Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích

Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523657/bmid_poseidon-v-teplickych-skalach-nejde-651af4b060945.jpg 3 1 1

Poseidon je název podzemního labyrintu, který se nachází v Teplických skalách v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály v Královéhradeckém kraji. Je považován za nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích.

Přidat komentář

David81
02.10.2023 3 z 5

Nejdřív malé uvedení do kontextu: Ohledně objevu Poseidonu - „nejdelšího evropského systému podzemních prostor v pískovcích“ - se svého času rozpoutala pořádná kauza. V roce 2008 informovalo několik odborných časopisů o úžasném nálezu Romana Mlejnka rozsáhlého systému podzemních chodeb v Teplických skalách o celkové délce přes 27 km. Celý systém byl následně dokumentován pracovníky správy jeskyní ČR. O nálezu vyšel příspěvek také v našem nejprestižnějším speleologickém časopise Speleofórum (2008), přičemž byl objev na pravidelném setkání jeskyňářů oceněn předsednictvem České speleologické společnosti zvláštní cenou.
Následně se ale začaly dít věci. Ozvali se někteří jeskyňáři – je vůbec možné tento nepřehledný soubor puklin, soutěsek a kaňonů označit jako podzemní systém? A může být v tomto případě uváděná délka systému pravdivá? Vznikly tak oprávněné pochybnosti a zároveň docela nepříjemné faux pas, protože o objevu už informovala řada médií, byl natočený film a mimo jiné vyšla i tato publikace. Poseidon se objevil dokonce také v JESO (jednotné evidenci speleologických objektů) a začalo to zavánět mezinárodní ostudou. Svoji roli hrálo možná i to, že nález a dokumentaci prováděli zaměstnanci Správy jeskyní ČR. Možná tu byla určitá řevnivost ze strany některých členů ČSS.
Nakonec na základě odborného posudku Pavla Bosáka z Geologického ústavu AV ČR a odborné komise pro pseudokras ČSS (kteří paradoxně před touto kauzou neměli k článku ve Speleofóru žádné připomínky) bylo vydáno stanovisko, že „v Teplickém skalním městě nedošlo k objevu žádného jeskynního, ani podzemního systému Poseidon, a takový systém zde neexistuje. Název Poseidon nadbytečně přejmenovává části skalního města, která už svá pojmenování mají.“ Konkrétní zdůvodnění píše Pavel Bosák ve Speleofóru 2009. Kroky související s prezentací Romana Mlejnka byly označeny jako neetické… Čili nejdřív ocenění, následně odsouzení. Každopádně síla marketingu byla obrovská a dodnes se o neexistujícím systému Poseidon píší (kopírují) články, v Teplických skalách se o něm turisté mohou stále dočíst na infotabulích a autor objevu dál objíždí města a o Poseidonu dělá přednášky. (Sám se přiznám, že tento komentář přepisuji, protože jsem tuto historii nevěděl).
Tolik k informacím, které jsou k této brožuře dost zásadní. I tak ji stojí za to přečíst, protože přes malý rozsah obsahuje zajímavé informace o vzácných druzích členovců, kořenových stalagmitech nebo o historii, (např. o místních svérázných průvodcích, kteří tu prováděli turisty již od poloviny 19. století za pomocí flašinetu a sugestivní recitace básní). Výborně je zpracována půdorysová mapa celého labyrintu i některých jeho menších částí.
Brožuru jsem využil při nedávné návštěvě Teplických skal. Stále se dá ještě sehnat - například na pokladně na zámku v Adršpachu.

Štítky knihy

jeskyňářství, speleologie Adršpašsko-teplické skály

Autorovy další knížky

2011  78%Cesta slepých brouků
2008  60%Poseidon v Teplických skalách: Nejdelší evropský systém podzemních prostor v pískovcích