Poslední, kdo zůstal

Poslední, kdo zůstal https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475868/bmid_posledni-kdo-zustal-O7A-475868.png 4 287 79

Jaké bylo žít v tom domě? Maggie Holtová je na takové otázky zvyklá. Před pětadvaceti lety se s rodiči Ewanem a Jess nastěhovala do Baneberry Hall, velkého viktoriánského sídla ukrytého v lesích amerického státu Vermont. Po pouhých třech týdnech však odtamtud uprostřed noci prchli. Ewan tuto traumatickou zkušenost později vylíčil v knize s názvem Dům hrůzy. Jeho popis strašidelných událostí a setkání se zlými duchy se stal celosvětovým fenoménem soupeřícím v popularitě se slavným Hororem v Amityville. Dnes se Maggie věnuje rekonstrukcím starých domů a na žádnou z věcí zmíněných v otcově knize si nevzpomíná. A ani jim nevěří. Duchové přece neexistují. Když Maggie po otcově smrti Baneberry Hall zdědí, vrátí se tam, aby dům zmodernizovala a připravila k prodeji. Návrat domů pro ni však není vůbec jednoduchý. Ve stínech číhají postavy z minulosti, které dobře zná z Domu hrůzy. Místní lidé navíc nejsou nadšení, že jejich malé město získalo kvůli Maggiinu otci nechvalnou slávu. Ještě znepokojivější je samotný dům – místo plné pozůstatků jiné doby, které jsou svědectvím temných skutků. Maggie zažívá zvláštní příhody jako vystřižené z otcovy knihy a postupně se začíná klonit k názoru, že si možná zase tolik nevymýšlel.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Home Before Dark , 2020


více info...

Přidat komentář

Petra00
09.03.2024 4 z 5

Toto je už myslím má třetí kniha od autora a musím říct, že jeho styl mi asi úplně nesedl. Nevím proč, ale jeho knížky pro mě nejsou nic extra, spíše průměr. Toto jsem si velkou část čtení myslela i u této knihy, navíc nemám moc ráda duchařiny, konec to ale zlepšil. Celkově to byla fajn promyšlená záležitost, u které jsem se často i bála.

Janík511
22.02.2024 4 z 5

Nebyla vůbec špatná, rozuzlení zajímavé.


knihomolka27
11.02.2024 4 z 5

Od začátku do konce mě to opravdu moc bavilo a užívala jsem si každou stránku. Líbí se mi námět i zpracování. Vlastně mi jen vadí, že označení thriller vám skutečně hodně vyspoileruje, jelikož kniha na první pohled vypadá jako jasný horor...ale nakonec to tak úplně není no. Konec je velmi překvapivý. Kdyby takových knih bylo víc tak budu štastná jak blecha. Jinak jsem si od autora půjčila hned asi 4 jeho další knihy.

Jana_2
11.02.2024 5 z 5

Nezklamala! Čtvrtá kniha, kterou od autora čtu a vrhám se okamžitě na další.. Doufám, že brzy vyjde nějaká novinka čtivé, napínavé, skvěle popsané...

Lejčís
27.01.2024 4 z 5

Jedná se už o druhou knížku, kterou jsem od autora četla, nicméně mě tentokrát nadchla víc, ačkoli jsem to v průběhu čtení opět vůbec nečekala. Prvním příběhem pro mě byla Poslední dívka, která mě vůbec nebavila a strašně jsem se u ní nudila zhruba do dvou třetin, kdy se to zlomilo a já byla nadšená, že jsem čtení nevzdala. Pak totiž přišly ty zvraty a konec, který mě tak překvapil!
Podobné to bylo i u této knížky, s tím rozdílem, že jsem se tentokrát nenudila, jen mi zkrátka první dvě třetiny nepřišly nijak extra poutavé, místy trošku zdlouhavé a klišoidní, takový ten horor o strašidelném domě, který už jsem prostě četla/viděla mockrát. Mimochodem mi to v mnohém připomnělo Baladu pro Emily, která vyšla loni na podzim, hodně motivů se opakovalo. Jenže pak přišly ty zvraty! Doslova jeden za druhým a já se nestačila divit, kolikrát se to celé převrátilo. Na tohle je autor zkrátka mistr, takže i když ta první půlka by snesla trošku víc akce, druhá to vždycky vynahradí natolik, že mě to zkrátka moc baví a určitě se pustím i do dalších jeho thrillerů. Čeká na mě Zamkni poslední dveře!

