Poslední stanice

Poslední stanice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481936/bmid_posledni-stanice-G35-481936.jpg 4 132 36

Nevšední LGBTQ+ romance od autorky bestselleru Červená, bílá a královsky modrá. Třiadvacetiletá August se stěhuje do New Yorku, aby sama sobě dokázala, že její cynický životní postoj je ten jediný správný – nevěří v osudovou lásku a už vůbec nevěří v nic, co by jen vzdáleně zavánělo nadpřirozenem. Je odhodlaná procházet životem sama. A práce v palačinkárně ani stěhování k podivínským ezo spolubydlícím na tom nic nezmění. Není šance, že by se její každodenní cesty do práce mohly stát něčím víc než jen nudnou rutinou. Jenže pak potká v metru nádhernou dívku. Jane je oslnivá, okouzlující a tajemná. Nosí kožený křivák, na tváři jí září hřejivý úsměv a nějakou záhadou se objeví vždycky, když potřebuje August zlepšit den. Netrvá dlouho a August je v tom až po uši. Pak si ale všimne, že na Jane je něco zvláštního. Není jen oldschoolovou punkerkou se zálibou v sedmdesátkách. Je doslova zakletá v čase! A August bude muset udělat nemyslitelné, aby ji z pasti času zachránila. Možná je přece jen na čase začít v některé věci věřit...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

One Last Stop , 2021


více info...

Přidat komentář

AlexandraBane
18.04.2024 3 z 5

Nebylo to nejhorší, zápletka byla skvělá. Ale chvílemi mě to nudilo a táhlo se to. RW&RB bylo lepší

Ibišekk
28.01.2024 2 z 5

Jako já nevim. Po RW&RB jsem si myslela, že tohle bude stejně dobrý, ale něco tomu prostě chybělo. Příběh se neuvěřitelně táhl, celé mi to moc nedávalo smysl a v posledních asi 100 stránkách jsem četla jen dialogy z toho, jak moc mě to nebavilo.
A taky jakože strkání si jazyky do krku několik minut, když je plný metro lidí? *cries*


VDreamer
02.01.2024 3 z 5

Měla jsem po Červené, bílé a královsky modré vysoká očekávání, ale tohle mě bohužel tak nebavilo. Chyběla mi tam ta jiskra.

Damonka12
28.12.2023 2 z 5

2,5 tohle byl hodně průměrný příběh, který mě chvílemi nudil. Hodně se mi líbil konec knihy, ale celkový koncept mi moc nesedl.

Mychaela
14.08.2023 2 z 5

Cha, u knížek tak moc platí - sto lidí, sto chutí. Pročítám si tu nadšené ovace a sama za sebe musím napsat - zklamání, nebavilo...
Očekávala jsem originální, živou, šťavnatou romantiku mezi 2 holkama a gay-lesbicko-bi-trans prostředí, ale dostala jsem jen nemastný neslaný, chvílemi až nudný příběh. Ten byl v asi dobré víře okořeněný scifi linkou cestováním v čase druhé hlavní hrdinky, což byl ale pro mě osobně poslední hřebíček do rakve - vůbec mi to do jinak reálného příběhu nesedělo, nevěřila jsem tomu, nebavilo mě to.
Asi holt nejsem cílovka... :)

Arkagas
10.06.2023 4 z 5

Občas je potřeba si od hororů odskočit do vod romantiky a vzhledem k době v jaké žijeme, ráda sáhnu po queer románu. Ano, je to román, takže jsem dostala všechno, co v milé romantice potřebuju - zajímavý příběh, lásku, špetku erotiky a spoustu lidských osudů, které jsou mnohdy sice těžké, ale přesto krásné. Poslední stanice je navíc velmi zajímavá svojí sci-fi linkou, ve které je Jane skutečně uvězněná v časové smyčce díky blackoutu, který se odehrál v 70.letech a kterého byla součástí. August se do ní nejen zamiluje, ale především ji pomáhá vzpomenout si na svůj život, který skoro zapomněla během toho, co skoro 40 let neopustila jednu linku metra. Je to svižné, má to spoustu skvělých vedlejších postav, včetně trans a dragqueen a skvěle jsem si u toho psychicky odpočinula. Takže byť to není můj běžný šálek čaje, tuhle knížku můžu s přehledem doporučit. 
Moje hodnocení: 8/10

