Pomsta 5. díl

Pomsta 5. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460589/mid_pomsta-5-dil-yRj-460589.jpg 4 2 1

Pomsta - Emanuel Zítek série

< 5. díl

Román popisuje období před 2.pražskou defenestrací až po popravu 27 českých pánů. Poslední díl začíná vyhlášením císařovy klatby na Fridricha Falckého. Pokračuje líčením persekucí českých stavů až po popravu na Staroměstském náměstí. Končí pohřbem popravených. V závěru autor přemýšlí o tom, zda zastavení protestantismu v Čechách nebyla vlastně záchrana od kompletního poněmčení národa.... celý text

Přidat komentář

braunerova
01.01.2022 4 z 5

Poslední díl je věnován roku 1621, roku pomsty bigotního katolíka císaře Ferdinanda II. Zčásti se jedná o literaturu faktu, autor podrobně popisuje vznik exekuční komise, jednání o rozsudku ve Vídni a vlastní exekuci. Při četbě jsem se opět přesvědčil, že wikipedie je plná nepřesností a polopravd. Například ve Vídni se proti tolika popravám postavil zmužile jediný člen císařské rady Němec Strahlendorf, ostatní členové rady včetně Čechů hlasovali pro rozsudky smrti.

"Když zuřivý dav poštvaný židovskými kněžími žádal na Pilátovi život Ježíše Krista, zastal se prokonsul Judey Spasitele slovy: Já na tom člověku žádné viny nenalézám.
Čechů nezastal se nikdo."