Poletování jednoho ptáčka

Poletování jednoho ptáčka https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416088/bmid_poletovani-jednoho-ptacka-PFj-416088.jpg 4 21 7

(Vzpomínání a listování) Po řadě knih esejistických, uměleckohistorických a básnických se historik umění a esejista Josef Kroutvor rozhodl napsat knihu, v níž vzpomíná na svůj vlastní život. Kroutvor nikdy nebyl a nechtěl být autorem obsáhlých monografií, tlustých svazků a vyčerpávajících studií. Vždy se snažil psát tak, aby jeho texty byly srozumitelné pro každého, přístupné a sdělné. V tomto duchu napsal i svou vzpomínkovou knihu. Poletování jednoho ptáčka je záměrně knihou jakoby drobnou, stojící na okraji velkého historického dění. Přestože Kroutvor nechtěl napsat „velkou knihu pamětí“, jeho vzpomínky jsou nabité mnoha důležitými historickými fakty a zalidněny desítkami významných osobností české i evropské kultury a společnosti. Vše je podáno se skromností a zdrženlivostí, stručně a velmi jemně. Kniha je doplněna souborem unikátních fotografií a reprodukcí kreseb.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
29.04.2024 5 z 5

Kniha naplněná vzpomínkami, nostalgií a melancholií. Kniha, která člověka odpoutá od rychlých výměn krátkých zpráv na sociálních sítích, e-mailů a od přelétání očima po úderných headlinech bombastických internetových zpráv. Kniha, která zvolní současný uspěchaný rytmus a naplní duši laskavou poetikou vůbec ne tak dávných časů. Kroutvor nás provádí svým životem na pozadí důležitých historických událostí. Jeho osobními vzpomínkami se protne celá řada zajímavých osobností filozofického a literárního světa. Kroutvorův ptáček poletuje mezi plakáty a fotografií, mezi poezií a esejem, dotýká se grafiky, nahlédne do kulis malířství a architektury. Čtenář se tak s filozofem, výtvarníkem, básníkem aj. aj. Kroutvorem noří do fascinující četby o životě na Šumavě, kde horskou chalupu prosvěcuje petrolejová lampa, zavítá s ním do Benátek, a především pak do Francie prosycené duchy básníků jako Apollinaire, kam tíhlo/tíhne Kroutvorovo srdce nejvíce. Je z těch, kdo doma na stroji píše samizdaty a je to ten, kdo nikdy nezůstal za hranicemi, jakkoli k tomu měl nejednu příležitost. Poutavý životopis výjimečné osobnosti bez nabubřelých póz a potřeby sebeprezentace.

petrarka72
13.08.2023 5 z 5

Tohle je veliká, čistá krása, Cena Jaroslava Seiferta i okouzlení mnoha čtenářů je naprosto na místě. S potěšením jsem sledovala, co autor je ochoten prozradit o svém životě a jak lehce zachycuje to obecnější na konkrétních situacích, jak laskavě a s pokorou píše o svých přátelích, živých, mrtvých, literátech, výtvarnících (seznam Chystám se číst mi zase nebývale nabobtnal...). Zařazuji do knihovny na poličku LISTOVAT ZA DLOUHÝCH SOUMRAKŮ. Veliké díky...


eiramka
27.07.2021 4 z 5

Tuhle knihu jsem četla na etapy, když jsem potřebovala zklidnit mysl. Vzpomínky na to, jak plynul život mého téměř vrstevníka, rezonovaly mnohdy se vzpomínkami mými , někdy naopak mne překvapily rozdílnou zkušeností. Tak trochu jako rozhovor na večírku s přáteli, setkání po letech, kdy se probere všechno možné od dětí až po politiku a pak jdete domů spokojeni , těšíce se na další setkání.

jezekk
20.05.2021 4 z 5

Číst tuto knížku je jako sedět v lese u horského potůčku: díváte se na čistou vodu, která teče mírným proudem, občas to zabublá či žbluňkne; víte, že žádný žralok nebo krokodýl se ve vlnách neobjeví, ani tsunami se z korýtka nezvedá, ale to vůbec nevadí, jen sedíte, čučíte do vody, posloucháte zvuky lesa a víc vám netřeba.
Autor v zásadě drží ve svých vzpomínkách chronologickou linii, ale nenechává se jí příliš svazovat. Je to takový trs příhod, drobných událostí prostých nějaké velké dramatičnosti či "vykloubenosti". To neznamená, že by byl život Josefa Kroutvora čirá selanka (dvakrát třikrát je zmíněna šeď, zmar a tupost naší předlistopadové minulosti), spíš to dokládá autorovu snahu všímat si těch podstatných, tj. v dané situaci život obohacujících a smysluplných momentů, setkání. Josef Krtoutvor si na nic nehraje a vyznívá autenticky (např. v momentech, kdy zmiňuje svoji roli v tzv. šedé zóně nebo samizdatu). A o vytříbeném autorském stylu se nemusím ani zmiňovat, to je u Kroutvora samozřejmost (horský potůček, ehm). Už se těším na jeho "Potíže s dějinami"!

EvaEma
01.11.2020 5 z 5

Velice děkuji za tuto knihu. Četla jsem ji v době, kdy mi nebylo lehko a nebyla jsem schopná číst delší texty. Každá kapitola má v sobě spoustu pokory a radosti ze života. Zároveň je kniha plná svědectví o době, kultuře a lidech, které bych sama chtěla potkat. Ráda knihu ukládám na dobře dostupné místo v knihovně. Vím, že se k ní budu vracet.

mirektrubak
02.01.2020 4 z 5

Vyprávění Josefa Kroutvora k sobě nepřitahuje pozornost pikantními historkami s výraznou pointou, ani vtipnými bonmoty, ani snadno zapamatovatelnými „moudrostmi“. Přesto svoje kouzlo má. To kouzlo spočívá v prostotě a jakési čistotě, která mi při poslechu přinášela uklidnění a pocit bezpečí, těžko definovatelné intuitivní blízkosti mezi vypravěčem a čtenářem. Bylo to trochu jako procházka po obyčejné louce, kdy může mít výletník v první chvíli pocit, že není žádný zvláštní důvod zde být, že tady přece není žádná turisticky významná pamětihodnost, žádná UNESCO památka ... jenže stačilo chvilku počkat, přizpůsobit se náladě a tempu – a to, co na první pohled vypadalo banálně a zaměnitelně, se mi před očima proměnilo v barevný a pestrý zážitek.
Stálo to za to.

Trochu v nesouladu s předchozím odstavcem musím zmínit skvěle popsanou situaci, která nezamyšleně, ale dokonale ilustruje život v Husákově skanzenu, ve které se běžná česká rodina potýká (a je ve svém potýkání nevyhnutelně odsouzena k neúspěchu) s elementem nám naprosto cizím - plodem avokáda.

olga8832
27.12.2019 5 z 5

Poslouchám vyprávění na Českém rozhlase Plus. Obdivuji se autorově přehledu a znalostem, mnohé bylo pro mne objevné. Navíc psáno s lehkostí a zajímavě a ještě mne potěšil i osobní vývoj pana autora.

Autorovy další knížky

Josef Kroutvor
česká, 1942
1991  98%Egon Schiele
1990  91%Potíže s dějinami
2019  96%Lesní eseje. Texty z česko–rakouského pomezí a Šumavy
2019  83%Poletování jednoho ptáčka
1983  100%Hlava Medusy

Kniha Poletování jednoho ptáčka je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst31x
Chci si koupit9x