Pod Kaštanem

Pod Kaštanem https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516817/pod-kastanemmNamAu-YgO-.jpg 4 44 11

Romantická letní komedie o nových začátcích. Příběh o tom, že není vždy všechno tak, jak to na první pohled vypadá a že život s panem Dokonalým je někdy pořádná fuška. Eliška skončila po rozvodu bez peněz, zázemí i nadějných vyhlídek do budoucna. Až ve chvíli, kdy získá takřka vysněnou práci v malé vesničce v Novohradských horách, se začíná zdát, že by mohla mít alespoň trochu štěstí. Jenomže ne všechno je tak, jak to na první pohled vypadá a její nové zaměstnání možná nebude až tolik idylické, jak si původně představovala. A co teprve, když se ke všem jejím problémům přidá jeden neuvěřitelně sexy milionář, starosta s vášní pro pořádání plesů, nerudný truhlář a zoufalá maminka s opuštěným gulášovým stánkem! „Eliška, Lukáš, Adéla, Aleš, pan Kabíček a mnoho dalších. Právě s těmito současníky se potkáte v románu „Pod kaštanem“. A když píšu potkáte ˜– tak mi to věřte. Autorka totiž píše s takovou lehkostí a samozřejmostí, že už od první kapitoly máte pocit, že jste se ocitli přímo mezi aktéry děje. Garantuju vám, že minimálně v jedné z postav se poznáte i vy! – Martina Preissová... celý text

Přidat komentář

Gabusza
09.01.2024 5 z 5

To bylo hezký a milý.
Příběh o obyčejné holce Elišce, trochu smolařce, která dělá chyby, ale je velmi odvážná, co si občas pobryndá tričko a co nikdy nebude vysportovaná jako Barbie.

Její momentální nepříjemná situace ji zavede do Jižních Čech do malé vesničky a tam potká partu úžasných lidí,
Lukáše, Adélu, Aleše a pana Kabíčka. S některými bojuje, ale pozná i lásku a splní si svůj největší sen.

Kniha je psaná velmi svižně, se špetkou humoru a lehkostí, je tak autentická, že příběh prožíváte také :)

Moc se mi líbilo i to propojení mezi Eliškou a malou vesničkou, doporučuju, je to opravdu oddychové a příjemně romantické počtení.

MartaPear
08.01.2024 3 z 5

Červená knihovna jak vyšitá, jen ze současnosti. Ubohá mladá žena, bohatý milenec, šlechetný a čestný zachránce... Jen se to odehrává ve vesničce v jihočeském pohraničí. Ale popis jak prostředí, krajiny, reálií, ale i typů lidí a jejich vztahů a problémů ve vsi je velice výstižný a přesný. Anotace - čte se jedním dechem - sedí, jako nenáročné čtení na dobrou noc doporučuji.


nela3812
23.10.2023 3 z 5

Knihu k recenzi mi poskytla autorka (spolupráce).

Příběh je pohodový, odpočinkový a úsměvný. Příběh příjemně ubíhá a nelze říci, že bych se nudila. Sledujeme hned několik hlavních hrdinů a jejich života, které sestávají především z nepříjemností, neštěstí a pod. Na tak pohodový příběh tu bylo až příliš smutných osudů a příběhů.

Mrzí mě, že ani jedna postava nevybočuje z řady a příběh trochu neozvláštní. Všichni jsou utrápení, nešťastní a vypadají velmi nedospěle (viz jejich konverzace). Bylo těžké najít si nějaké své oblíbence, kterým bych fandila. Musím však říct, že se karta mých oblíbenců zhruba v polovině knihy obrátila, když jsme zjistili, že každá mince má dvě strany. Rázem jsem tedy začal fandit úplně jiným postavám, což vnímám jako velké plus.

Veškeré konverzace vypadají zbytečně vyeskalovaně. Autorka používá velké množství vykřičníků a všechno tak vypadá jako hádky v afektu. Pravděpodobně měl být jen kladen důraz na danou konverzaci, ale těch vykřičníků tam bylo tolik, že to vypadalo na neustálé hádky a konflikty. Krom toho, že na sebe všichni křičí, nezvládnout odtáhnout konverzaci do konce. Z 90% to zní, jako když dobíhají autobus a ten jim v té nejdůležitější části rozhovoru ujede. To samozřejmě jen vede k dalším eskalacím. Čekala jsem už jen to, kdy se strhne rvačka.

Musím však vyzdvihnout atmosféru české vesničky, která na mě dýchla. Užila jsem si zda to typické "všichni- všechno-všem". Kdo někdy žil na malé vesnici, jistě v tom najde kousek domova, tak jako já. Nechybí ani sousedské drby, ukecané sousedky a nepřející spolužačky ze základky.

