Poslední polibek, co za něco stál

Poslední polibek, co za něco stál https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432066/bmid_posledni-polibek-co-za-neco-stal-ZNA-432066.png 4 57 21

Od soukromých detektivů se očekává, že budou pátrat po pohřešovaných osobách a chytat zločince. C. W. Sughrue však trestnou činnost možná častěji páchá, než odhaluje. Nezříká se ničeho, počínaje porušováním zákona při řízení motorových vozidel a konče drobnou kriminalitou. A všechno to splachuje pořádnými loky whisky a splínu. Po třítýdenním pátrání po úspěšném spisovateli Abrahamu Trahearnovi skončí Sughrue v zaplivaném kalifornském baru po boku buldoka závislého na alkoholu. Majitelka nálevny se detektivovi svěří, že jí před deseti lety zmizela dcera, a najme ho, aby ji našel. Před Sughruem, k němuž se záhy přidává i svérázný Trahearne, stojí nelehký úkol. Pátrání po pohřešované dívce jej totiž zavádí do těch nejskrytějších a nejtemnějších koutů sanfranciského podsvětí – do míst stejně fascinujících, děsivých a zkažených, jako je on sám.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Last Good Kiss , 1978


více info...

Přidat komentář

Peťulka3
12.02.2023 3 z 5

Prokousávala jsem se jí celkem dlouho. Byly tam napínavé pasáže, kde jsem si říkala,že se to konečně rozjelo. Nakonec se to rozjelo na posledních asi sto stránkách. Kniha mě nijak zvlášť neoslovila.

Lmslaver
22.05.2022 4 z 5

Stránky nasáklé alkoholem, kocovinou a cynickými hláškami hlavního hrdiny připomínají více pijácké tažení než detektivku. Detektivní linie s akční vložkou by se vlezla do krátké povídky, po zbytek příběhu se čtenář brodí chlastem, splínem, touhami a dalšími emocemi nejen soukromého očka, ale i dalších důležitých postav. Beze sporu ten román něco do sebe má, protože jsem ho musel dočíst do konce a neodložil ho jako ztrátu času, ale stejně to nebyl přesně ten druh příběhu, co jsem od čtení očekával. O to těžší je pro mě knihu hodnotit. U mě někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami, na kterou stranu se přiklonit rozhodne nakonec asi hozená mince, nebo další drink…


CharlesWard
30.03.2022 odpad!

Co se stane, když se rádoby pisálek pokusí zkřížit Bukowského s Chandlerem? Tenhle provar. S radostí srážím do hlubin modrých čísel!

TerezaaBaarova
07.08.2021 2 z 5

Neodkladám knihy, dočtu je, ale než jsem přelouskala tuhle, přečetla jsem tři další....škoda...

Jakmile jsem knihu začala číst, padl na mě nádech putyky, která fakt za nic nestojí.
Hlavní hrdina taktéž, celkově hrůza.
Ale dávám dvě hvězdy za to, že je to stará kniha, stará detektivka a já už tohle neumím ocenit.

Brak
05.05.2021 4 z 5

Super čtivá detektivka.

Roubas
24.04.2021 5 z 5

Z tohohle bude moje srdcovka. Naprostá slast. Možná rok mi nic takhle nesedlo. Možná dýl.
Bohužel cena odpovídající dvěma panákům whisky nedlouho po vydání dává tušit, že se na další cestu s C.W. Sughruem český čtenář nevydá.
V doslovu je řečeno vše v pár slovech: Crumleyho nečtete kvůli zápletce...čtete ho pro jeho postoj psance.

zetB
04.04.2021 2 z 5

Tuctová detektivka, jen slabý odvar Phila Marlowa.

tereza1198
01.03.2021 4 z 5

Moc pěkná detektivka ze staré školy. Žádné mobily, veteráni, dostatek drsných promluv a ironie. Hlavní hrdina mě bavil, spisovatel byl ožralý kretén a ženy byly povětšinou hezké a svolné. Prostě 70. léta. Bylo po něco jiného a sedlo mi to.

