korespondovalo s Mary Renaultovou, kterou jsem četla snad 16 letech. Já si to užila a mám jen slova chvály.
což značí, že čtení je velmi subjektivní záležitost, co jednomu sedne a ohromí ho, jinému nejde pod vousy (viz Domina CZ).

braunerova
13.12.2015 5 z 5

Když jsem četl tuhle nádhernou novodobou báji o Théseovi slyšel jsem hudbu sfér. Komentář DominyCZ mi připomínal pištění netopýrů. Mimochodem termín "hudba sfér" použil poprvé Pythagoras pro zvuky, které my neslyšíme.
Děj se odehrává v Řecku a na březích Černého moře někdy ve 13.století před Kristem. Z té doby se zachovaly jen legendy, o několik set let později zaznamenané Plútarchem a dalšími. Pressfieldův příběh je o střetu dvou světů - kmenů Amazonek, žijících v souladu s přírodními zákony a s vírou v Matku Klisnu, a rodící se civilizací.

"Říká se, že Bůh stvořil oblohu. Tak to není. Bůh JE obloha, protože stvoření nemůže být odděleno od Stvořitele, takže všechno, co je, to prostě je, a je to Bůh"

"Městský člověk končí svůj den uštvaný a oslabený, do druhého dne se pak probouzí s hrůzou z toho, jak sám sebe zotročil."

Mercatino
20.04.2013 5 z 5

Tento příběh mě fascinoval,strašně moc si přeji aby byl dle toho natočený film.Divoké,nezkrotné sexy amazonky,plundrující vesnice,znásilňující muže aby měli své potomstvo. Amazonky žijící v trikoně,skupince se svou malou hierarchií. Pomalu ztracená histrorie Amazonek znovuvracející se k nám skrze film by mne opravdu nadchla. Kniha je fascinující a kdo chce se ponořit do ztracených hlubin ať neváhá,protože skrz tuto knihu to bude stát za to.

Vavča
30.11.-0001 5 z 5

Autor zde prokazuje svoji nesmírnou imaginaci, prakticky si skoro celý svět "vymyslel" a podal to s takovým účinkem, že mě uzemnil, zejména si přečtěte ten jeho doslov to stojí za to. Svět doby bronzové ožívá a rozhodně to nebyla nuda!

Štítky knihy

řecká mytologie starověké Řecko historické romány

Autorovy další knížky

Steven Pressfield
americká, 1943
2001  91%Ohnivá brána
2017  67%Válka umění
2005  86%Ctnosti války
2003  88%Poslední z Amazonek
2008  89%Afghánské tažení