V příběhu najdete především krásnou vesnickou atmosféru a několik úsměvných situací. Ačkoliv to má své mouchy, nemohu říct, že bych si čtení neužila.

Hodnocení: 3/5

alnahu
09.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Opět jsem sáhla již po druhé ,po knize ze
života od této mladé české autorky.
Tentokrát nás příběh zavede do malé obce Smrková,kam se vydá hledat své štěstí hrdinka příběhu Eliška.Té se lepí smůla na paty-nejen že ji ztroskotá manželství, po kterém jí zbyly jen dluhy a tím také přišla o možnost pořídit si svou vysněnou restauraci.Její sen je stát se kuchařkou a tak se přihlásí na inzerát ,ale zbylo jí pouze místo uklízečky a i tak to nevzdává.
Ani její přátelé ,kterých je několik a jsou v knize dobře popsáni-ani ti to nemají v životě lehké a právě to je spojuje.
I když se příběh zdá tak trochu ztřeštěný,přesto jsem se u něj i pobavila.

mstychov
04.09.2023 5 z 5

Předně bych chtěla napsat, že jsem se v životě u žádné knížky takto nenasmála. :) Kdybych ji měla přirovnat k filmu či seriálu, byly by to: Přátelé, Deník Bridget Jonesové nebo třeba Slunce seno Parádní oddechovka, která vám zvedne náladu a bude vás z ní bolet břicho smíchy. :)

Příběh se postupně odehrává z pohledu několika hlavních postav. Elišky, Adély, Aleše a Lukáše. Eliška je kuchařka, která si do zapomenuté vesničky přijede vydělat peníze na vlastní restauraci, vařením pro místního milionáře. Adéla je milující maminkou tří dětí. Má nejžádanějšího muže z vesnice. Aleš pracuje na pozici starosty. Je tajně zamilovaný, až na to, že to ví celá vesnice. Lukáš je řezbář, který by se pro všechny rozdal.

Vždy, když už jsem si myslela, že tenhle příběh nemůže být vtipnější, tak začal být ještě víc. Naprosto jsem si zamilovala interakce mezi hlavníma postavami, ale i mezi temni vedlejšími. Děj krásně ubíhal, ani jsem nevěděla jak. Nejvíc bych chtěla vyzdvihnout originální hlášky. Na ty v knize není nouze.

Autorka nám krásně zprostředkovala život na malé vesnici. Drby, lásku, štěstí, životní zvraty, prohry, vzestupy a pády, ale také sílu a moc přátelství. Knížku jsem si maximálně užila a těším se, že až mi bude smutno, mám co číst. Tahle knížka vás jednoznačně dostane ze špatné nálady.

Za recenzní výtisk moc děkuji autorce @barboramajchrakova

Oblíbené věty z knihy:
Mozek už asi emigroval.
,,A ona se ho pokusila zabít, jo?
Poplašeně se rozhlédnu kolem sebe, zdali tuhle myšlenku nemohl někdo zaslechnout.
Když začne doktory popohánět, aby se mi pořádně věnovali, naskočí mi na obličeji výraz á la spokojený trouba.

Pepina19
03.09.2023 4 z 5

Příjemné čtení na dovolenou. Taková lehká červená knihovna.

Ivuska.09
05.08.2023 4 z 5

Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Ačkoli k ději pár výtek mám, k přečtení ji doporučit mohu.

hanap
30.07.2023 4 z 5

Milé letní čtení, Červená knihovna, asi jsem ani nečekala hlubokou prózu, pobavilo mě to.

LucyA7
07.07.2023 5 z 5

Oddechové letní čtení - typická oddechovka pro ženy na dovolenou. Čte se lehce a rychle. Líbilo se mi, že autorka děj popisuje z pohledu různých postav. A poznala jsem se ne v jedné, ale v rysech hned více ženských hrdinek - ruku na srdce - kdo se občas nehroutí, neztrácí hlavu kvůli chlapovi a nepomlouvá kámošky?

Jamra
02.07.2023 1 z 5

Není to můj šálek čaje, ale teda víc pubertální ty třicítky (pokud jsou starší tak tím hůř) být nemohli. Připadala jsem si jako na základce. Plus: četlo se to hodně rychle.

Ajli
19.06.2023 1 z 5

Tohle se hodně nepovedlo. Alespoň obálka je hezká. :)

Autorovy další knížky

2022  78%Zámeček
2023  77%Pod Kaštanem

Kniha Pod Kaštanem je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst51x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x