Poselství z věčnosti

Poselství z věčnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17715/bmid_poselstvi-z-vecnosti-qUf-17715.jpg 4 155 23

Autorka bestselleru Poselství od protinožců Marlo Morganová přichází s další knihou z australské divočiny s názvem Poselství z věčnosti. Marlo Morganová je americké lékařka propagující alternativní medicínu. Tentokrát nepopisuje své vlastní zkušenosti, ale život domorodých dvojčat Beatrice a Geoffa. Děti jsou odtrženy od svých rodičů a kmene, musí se vyrovnat s drsnou realitou života v anglo-americké společnosti. Marlo Morganová vypráví s nesmírným zaujetím příběh domorodých dětí, které misionáři odvezou z jejich přirozeného prostředí od matky a rodiny do města a umístí do sirotčince. Zde mají získat křesťanskou výchovu a solidní vzdělání. Skutečnost je však jiná, chlapec Geoff posléze vyrůstá na ovčí farmě, nikdo se mu nevěnuje a nedokáže se začlenit do společnosti. Stane se alkoholikem a je odsouzen do vězení. Jeho sestra Beatrice ze sirotčince uteče a přidá se ke skupině potulných domorodců. Ty pak opouští a bojuje za práva domorodcům rozpolcená mezi dva světy, bílý a barevný. Podaří se jí nakonec zachránit bratra? KRITIKA: Perthská Dumbartung Aboriginal Corporation upozorňovala na nesrovnalosti mezi věcmi popisovanými v knize a realitou. Došla k závěru, že je dílo smyšlené a že její učení postrádá důvěryhodnost. Podle jejich slov je pro Austrálce hluboce urážlivé, že běloška vydělává peníze za dezinterpretaci jejich kultury pro vlastní reklamu a zisk. Vyjádřili svůj hněv nad tím, že autorčino falešné poselství je naivním euroamerickým trhem přijímáno jako fakt a byli nesmírně znepokojeni tím, jaké dlohodobé následky to pro jejich kulturu bude mít. V roce 1996 skupina Aboriginských starších, vážně znepokojených následky knihy, dostala grant na cestu do USA a ke konfrontaci autorky, s cílem znemožnit hollywoodizaci jejího díla. Autorka veřejně přiznala, že její kniha je falzifikát, ale tomuto faktu se dostalo v USA jen malé publicity. Původní Australané jsou velmi rozezleni tím, že kniha je stále propagována a široce prodávána, protože čtenáři dává falešný obrázek jejich tradiční kultury a jejich současné politické a sociální situace, což velmi poškozuje jejich až příliš reálný boj za přežití.... celý text

Literatura světová Romány Filozofie
Vydáno: , Práh
Originální název:

Message from Forever , 1998


více info...

Přidat komentář

Radimka
16.08.2023 4 z 5

Je mi jedno, jestli je to pravda nebo ne, četla jsem ji jako beletrii. Spousta zajímavých myšlenek a způsob života australských domorodců, předávání myšlenek, vztah k přírodě. Taková přirozeně motivační kniha.

JulietRocks
28.11.2021 5 z 5

Myslím, že když nebudete čekat pokračování Poselství od protinožců (jako já), nebudete zklamaní. Tato kniha je však o dost drsnější, než první, nicméně (ač jiným způsobem) také výborná.


Krukron
16.05.2021 5 z 5

Druhá kniha této autorky je opravdu jiná. Myslím si, že spousta lidí (včetně mě) čekalo na další "cestopis" po světě domorodců. A ono ejhle, je to prostě a jednoduše román. Ale za mě povedený román, který si trochu obrousil hrany o zamyšlení nad světem, náboženstvím, spiritualitou.. Líbí se mi, že je to román o tom, že hodnoty jakékoliv víry mají pár stěžejních bodů, které jsou vlastně pro všechny společné tak nějak přirozeně. Takže pokud chcete román s trochou filozofie a spirituality, jste na správných stránkách správné knihy.

ladaol
07.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Kromě jiných mouder, kterých je v knize velmi mnoho bych chtěla vyzdvihnout toto:

SPOILER
Hudba a smích jsou lékem pro tělo i duši.
Změň odsouzení na pozorování. Nemusíme hned odpouštět. Musíme jen mít víc pochopení.

Endy17
25.08.2020 2 z 5

Mám pocit, že jsem četl jinou knihu než ostatní komentující. Dočíst knihu pro mě byla zkouška silné vůle - zvládl jsem to, ale radost to pro mě nebyla.

Allla9
27.04.2020 5 z 5

Stejně zajímavé a poučné jako první kniha od této autorky.

Kulhavá
02.04.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Přečetla jsem od autorky obě a ráda se k nim vrací. Hodně podnětů k zamyšlení.

kakaba4818
29.07.2019 4 z 5

Knížka se mi líbila bez ohledu na pravdivost příběhu. Kdo v ní chce najít ponaučení, najde ho.