blackoutzuzi
22.01.2024 4 z 5

Má první autorova kniha a teda rozhodně ne poslední! Strašně dobře se to četlo, skvělé zvraty, až se mi nechce souhlasit s označením #thriller, páč za mě to byl #horůrek a duchařina jak vyšitá,...a nebo ne?:))))

Motiv strašidelných domů mě dost baví a tady musím říct, že mě velmi mile překvapil závěr knihy a celkově ten koncept dvou dějových linek, z nichž jedna se snaží vyvrátit tu druhou:)) Na plný počet to není, ale bavilo mě to moc:)

Vesper001
19.01.2024 3 z 5

Nebylo to špatné. Strašidla jsou tu mnohem propracovanějšími postavami než ty (dosud) žijící, a tak je Baneberry Hall místy opravdu strašidelný. Vadila mi jen Meggie se svým neustálým omíláním, že jí všichni lžou. Čtenáře sice nepřesvědčí, ale i tak je závěr docela překvapivý. Mě hlavně překvapilo, že to má být třicátnice. Celou dobu působila spíš jako čerstvě zletilá.

Peťulka3
06.01.2024 5 z 5

Půlku knihy jsem měla husí kůži. Dokonale napsané. Rozuzlení geniální.

Kateřina259
02.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejlepší kniha autora, která mi nedala spát při pomyšlení, že se pod mojí postelí skrývá pan Stín nebo paní Penízková.

Dela111
04.10.2023 5 z 5

Jednoznačně nejlepší thriller tohoto autora. Děj je skvěle vystavěný, zpočátku téměř čistá duchařina vede k nepředvídatelnému thrillerovému konci.
Baví mě příběhy, které jsou založené na tajemství místa, kde se děj odehrává a tady jsem si to užila vrchovatě. V centru dění je dům, ve kterém se odehrála spousta tragických událostí a který v sobě skrývá mnoho tajemného. Všichni jeho obyvatelé v něm postupně zažívali nevysvětlitelné jevy, hrůzyplné okamžiky i tragédie, takže temná a mrazivá atmosféra tady nechybí.
Děj knihy je v předchozích komentářích popsaný více než dostatečně, takže připojím už jen doporučení. Tenhle duchařský thriller s nečekaným rozuzlením mě hodně bavil, děj mě pohltil tak moc, že jsem zase jednou měla problém knihu odložit.

kramlinka88
21.09.2023 5 z 5

Tak musím přiznat, že tohle byla jízda :-)
Už dlouho se mi nestalo, že bych opravdu seděla a otáčela stránku za stránkou a prostě potřebovala znát, nejlépe hned, jak to všechno bylo ;-)

Protože vám můžu prozradit, že v tomto příběhu není nic jak se zdá. Kdo lže a kdo mluví pravdu ? Jak to všechno bylo? Kdo za tím vším stojí?

Po přečtení prvních pár stránek můžeme vidět dvě dějové linky, jednou z nich nás provází třicetiletá Maggie, tato se odehrává v současnosti. Druhá linka je zasazená do minulosti před 25 lety a je psaná formou Knihy v knize - geniální :-)

Druhá linka, je psaná z pohledu tatínka Maggie, který vypráví svůj příběh o strašidelném domě Baneberry Hall, který jako rodina koupili a ve kterém celých 20 ! dnů žili :-)

Maggie v současnosti řeší pozůstalost po svém tatínkovi a zjišťuje, že dům nikdy neprodal, i když jí tvrdil, že ano.
Proč jí lhal ? Byla to jediná lež? Koho chtěl chránit?
Je vše, co napsal v Knize, která Maggie celý život pronásleduje a formuje, pravda ? Jak Kniha ovlivnila život Maggie, její mámy Jess, i obyvatel v okolí "domu hrůzy" ?