AntonWilhelm
16.04.2023 5 z 5

Knížka mě příjemně překvapila. Čekal jsem "obyčejný" příběh, ale ten sci-fi nádech byl třešničkou na dortu. V knížce bylo všechno, čeho bych chtěl být součástí. Skvělá parta spolubydlících, retro palačinkárna, bohaté večírky. Kdo nedělá drag, jako by nebyl. Kdyby měla knížka o 50 stránek méně, vůbec bych se nezlobil, ale i tak jsem netrpělivě hltal každou stránku a ke konci napětím nedýchal. Dávám 4 a půl *. Kdyby byl byt 6f o jeden pokoj větší, balím věci a stěhuji se.

Dsenbi
10.04.2023 3 z 5

Jak už tu bylo napsáno, kniha se chvílemi vleče, nekonečné sexuální scény, nekonečné babrání se v Augustiných depkách. Ač to většinou nedělám, některé části jsem přeskakovala, protože zápletka byla zajímavá a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Úplně si dokážu Poslední stanici představit jako film, prostředí metra, s flashbacky do 70. let, palačinkárna, okouzlující prostředí večírků a Drag Queens. Vedlejší postavy skvělé! A délka 1,5 hodiny. Kniha opravdu měla být kratší.

Často jsem se ztrácela v neoznačených přímých řečích prokládaných delšími popisy a některé dialogy mi tak nedávaly smysl.

TPWK
15.03.2023 4 z 5

Červenou, bílou a královsky modrou bude těžké překonat a ani se to nepodařilo. Knížka je za mě určitě skvělá a mohu ji doporučit. Byla to úplně první kniha s tématikou wlw, kterou jsem četla a moc jsem si jí užila. Doufám, že Casey McQuiston bude nadále dělat zábavné a zajímavé knihy s lgbt+ tématikou.

šneki
11.02.2023 4 z 5

Opět skvělý útěk směrem k úžasně rozmanitému a tolerantnímu světu, o kterém si většina queer lidí může nechat jen zdát. Příběh sám o sobě krapet horší než RWRB, ale chemie tam určitě byla a zajímavé vedlejší postavy taky není nouze. Konec je takový očekávatelný vzhledem k charakteru knížky, ale nevadí.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Moje druhá knížka v angličtině a opět super! Líbila se mi asi i trochu víc než Červená, bílá a královsky modrá od stejné autorky, byla dějem propracovanější. Je v ní romantika, ale i napětí a přátelství.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Po mé milované Červené, bílé a královsky modré jsem se nemohla Poslední stanice dočkat.
Máme tu vztah dvou dívek z metra, přičemž jedna z nich v něm doslova uvízla v čase.
Vztah i postavy super (hlavně spolubydlící hlavní hrdinky), čtivost tu také byla, ale bohužel mi přišlo, že na konci nebylo vše tak vysvětleno, jak jsem očekávala…
Takže bylo to fajn, ale na Červenou, bílou a královsky modrou to nemělo.

Iva095
05.12.2022 1 z 5

Tuto knížku bych si asi normálně nepořídila, kdybych od této autorky neměla přečtenou mojí nejoblíbenější LGBT knížku Červená, bílá a královsky modrá ve které jsem si zamilovala jak Henryho tak Alexe a knížku jsme přečetla jedním dechem. Tato knížka byla úplný opak nelíbila se mi skoro vůbec. Za mě to byla strašná blbost a měla jsem dost velký problém jí vůbec dočíst. Nakonec to dopadlo tak, že jsme přeskakovala kapitoly abych se vůbec dostala na konec což normálně nedělám každou knížku se vždy snažím přečíst celou, ale tady to prostě nešlo. Vůbec mě nenapadlo, že by tato knížka mohla být takovým zklamáním. Takže všichni co milujete knížku Červená, bílá a královsky modrá a chystáte se přečíst poslední stanici nedělejte to.