Aghatte
24.01.2021 5 z 5

Nečekala jsem mnoho a dostala hodně.
Podařená, ironická, moudrá, smutná detektivka, klasická stará škola, jak už dneska moc lidí nepíše. Na nic si nehraje a čtenář to ocení. Přečetla jsem ji za dvě noci.

Logen9
22.01.2021 5 z 5

Takto si predstavujem kríženca Phila Marlowa a Bukovskeho, drsný stroskotanec udúci cestou necestou svojim americkým snom, kde je všetko, chlast, kurvy, drogy, oslnivé dámy, buldog čo miluje pivo.. Za mňa úžasný objav, snáď niekto preloží ďalšie knihy tohoto cynicky sentimentálneho frajera. Plný počet bodov, aj napriek smutnému záveru. Ale tak to na svete chodí.

Hella
20.01.2021 2 z 5

Zdlouhavé a nepříliš zábavné čtení s ponurým koncem, nemluvě o tom, že žádná z postav mi k srdci nepřirostla. Asi jsem si až moc přála dalšího Phila Marlowa.

petr5718
10.01.2021 5 z 5

Velmi dobře napsaná americká drsná škola s přesahem, který dává nahlédnout do lidských duší i do doby a kultury USA 70. - 80. let. Vtipné, drsné, jinotajné a atmosférické.

hroubek
07.12.2020 4 z 5

Čekal jsem trochu více. Když, jsem se rozhodoval jestli si knihu koupím, tak jsem kouknul na hodnocení a bylo rozhodnuto. Přečetl jsem si zápletku a ta mě dost zaujala. A tady se ukáže asi největší problém. Problém je očekávání. Pokud očekáváte klasickou noirovou detektivku, tak docela dost narazíte. Tady se hraje na něco jiného. A je to svým způsobem dobře. Spisovatel James Crumley na to jde jinak. Více, než samotný případ ho zajímají postavy a doba s prostředím, kde se příběh odehrává. Díky tomu se jako čtenáři dostaneme hlavnímu hrdinovi rychle pod kůži a pochopíme, jak funguje jeho morální kompas. Crumley si v některých případech nebere servítky a je dost cynický a upřímný. Samotná kniha má krásné tempo a čte se velmi dobře. Crumley si hraje se slovy a umí upoutat pozornost. Poslední polibek, co za něco stál je povedená kniha a určitě stojí za přečtení.

Killingjoke
29.11.2020 5 z 5

Tahle knížka, to byla taková malá radost ze čtení. Příběh soukromého očka C. W. Sughrue, který přijímá zakázku bohaté paničky, aby vystopoval jejího exmanžela, slavného spisovatele a nepolepšitelného alkoholika Abrahama Traherna. Souběh jistých okolností však případ rozvine v pátrání po deset let ztracené dívce… Tato kniha hltače soudobých severských thrilleru spolehlivě otráví. Je na ní totiž patrná doba, ve které byla napsána a o níž vypráví. Jenže právě ta staromilská podoba je na ní úžasná. Nejde tak ani o pátrání, které tu samozřejmě kontinuálně probíhá, jako spíš o vhled do života americké veřejnosti 60. a 70. let, s odlesky paměti 2.SV a války ve Vietnamu. Sughrue na své pouti po středozápadě Ameriky od Montany po Kalifornii potkává roztodivné existence a lidskou spodinu, proleje hrdlem litry whisky a navštíví spoustu zaplivaných barů. A zatímco příběh a pátrání probíhá jaksi na pozadí, v popředí je samotný detektiv a jeho pohled na svět dle vlastního morální kompasu, jenž popisuje kadencí zábavně ironických vět. Právě v tomto jazyku tkví hlavní síla románu, který se tak čte opravdu sám. Po jazykové stránce se mi dlouho takto nic nelíbilo. Byl bych opravdu rád, kdyby vyšel další díl. Jenže, kdo ví?

