Poslední vlak do Helsingøru

Poslední vlak do Helsingøru https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414314/bmid_posledni-vlak-do-helsingoru-HAW-414314.jpg 4 83 37

Devatenáct noirových povídek oceňované dánské autorky. Příběhy se odehrávají v současné Kodani a Heidi Amsincková v nich svým čtenářům servíruje skvělou kombinaci duchařiny a černého humoru. Navíc se v každé povídce, jejichž hlavními postavami jsou buď bezohlední nebo osamělí lidé, kteří mají co skrývat, skrývá hlubší poselství, které vede čtenáře k zamyšlení.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Last Train to Helsingør , 2018


více info...

Přidat komentář

aljoska83
15.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem nečetla povídkovou knihu, tak jsem si to užila. Nic moc strašidelného tam sice nebylo, povídky jsou krátké, takže končí dřív než by se člověk mohl začít bát.

eraserhead
24.01.2024 3 z 5

Sbírka krátkých, převážně znepokojivých než vyloženě strašidelných, příběhů. Zaujalo mě, jak jsou prosté, přímočaré a jednoduché, přesto působivé a s hezkou atmosférou. Vlastně nejsou nijak originální, ale přesto zaujmou svým podáním. Jako by člověk sledoval některé díly starých dobrých Příběhů ze záhrobí. Až v děkovačce se odhalí, že některé ty příběhy byly psány pro rádio, což dává smysl. Někdy jsou prostě nejpůsobivější a nejfunkčnější ty nejprostší věci. Tahle sbírka vás nepoloží ani neuhrane, ale hezky vám zpříjemní dobu, kterou ji budete číst.


Vesper001
04.08.2023 4 z 5

Strašidelno light, při kterém vás zamrazí asi jako když zavane první chladný větřík. Pro strašpytla mého formátu znepokojivé a odpočinkové zároveň. Postavy se dostávají do podivných či děsivých situací většinou vlastní vinou, vlivem špatných vlastností nebo rozhodnutí. Nejvíc mě rozbrnkala hned titulní povídka a Pták v kleci, Lišky z Østvigu mi připomněly Annu Bolavou, Podfuk paní Vinterbergové překvapil, naopak Zázrak v Dannersgadu znechutil. Zbytek jsem četla když ne s napětím, tak se zájmem.

Lenka4
01.03.2023 3 z 5

Tyto příběhy lze klidně číst i večer před spaním. Děsivé jsou jen lehounce, někdy mají už záhy předvídatelný konec.

alois.randa
30.10.2022 3 z 5

Některé povídky s krvavým koncem (Popínavé růže, Pták v kleci) jiné s geniálním nápadem (Kufr), další zase klasické duchařské (Duch Helene Jorgensenové, Poslední nájemník). Čtení pro zkrácení dlouhé chvíle třeba při cestě mhd.

emilieselden
18.07.2022 3 z 5

Opravdu děsivé. Naskakovala mi husí kůže. Všechny povídky byly dobré. Nejvíce se mi líbily Popínavé růže, Bědující dívka, Prádelník a Světla mrtvých hvězd.

TessieB
06.07.2022 3 z 5

Příjemné oddychovky, některé předvídatelné, ale s ohledem na jejich krátkost odpustitelné. Nijak zvlášť se u toho člověk nebojí, občas to bylo i úsměvné, do jaké situace se hlavní postava povídky dostala.

Gothard
13.08.2021 3 z 5

Krátké, jednoduché a přímočaré povídky. Některé byly původně určeny pro rozhlasové vysílání, a tak ani nemohly být složité, aby se posluchač v ději neztratil. Autorka často využívá několika osvědčených postupů, které jsou završeny dějovým paradoxem, takže pointy jsou občas předvídatelné. Na druhou stranu je zde několik skutečně pěkných příběhů s velmi zajímavým či netradičním námětem. Tajuplných či duchařských povídek je zde více, ale vesměs je zřejmé, jak příběh dopadne a o co se jedná. Celkově docela příjemná kniha, jejíž obsah však po čase poněkud splývá, takže si vybavíte jen několik málo námětů.

lucie.8
24.04.2021 4 z 5

Jak to u povídkových knížek bývá, některé byly lepší a některé horší. Přesto jsem spokojená, bavila jsem se.

evickakyticka
07.10.2020 4 z 5

Já jsem spokojená. Větsina se mi moc líbila. Hlavně to, že povídky nebyly dlouhé a měly občas i překvapivé rozuzlení. Bylo to fajn počtení, nenudila jsem se. A duchařský nádech byl příjemným zpestřením.