Ivka14
22.09.2022 5 z 5

Určitě je to moje nová oblíbená kniha!

Poslední stanice je naprosto krásný milostný příběh s tolika vrstvami a životními lekcemi. Je to veselé (hodně jsem se nasmála). Jak se očekávalo od Casey, je zde TAK velké zastoupení lidí. Chci říct, že jsou tu gayové, lesby, bisexuálové, trans lidé, drag queens a různé rasy náboženství a socioekonomické zázemí, což bylo neuvěřitelné vidět. Navíc jsou všechny postavy super milé a líbí se mi, jak se spousta jejich příběhů prolíná.

Tato kniha je to, co cítím, když se do někoho, jako je August, tak strašně zamiluješ. August je emocionálně uzavřená, společensky trapná, neustále prožívá existenciální krizi a je analytická, posedlá, pitomá a prostě chce někam patřit. Její vývoj postavy byl přinejmenším inspirativní. Také sexuální napětí v této knize nemá obdoby.

Lilinka.Ká
17.09.2022 4 z 5

Líbilo se mi to, ale ve strovnání s předešlou knihou autorky Červená, bílá a královsky modrá, se mi to zdálo o něco slabší. Přišlo mi, že některé linky nebyly úplně dotažené do konce,nebo byly nevyužité.

sgjoli
10.07.2022 4 z 5

Jelikož jsem od autorky četla již její prvotinu Červená, bílá a královsky modrá, tak se obávám, že se asi neubráním lehkému srovnání. Nicméně, od začátku:
Co mne u téhle knihy bavilo, je ta zápletka, která z toho dělá možná tak trochu pohádku pro dospívající (kdo četl, tak asi tuší, kterou část té zápletky mám na mysli), ale přišlo mi to hezký a vlastně proč ne. Možná je příběh v určitém bodu lehce přesládlý, ale tak jednou za čas se i tohle snese...
Bavily mne také ty postavy. Hlavní hrdinka August si nese určité břemeno z minulosti, kvůli kterému bojuje s tím, kam v tom světě vlastně zapadá a kde je její místo. Což je něco, s čím se asi setkává řada z nás. Vedlejší postavy jsou trochu praštěné, ale takovým tím milým způsobem. Možná trochu podivíni, ale takoví ti, které budete mít rádi ve svém životě, protože vám ho okoření či vám do něho vmetou trochu vítaného chaosu, díky čemuž váš život určitě nebude nudný. Takový dojem na mne ty postavy dělaly a bylo to fajn. Občas to bylo okořeněno lehce humornými scénami či hláškami, které pobavily.
Autorka se určitě nebrání zahrnout sexuální scény a také ukazovat to, jak jsou postavy se svou sexualitou smířené či vůči ní otevřené, mající to v hlavě srovnané. Za mne je to psáno tak akorát v mezích žánru new adult, spíš takové okořenění příběhu, které neurazí, pokud vám podobné scénky v literatuře obecně nevadí a nevyhýbáte se jim.
Byť jsem si tuhle knihu vcelku užila, přesto nehodnotím plným počtem. Tady se dostávám k tomu srovnání s Červenou, bílou a královsky modrou, což je titul, u kterého jsem se prostě bavila o trošku víc, neb mi přišel přeci jen o chlup humornější, trošku napínavější a víc jsem se do něj ponořila. Čímž ale nechci nějak dehonestovat tuhle knihu. Protože i Poslední stanice mne bavila a určitě ji mohu doporučit, byť hodnotím slabšími 4 hvězdami.