Jana38
07.05.2018 3 z 5

Zajimavy pribeh.nuti k zamysleni

syskas
03.11.2017 2 z 5

Prečítala som, ale prvý diel bol oveľa lepší.

Prilen
18.10.2017 4 z 5

Vcelku mne ani nezajímá, zda je tato kniha (stejně jako první díl) někým označována jako výmysl. Myslím, že mnoha čtenářům nejde ani tak o fakta, jako spíše o příběh a ten je zde poutavý a silný. Kniha se mi líbila, ale první díl mne pohltil více.

DickBach
20.04.2016 4 z 5

Hluboké myšlenky, silný příběh, ale zpracování by asi zasloužilo trošku víc.

Agynek
14.04.2016 3 z 5

Přečetla jsem 1x a více raději ne, byla hodně smutná.

petr0486
27.11.2015 odpad!

Je pro mě neuvěřitelné kolik naivních čtenářů téhle falzifikátorce skočilo na špek.
Už první kniha vydaná v roce 1990 vzbudila u OPRAVDOVÝCH australských aboridžinců vlnu rozhořčení za to, že pí Morganová vydělává peníze za dezinterpretaci jejich kultury pro vlastní reklamu a zisk. Vyjádřili svůj hněv nad tím, že autorčino falešné poselství je naivním euroamerickým trhem přijímáno jako fakt a byli nesmírně znepokojeni tím, jaké dlohodobé následky to pro jejich kulturu bude mít.
V roce 1996 skupina Aboriginských starších, vážně znepokojených důsledkem knihy, dostala grant na cestu do USA a ke konfrontaci autorky, s cílem znemožnit hollywoodizaci jejího díla. Autorka VEŘEJNĚ PŘIZNALA, že její kniha je FALZIFIKÁT, ale tomuto faktu se dostalo v USA jen malé publicity!!
Sečteno podtrženo, autorka si si šest let mastila kapsu lhaním o svých zážitcích z divočiny, samotnými aboridžinci byla donucena přiznat, že její první kniha je výmysl, a přesto měla tu drzost dva roky po tomto odhalení napsat další výmysl, tedy Poselství z věčnosti, protože se to (pro ni) naštěstí nerozkřiklo a mohla vydělávat vesele dál...
*V komentáři cituji pár vět přímo z ang. wikipedie

iva23
30.10.2015

Přečetla jsem první díl, který mě nebavil, až otrávil. Takže druhý díl už číst nebudu.

Kituska
06.08.2015 4 z 5

Nevím čím to bylo, snad špatným překladem? Ale občas jsem to horko těžkou louskala. Naštěstí umím číst mezi řádky a tak mě špatná psaná forma neodradila od dalšího čtení. To poselství je totiž krásné a já doufám, že se naplní :)

Janka7
05.08.2015 4 z 5

Silný příběh stejně jako první část Poselství od protinožců. První dil mě ale zaujal více...

whack
15.03.2015 4 z 5

Na rozdiel od prvého dielu, Poselství z věčnosti polovicu deja venuje priblíženiu cirkevnému a misionárskemu teroru, z ktorého som nedokázal ostať s chladnou hlavou, a určite by som nikdy tieto veci neriešil tak, ako títo aboriginci. Zväčša je čítanie o ich jednoduchom a pritom zložitom živote fascinujúce a inšpiratívne, vyvoláva pocit čistoty a pokoja, presný opak depresie, stresu, zhonu a zloby, čo prináša chaos civilizácie. Paradoxne s niektorými názormi týchto Skutočných Ľudí sa stopercentne nestotožňujem, pripadajú mi ako z najšialenejších odnoží hnutia New Age, napríklad "Miluj toho kto na teba mieri zbraňou, lebo Duch Večnosti zariadil, že ten človek to tak považuje za správne a ty ho musíš milovať a nie ho za to odsudzovať...", proste to neprijmem nikdy, ani sa o to nebudem snažiť. Posolstvo vo mne ale určite niečo zanechalo, prehodnocujem hodnoty a priority, zbavujem sa materiálnych vecí, ktoré nepotrebujem.

jana1739
26.08.2014 5 z 5

Opět výborná kniha stejně jako Poselství od protinožců.

jana.hud
25.07.2014 5 z 5

Příběh dvou domorodých dětí, které jsou hned po narození odebrány matce a dány na převýchovu bílým obyvatelům Austrálie.
Knížka se mi líbila daleko více než první díl, kromě poučení je v ní i silný příběh.

Štítky knihy

pouště církev misionáři původní Australané

Autorovy další knížky

Marlo Morgan
americká, 1937
2000  84%Poselství od protinožců
1998  81%Poselství z věčnosti

Kniha Poselství z věčnosti je v

Právě čtených1x
Přečtených260x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených16x
Knihotéce82x
Chystám se číst27x
Chci si koupit9x
dalších seznamech4x