Maggie se vydává zpět po vlastních stopách zjistit pravdu. Zjistit co se vlastně tehdy stalo a jakto, že si nic nepamatuje...

Příběh je skvěle vystavený, je v něm několik WTF (to co kruci) momentů :-D A já jsem si ho neskutečně užila :-)

"Každý dům má svůj příběh a tajemství".

Knihu můžu doporučit všem, kdo milují thrillery, napínavé příběhy a mají pro strach uděláno :-)

Hvězdinka
02.08.2023 3 z 5

Nesdílím nadšení, pořád se opakovalo to samé, v závěru jako by se autor probudil a děj oživil, nejdříve je viníkem ten, za chvíli zase ne... Natahovaný mišmaš...

Kami33
10.07.2023 4 z 5

Docela hezká knížka, ale na plný počet to podle mě není. Nicméně prolínání dvou časových rovin a střídání dvou vypravěčů ji přidává na zajímavosti.

DeWom
09.06.2023 5 z 5

Moje první kniha od Rileyho Sagera, a zároveň po delší době taková, kterou jsem zhltla za dva dny. Ani jsem si nedělala poznámky k recenzi, jak mám ve zvyku – tak moc jsem se začetla.

Postavy byly uvěřitelné a lidské, přítomnost nespolehlivého vypravěče v podobě ich formy příběhu dodávala tísnivou atmosféru, která se pro zvolené téma skvěle hodila. Maggie mi byla sympatická pro svou bezprostřednost a střízlivé uvažování. Na Ewana jsem si dlouho nemohla udělat pořádně názor, protože jsem znala jen jeho obraz vykreslený jím samým v Knize, ale na konci už jsem ho chápala, stejně jako Jess, kterou jsem vážně nemusela jak v Knize, tak v přítomnosti. Další postavy mi nijak zvlášť neutkvělý, ale pamatuji se, že na mě působily realisticky.

Předpokládám, že čtenářům, kteří už mají na kontě nějakou tu duchařinu, tohle může přijít jaksi ohrané, ale mně, která čte především čistokrevné, akční a psychologické thrillery, to připadalo skvěle podané. Líbilo se mi, jak autor umně prolínal motivy a témata Knihy, kterou napsal Maggiin otec, a současnost, kdy Maggie osobně prozkoumává daný dům. I když jsem věděla, že se jedná o thriller a závěr bude tedy logicky vysvětlen, nepříjemnému mravenčení jsem se neubránila.

Málokdy se mi stává, že bych si u knížky povídala pro sebe, ale ke konci jsem to dělala často zejména při všech těch zvratech. Rozuzlení jsem opravdu nečekala a nadchlo mě, jak bylo podané. Všechno do sebe hezky zapadlo, všechno se uspokojivě vysvětlilo.

Celkově a s odstupem tedy knihu hodnotím 4,5*.

Izu
19.05.2023 3 z 5

Průměr.
Neurazí, nenadchne.