Adelína_čte
01.07.2022 3 z 5

2,5 hvězdičky, možná slabší tři? Nevím.
Před pár dny jsem dočetla Poslední stanici od Casey McQuiston. S její*jejich předchozí knížkou Červená, bílá a královsky modrá jsem strávila pár dní loňského léta, dost mě bavila, takže jsem byla opravdu hodně zvědavá na tenhle příběh dvou holek z newyorského metra!
Jedná se o new adult romanci se sci-fi prvkem à la dívka zaseknutá v čase i v místě. Jelikož jsem sama dlouho váhala, jak hodnocení pojmout, sepsala jsem jednoduše seznam kladů a záporů...
+ Sympatické postavy
+ Krásná diverzita
+ Řada popkulturních narážek
+ Odbočky do historie boje za práva lgbtq+ lidí
+ Skvělá první třetina
+ Příjemné rozuzlení
- Zbytečná délka, pomalé tempo
- Nějakých 200 stránek zhruba v půlce příběhu pro mě byla jedna velká nuda
- Nedomyšlený sci-fi prvek
- Láska na první pohled, příliš rychlé milostné vzplanutí, já jim to zkrátka moc nevěřila :D
- Zvláštně popsané sexuální scény... Styl psaní mi konkrétně v tomhle nesedl ani v Červená, bílá a královsky modrá a tady se bohužel nic nezměnilo...
Suma sumárum: neurazí, nenadchne, četla jsem už plno lepších..

Ovecka_Saki
29.06.2022 2 z 5

Už od vydání originálu jsem se na knihu moc těšila. Když se mi pak dostala do ruky, s chutí jsem se začetla a hned si oblíbila všechny postavy (snad kromě mámy August), jenže příběh se hrozně vlekl a bylo tam víc a víc omáčky. A taky spousta zamilovaných výlevů, což mi přišlo čím dál zbytečnější, my to pochopili hned napoprvé, August! Takže jsem z toho byla taková otrávená a trvalo mi dlouho, než jsem druhou polovinu přelouskala. Ke konci jsem už o případ Jane neměla zájem, spíš mě zajímal Wes a jak to dopadne s Isaiahem. Nebavily mě pravidelné milostné scénky, objevují se už skoro co třetí stránku a tak jsem posledních 120 stran už dost přeskakovala odstavce. Z poslední kapitoly jsem přečetla tak 4 stránky dohromady.
Uznávám, že se autorce podařilo do knihy naložit pestrou škálu různých LGBTQ+ postav, ale jinak jsem zklamaná. Čekala jsem trochu jiný příběh a nebo je kniha pro romantiky, což nejsem.

Kackac77
24.06.2022 2 z 5

Měla jsem velký problém knížku vůbec dočíst, nebavilo mě to, nutila jsem se do čtení. Občas probleskla linka, která mě zaujala, ale autorka v ní nepokračovala. Prostě nebyl to můj šálek kávy.

BlueTer
06.06.2022 4 z 5

Já asi půjdu proti proudu...mě se kniha moc líbila. Líbil se mi humor, prolínání minulosti s přítomnosti. Zamilovala jsem si plno vedlejších postav např. Wes, Nicko, Myla a Annie. August je taky světla, no a co, že není typická hlavní hrdinka, je trochu depresivní, moc si nevěří a to se mi na ni straně líbilo, že není dokonalá. A Jane je prostě k zamilovaní. Čert vem nějaké logické nesrovnalosti! Opět musím pochválit překlad! Je krásný a velice citlivý v sexuálních scénách. Hvězdičku ubírám za konec, který jsem čekala trochu jiný...

Štítky knihy

lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Casey McQuiston
americká, 1991
2020  83%Červená, bílá a královsky modrá
2022  73%Poslední stanice
2023  66%Políbila jsem Sharu Wheelerovou

Kniha Poslední stanice je v

Právě čtených12x
Přečtených166x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených5x
Knihotéce138x
Chystám se číst178x
Chci si koupit56x
dalších seznamech5x