Ťapulka
20.08.2020 4 z 5

Některé povídky byly velmi povedené, některé méně, některé byly mdlé a některé nesly úžasný nápad. Mně se nejvíce líbil nápad povídek Kufr a Popínavé růže.

Kachle
11.08.2020 3 z 5

Za mě docela zklamání, předvídatelné, opakující se náměty.

Malunka
10.08.2020 4 z 5

Krátké povídky, někdy jsem tušila konec, někdy ne. Na volný den akorát vhodná lahůdka. I když zas taková duchařina to nebyla, jak slibovaly anotace. Přesto jsem se pobavila a ráda jsem vzpomínala na některá místa v Kodani :-)

IvetKl
30.05.2020 3 z 5

Zvláštní povídky, které však nejsou hrůzostrašné, jak někteří uvádí. Jako jednohubka na čtení fajn, ale žádnou výraznou stopu to na mně nezanechalo.

Aya81
23.05.2020 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale za mne taková ta kategorie "neurazí, nenadchne...". Povídky měly víceméně tak 4 obdobné náměty, byly až moc předvídatelné, žádné mravenčení se nekonalo. Hodně se mi líbil jazykový styl. Taková rychlá nenáročná oddychovka.

Laféeverte
20.05.2020 3 z 5

Podle mě je to takový průměr. Povídky se čtou lehce, zápletky jsou přiměřeně zajímavé, trochu se opakují a občas jsou dost předvídatelné. Nejsou příliš děsivé, občas trochu duchařské, občas ukazují temnou stránku zdánlivě obyčejných lidí...mrazení v zádech jsem z nich rozhodně neměla. Na druhou stranu jsem se u nich nenudila a během chvilky je měla přečtené...

ivana02
19.04.2020 4 z 5

Výborné hororové povídky. Některá témata se trošku opakovala, proto jsem dala pouze čtyři hvězdičky. Za mne hodně dobrá kniha, neobvyklá.

bekule
06.04.2020 5 z 5

Skvěle napsané povídky, tajemné ,temné až hororové.Nestihla jsem si půjčit v knihovně před karanténou takže mi nezbylo než si koupit E knihu a rozhodně nelituji, autorka mě velmi mile překvapila.Málokdy se stane že jsou v knize povídek všechny na tak vysoké úrovni,ani jedna nenudila.
.....................................................................................Výzva 2020/13

Aliii
22.02.2020 5 z 5

Tyhle povídky se mi trefily do noty. Některé byly předvídatelné, ale vůbec mi to nevadilo. Narozdíl od jiných povídkových sbírek jsem se při čtení nenudila a nemusela se nutit do dalšího čtení. Autorka mě dokázala rychle zaujmout.

trudoš
29.01.2020 3 z 5

Schválně jestli tušíte, kde můžete skončit, když usnete v nočním vlaku? Nebo co se tak může stát, koupí-li bohatý sběratel hrací skříňku, na níž leží prokletí? Popřípadě, jaké hnojivo pro své růže používá tajemná zahrádkářka?
Sbírka Poslední vlak do Helsingøru představuje devatenáct skandinávských povídek, žánrově na pomezí duchařského hororu a černého humoru. Je však důležité říci, že označení textů za skandinávské je třeba brát s rezervou. Ačkoli je Heidi Amsincková z Kodaně, léta žije ve Velké Británii jako zahraniční korespondentka, přičemž většina příběhů z této knihy byla původně určena pro rozhlasovou stanici BBC Radio 4. Vliv angloamerické literatury je tak mnohem výraznější, než té severské. Proto čekáte-li zastřeně syrovou poetiku Petera Høega či Larse von Triera, budete s největší pravděpodobností zklamáni. Tohle je mnohem jednoduší čtení, ale také přístupnější. Tedy alespoň těm, co mají rádi povídky Miloslava Švandrlíka, plné škodolibé radosti z malých lidských slabostí.

Štítky knihy

povídky černý humor Kodaň

Část díla

všech 19 částí díla

Autorovy knížky

2019  76%Poslední vlak do Helsingøru

Kniha Poslední vlak do Helsingøru je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě43x
Doporučených6x
Knihotéce47x
Chystám se číst47x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x