Katania
09.11.2020 5 z 5

Krásná americká noir detektivka. Nechybí originální humor, drsný detektiv a okouzlující žena v nesnázích. Za mě rozhodně palec nahoru!

soukroma
03.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Konečně zase dobré čtení, pěkně stará drsná kalifornská škola, příběh ze 70. let: vtip a švih, akce a myšlení, nadhled a zkušenost. Hlavní hrdina, soukromé očko - hledač hlav, Texasan stejně jako autor, je bývalý ostřílený voják, takže se o sebe dovede postarat a protivníky právem zastrašit, ale nepostrádá emoce a dokáže se do svých zaměstnavatelů a hledaných (obětí) dobře vcítit.

Hlavně humor jsem oceňovala a v něm schovaných i pár mouder:

"Když jsem vycházel z nemocnice, dospěl jsem k závěru, že T. je úplně v pohodě. Když nic jiného, rozhodně není nudný. Bylo kolem něj pořád živo - krev, přestřelka, noc v base, teď dokonce nadšená fanynka se sexy nohama. Přistihl jsem sám sebe, jak doufám, že zdrhne zas. Brzy. A že bude zdrhat často. Ideálně tak každých pět nebo šest měsíců. Třeba by se pokaždé mohl rovnou stavit a vzít mě s sebou. Pak bychom měli daleko víc času na zábavu, když bych se ním neplahočil jako ohař."

"To je právě jedna z věcí, co se mi na Kalifornii tolik líbí - tady jsou všichni takoví magoři, že musíte být vážně hodně výstřední, abyste upoutali pozornost."

"Mládí přežije všechno. Vladaře, poezii i lásku. Jen čas ne."

Prostě klasická, pomalá, drsná stará škola, ale ne tak stará jako Chandler, z doby nedávné, přesto dávno před moderními elektronickými vymoženostmi, takže se pátrá prostě klasicky - všechno pěkně obejít, občas obvolat z budky, za práci šeky nutné přeměnit v hotovost. Jen ta (lidská) špína je stejně hnusná jako dneska (stejně jako démon alkohol, porno, volné mravy)... Konec je očekávaně depresivní, hrozný, žádný happy-end...

Pozn.: zprvu jsem se durdila, že kniha vydaná v originále roku 1978 vychází u nás 2020 - ale teď jsem ráda, že jsem díky tomu na ni mohla natrefit, protože kdyby vyšla v 80. letech (což dokonce asi i mohla, nic moc závadného "proamerického" v ní není, i když možná těch pár zmínek o válce ve Vietnamu úplně stačilo...), tak o ni už asi v dnešní době nezavadím.

Pozn. dodatečná: komentář byl označen zvnějšku jako spoiler (tzn. že vyzrazoval část děje), nevím proč, žádný děj jsem nevyzradila, ale hádat se nebudu.

jprst
29.09.2020 4 z 5

Pokus o detektivku ve stylu "drsné školy", který se dá číst a rozhodně neotráví, prostě takový dobrý průměr tohoto druhu detektivek.

lenka.g
28.08.2020 3 z 5

Zápletka hodně zajímavá, konec nečekaný. Ale... hlavní hrdina je tak v pohodě týpek se drsňáckým smyslem pro humor, až to hezký není a podle mne by příběhu docela prospělo, kdyby v něm nebylo tolik chlastu.

sioux
30.07.2020 5 z 5

Tohle je moje krevní skupina. Drsný soukromý detektiv s vynikajícími hláškami a nějaký zapadákov v Americe nějakých 20 - 30 let zpátky. Sice se tam většinu času moc neděje, ale styl psaní a hlavně hlavní hrdina mi to vynahradili. Rád si od autora přečtu i další knihy.

Irsaf
27.07.2020 3 z 5

Dávám knize 3 hvězdy a to jen z důvodu, kdy byla napsaná...
Nijak mě nenadchla...

Štítky knihy

detektivní a krimi romány USA (Spojené státy americké) detektivní drsná škola americké romány

Autorovy knížky

James Crumley
americká, 1939 - 2008
2020  79%Poslední polibek, co za něco stál

Kniha Poslední polibek, co za něco stál je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce100x
Chystám se číst44x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x