Pomsta 3.díl

Pomsta 3.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460586/mid_pomsta-3-dil-nFg-460586.jpg 5 2 1

Pomsta - Emanuel Zítek série

< 3. díl >

Román popisuje období před 2.pražskou defenestrací až po popravu 27 českých pánů. Tento díl začíná doručením poselství o defenestraci císaři Matyášovi jedním z hrdinů knihy Jimramem. Dále je popisován začátek stavovského povstání včetně pokusu o dobytí Vídně.

Přidat komentář

braunerova
22.07.2021 5 z 5

Tento díl popisuje málo známé události v letech 1618 a 1619, které vedly k vypuknutí třicetileté války. Kupodivu to nebyla samotná defenestrace, neboť nemocný císař Matyáš se stále snažil o smírné řešení. Byli to čeští stavové, kteří odvrhli škrabošku pokrytectví a přijali v Praze Albrechta Solmse, hofmistra falckého kurfiřta. Dalším zlomovým momentem byl únos a internace císařova důvěrníka biskupa Khlesla.
Palacký napsal, že velké události v dějinách si žádají velkých osobností. Bohužel nikdo takový se mezi povstalci nenašel, což nakonec vedlo k naprosté zkáze české země.

"Nandel, gieb dich, du muss unterschreiben! (Nandle, ty musíš podepsat!)"
takto neuctivě pokřikovali rakouští stavové na krále Ferdinanda, nutíce ho podepsat mír s Čechy

"Věru, že bychom již jednou měli přestati s neustálým bědováním a kletbami nad bělohorským neštěstím, když to byly chyby, ba zločiny samotných strůjců a vůdců povstání, které neštěstí ono zavinily."