Poslední vlak do Istanbulu

Poslední vlak do Istanbulu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295699/bmid_posledni-vlak-do-istanbulu-ziB-295699.jpg 4 68 19

Mezinárodní bestseller jedné z nejoblíbenějších tureckých autorek. Jako dcera jednoho z posledních osmanských pašů může Selva získat srdce kteréhokoli muže v Ankaře. Temperamentní mladá kráska má však oči jen pro Rafaela Alfandariho, pohledného syna váženého židovského dvorního lékaře. Navzdory svým rodinám se vezmou a odletí do Paříže vybudovat si nový život. Po nacistickém vpádu do Francie však oba zjistí, že na jejich manželství čekají mnohem horší nástrahy než zatracení vlastními rodinami. Selva jako muslimka, jíž nehrozí nebezpečí odvlečení do nacistického koncentráku, se odmítne svého židovského manžela vzdát. Mladý pár využije plánu tureckých diplomatů na záchranu tureckých Židů žijících ve Francii a se svým malým synkem se vydá na strastiplnou cestu vlakem do bezpečí. Společně musejí projít válkou rozervaným kontinentem, přecházet nepřátelské linie a riskovat všechno v zoufalé snaze získat svobodu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Nefes Nefese , 2002


více info...

Přidat komentář

PFP
31.07.2021 4 z 5

Tuhle knížku jsem přečetla jako druhou po Ptáci se zlomenými křídly, která mne nadchla a čekala jsem prostě něco víc. Chybí tam de facto nějaké vykreslení postavy Rafaela, a nějaký vývoj. Selva je hodně zajímavá postava, nicméně i tady by to mohlo jít víc do hloubky. Líbil se mí závěr knihy a začátek. Prostředek byl slabší. Pořád je to hezká a čtivá knížka, nicméně autorka to umí líp.

orinka3
19.10.2019 2 z 5

Souhlasím s 666, knížku se mi nedaří dočíst, a přitom jsem si od její anotace tolik slibovala. No, není každý den posvícení, tentokrát jsem při výběru moc šťastnou ruku neměla. Je to jaksi divně napsané, rozbředlé, bez šťávy a švihu.


adorjas
30.06.2019 3 z 5

Turci, Nemci, čierna a biela, všetci v Turecku boli strašne dobrí, románové postavy hovorili ako zo žurnálu. Česť, zásady a morálka, červená knižnica pre náročnejšie ženy...

Petruš999
17.12.2018 5 z 5

Do knihy jsem se rychle začetla a už jí nemohla odložit. Velice zajímavý příběh na pozadí skutečných historických událostí.

Šárka_D
30.05.2018 3 z 5

Oddechové čtení o jednom náročném vztahu v těžké době s cenným historickým přesahem - turecká role ve druhé světové válce a vliv jeho diplomatů na záchranu Židů jsou v ČR poměrně neznámé téma.

rajen
06.03.2018 3 z 5

Nejčastější charakteristikou knih, kterou píšu do komentářů, je, že jsou čtivé. Tady to ale napsat nemůžu. Tato kniha je napsaná zvláštně, nesedlo mi to a četla se mi "těžce a pomalu". Nicméně to neznamená, že kniha není jinak zajímavá. Téma měla pro mě velmi zajímavé. O práci tureckých diplomatů v Paříži/Francii během okupace jsem dosud netušila a jsem ráda, že jsem si opět rozšířila obzory. Válečnou tematiku čtu hodně a přestože si myslím, že už se moc nového nedozvím, tak mě tato kniha v tomto ohledu mile překvapila. Na víc než tři hvězdy ale nedosáhne.

boticelli
19.02.2018 3 z 5

Pribeh sam o sobe me az tolik nezasahl ovsem pohled na Turecko a Francii za druhe svetove valky a vztahy mezi Zidy a Muslimy v te dobe byl velice zajimavy.