Klenotka
07.05.2023 5 z 5

Od Sagera za mě zatím nejlepší. Skákání mezi fiktivní knihou (minulost) a současností, jak ji odhaluje Maggie, neskutečně fungovalo. V jedné chvíli už jsem frustrovaně knihu ve dvě ráno zavírala, protože jsem se nemohla, ale musela odtrhnout :)
Málokdy mě kniha dokáže ke konci překvapit, a tohle rozuzlení jsem opravdu nečekala. A upřímně popis scény s hady za mě asi jedna z nejděsivějších věcí, co jsem četla, protože z nich mám panickou hrůzu, a měla jsem potom skoro problém usnout :)

Kanuska
23.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Podle žánrového zařazení i anotace je jasné, že půjde o duchařinu jen na oko. Ovšem přímo thrillerem bych to nenazývala, ačkoliv chápu, že toto označení prodává.
Jelikož je jasné, že strašení je fantazií otce Maggie, tak.. no nějak jsem si ty duchařské scény neužila. Scéna s hady byla šikovným útokem na fobie čtenářů... ale mně přišla spíše dost přehnaná.
Podezřelých je dost, ale v jednu chvíli musí mít čtenář jasno a závěrečná wau scéna, pro někoho, kdo už má něco načteno, zase tak wau není.
Sem tam pokulhávala logika - např. Hana byla o rok starší než Maggie, přesto ve zpětném vyprávění popisuje situace jako by je zažila víc dospělá. Otcovo tvrzení, že netušil co se strhne po zveřejnění jejich "příběhu". A doteď nevím proč zatloukl tu almaru - ušlo mi někde, že věděl co se v ní skrývá?

Niu
15.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Četla jsem v angličtině a název Home before dark mi prostě sedne víc. Nechápu, kdo dělá překlad názvů knih. Za mne super horor-duchařinka ve stylu Amityville s překvapením na konci. Současnost prokládána minulostí, jak to mám ráda. Napětí tam, kde bylo třeba. Doporučuji.

Olous1
09.04.2023 5 z 5

Mé první setkání s autorem. Wow,to teda byla jízda. Knihy s tématem duchařiny mě moc baví. Příběh Meggie se mi líbil. Hned od začátku mě kniha vtáhla do děje a nepustila. Když jsem četla v noci,tak jsem se i trochu bála. Autora řadím do oblíbených a to právem. Opravdu strhující příběh a já mohu jen doporučit.100%.

Arkagas
05.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Další Riley, čímž mi chybí teď už jen jeho poslední kniha a opět nezklamal. Jedná se o skvělý thriller, který Vás přesvědčí o tom, že čtete naprosto skvělou, hororovou duchařinu, ale nic ve finále není tak, jak se na první dojem zdá.
Když se rodina nastěhuje do Baneberry Hall - starého viktoriánského domu na úpatí kopce, začne v noci u sebe v pokoji malá Maggie vídat duchy - pana Stína, paní Penízkovou a malou holčičku. Ti jí navíc sdělují, že na místě zemře.
Postupem času se začínají znamení v domě stupňovat a otec zjistí, že mezi zdmi přišlo o život už 6 malých holčiček, včetně dcery zakladatele domu, který svou dceru zabil.
V domě tak rodina vydrží jen 20 dní a během děsivé noci utíkají z domu pryč. Nikdy se do něj nevrátí a o událostech v domě napíše otec knihu, která se stane hned bestsellerem. Ale když otec Maggie umírá, sdělí jí notář, že kromě práv na knihu a peněz z jejího prodeje zdědila i Baneberry Hall. Na smrtelné posteli ji otec ještě stačil říct, že je mu to líto a že tam pro ní není bezpečno.
A jasně, samozřejmě, že se tam Maggie vydá, protože kniha jí zničila život a příběh svého otce nikdy nepovažovala za pravdivý... Rozplést historii domu a událostí, které se staly během oněch 20 dnů nebude jednoduché, ale Maggie se nevzdává.
Kdo nevěří na duchy a domy, které si pamatují svou minulost, ten možná při čtení téhle knihy změní názor...
Riley umí čtenáře připoutat do křesla tak, že tu knihu nebudete chtít odložit a byť se považuje Poslední dívka za dnes už kultovní knihu, tak Poslední, kdo zůstal je pro mě prozatím jeho kniha číslo 1.

Tohle si dejte a zažijete jízdu.

Moje hodnocení: 10/10