666
05.10.2017 2 z 5

Tuto knihu bych zařadila do kategorie nedočtených knh. Velmi zajímavé téma, začala jsem číst knihu s nadšením, ale postupně mi styl psaní přestal nějak vyhovovat. Psáno trochu jednodušším jazykem, příliš mnoho nepravděpodobných náhod, vše vysvětlováno a nic neponecháno na fantazii čtenáře

Jolina
14.07.2017 4 z 5

Příběh se mi velmi líbil, napjatě jsem očekávala, jak se budou příběhy vyvíjet. A stále jsem doufala v pozitivní závěr, ačkoli jsem si říkala, že to asi dobře neskončí...poslední "vlaková" pasáž už mi přišla zbytečně natahovaná, vždy se objevil nějaký motiv, který byl vzápětí překryt jiným motivem, vnímala jsem tam určitou nedotaženost...

pajaroh
17.05.2017 3 z 5

Líbivý příběh lidských hrdinů v okupované Francii a Turecku. Zajímavý je pohled na politickou situaci "neutrálního" Turecka ve 2. sv válce, který mě kupodivu bavil mnohem více než rodinné kapitoly. Jen to hrdinství je přehnané (konzul naskakující do vlaku), postavy vykresleny velice jednostranně a závěř přidává na nedůvěryhodnosti. Nějak nevěřím černobílému vidění světa, nicméně kniha se čte lehce a pěkně.

Atuin
19.04.2017 4 z 5

V zápalu čtenářské vášně jsem chtěla dát hned zpočátku pět hvězd a už to neřešit, protože ano samozřejmě to poukázání na činnost tureckých diplomatů je v podstatě neocenitelná. Ovšem tak od poloviny knihy bylo stá!e více zřejmé jak moc autorka knihu rozdrobila. Přeci jen samotná činnost diplomatů, rodiný a osobní život postav, situace v Evropě.V mnohých situacích se vytrácela dynamičnost slova a šustil jen papír. Nezeslabuje to však knihu natolik, jelikož, autorka je jistě vypsaná ( tím chci říct dost talentovaná), ale na plných pět hvězd to není. Jinak příběh a odkaz na to co se dělo je to více nežli jen zajímavé.4/5

intelektuálka
27.03.2017 4 z 5

Příběh lásky muslimky a židovského chlapce v době nástupu Hitlera k moci. Pro mě velmi zajímavé čtení.

vsvobo
15.03.2017 4 z 5

Hodně zajímavé čtení. Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím jak vlastně 2. světovou válku prožívalo Turecko nebo jiné země. Fascinující popis útěku z Francie přímo pod nosem SS.

cori
11.03.2017 3 z 5

Autorka svým románem složila hold tureckým diplomatům, kteří v době 2. světové války chránili nejen své občany židovského původu, ale Židy ze zemí okupovaných nacisty, kterým vydávali turecké pasy. Jedná se o příběh dvou sester Sabihy, manželky náměstka na ministerstvu zahraničních věcí v Ankaře, a Selvy, která se proti vůli rodičů vdala za židovského mladíka a aby unikla předsudkům a pronásledování kvůli porušení nepsaných zákonů (muslimky si nesmí brát Židy a obráceně), odešla s manželem do Paříže, bohužel záhy okupované Němci.

bigben
28.02.2017 3 z 5

Ani nevím, proč čtu knížku z doby, která mě vždycky dostane. To bylo tím doporučením. Příběh byl dobře napsán, naštěstí i s dobrým koncem, kdy jsem si poplakala. Zajímavá pro mě byla historická stránka knihy, o zapojení Turecka během 2. sv. války jsem nevěděla takřka nic.

Márinka
27.02.2017 5 z 5

Dějepis s poutavým příběhem. Tak by mělo vypadat vzdělávání. http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/vira-laska-nadeje-7456

prochajda
21.01.2017 5 z 5

Kniha mě mile překvapila, dobře se četla a bylo zajímavé vidět válku z pohledu turecké diplomacie. Také rodinné vztahy a přátelství v této nelehké době byly dobře popsány.

alnahu
10.01.2017 4 z 5

Tento příběh sester starší Sabihy a mladší Selvy ,které jsou dcerami osmanského paši ,se odehrává za druhé světové války, ve Francii i tam řádil Hitler a zatýkal židy a ti se upínají na poslední záchranu právě ve vlaku do Istanbulu.

Teckovana
27.12.2016 3 z 5

Příběh tureckých občanů, kteří se v okupované Francii snaží zachránit před nacisty, co se dá. Dnes se na Turecko díváme spíše s despektem, a tak vůbec není na škodu si připomenout, jak významnou roli hrála tato země a její diplomaté v minulosti. Ayse Kulin a Orhan Pamuk ve svých knihách dokazují, že z hlediska literárního Turecko do Evropy patří, třebaže do EU zřejmě přijato nebude.
Edit: Po přečtení recenze Petra Kučery je zřejmé, že autorka historické události malinko přikrašluje, mnoho zamlčuje a leccos dokonce překrucuje. Knihu tedy rozhodně nelze brát jako dokument. :-(