Plavovlasý cyklón

Plavovlasý cyklón https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62782/bmid_plavovlasy-cyklon-RsZ-62782.jpg 4 36 13

Trestanec Hogan odkáže dceři svého nejlepšího přítele Evelyn Westonové diamant. Ten se nachází v sošce spícího Budhy. Při pátrání po diamantu se Evelyn připlete k zločinu, který zničil štěstí jedné rodiny. Evelyn chce vysvobodit rodinu ze „zakletí“, proto sebere důkazy a zmizí… (www.pitaval.cz)

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A szőke ciklon , 1939


více info...

Přidat komentář

Tony86
03.06.2021 2 z 5

Tento žánr asi není pro mě nebo je to tím, že jsem předtím četl klasiku, co měla hloubku, nebo jsem se nesoustředil a chtěl to mít rychle za sebou - to poslední určitě. Bylo to slabé. Mimochodem autor se prozradil, že automobil viděl jen z dálky - Evelyn na autě svých pronásledovatelů vypustí vzduch na všech kolech, to jí nestačí, vypustí ještě vodu a dokonce i olej! Pak se zjistí, že neumí moc řídit a po žebříku leze poprvé v životě.

Chesterton
22.06.2020 3 z 5

"Například můj dědeček byl štolbou u Earla of Derby, o mých ženských příbuzných ani nemluvě, ty se už vzhledem ke svému pohlaví nemohly dát na tuto krásnou dráhu, protože feministické hnutí teprve v poslední době vznáší požadavek, aby ženám byl otevřen přístup i k povolání vrátných."

"Osud je jako střihač ochmelka: když vjede nůžkama do látky, ještě se neví, co z toho bude, jestli svrchník, či kalhoty."

„Poctivost je jako opravdu nóbl krejčí: nezná smlouvání.“
Ano. HUMORNÁ PARODIE NA BRAKOVOU LITERATURU píše Petrstik.
Odkládám k ledu na nudnou dovolenou či horší časy a třeba jednou dám víc než ***


trudoš
09.04.2020 4 z 5

I když Jenő Rejtő zápletku románu pojal jako jednu velkou taškařici, komika mu funguje především díky střeleným postavám, než pro situace, do kterých se dostávají. A že osazenstvo téhle komedie je víc než hojné. Až je to chvílemi trochu na škodu, protože člověk snadno ztrácí orientaci v tom, kdo je důležitý a kdo ne. To ještě podporuje autorova tendence zahrnout popisem figury, které se jen mihnou v nepodstatných etudách, zatímco ty hlavní odbude několika povšechnými slovy. Pravdou ale je, že jejich činy častokrát vydají za sebelepší psychologický elaborát.
Od určitého momentu pak vývoj událostí vzdá jakoukoliv snahu o smysluplnost a prostě si užívá vlastního života, nezávislého na literárních pravidlech. S tím jsem problém neměl, jen mi přišlo na škodu, že se spisovatel až příliš rychle zbavil vážnosti hrozby ze strany gangsterů. Jakmile zmizel strach, zmizelo i napětí a tím zas utrpělo tempo vyprávění. Jinak ale parádní kousek, v mnohém evokující nejlepší díla mistra P. G. Wodehouse.

milan3144
08.12.2018 5 z 5

Tato knížka dělá čest edici ve které vyšla: Odeon Čtení na dovolenou. Sice jsem při četbě dovolenou zrovna tedy nečerpal, ale i tak mě pobavila, tato svižná vtipná groteska, tak dobře, že jsem se i několikrát neubránil hlasitému smíchu. Prostě báječná dovolenková oddechovka.

jarin58
07.12.2018 4 z 5

Je tady napětí i něco pro zasmání.Dobrá volba na fajn náladu.

Kuffenbach
14.08.2018 5 z 5

Příjemné čtení, povzbuzovač dobré nálady. Často jsem pozvedl pobaveně koutek úst, já - starý bručoun! Považte.

Koka
02.05.2018 5 z 5

Takovu knihu jsem už potřebovala jako sůl - a dostala se mi celá solní hora vybroušená jako diamant! Smála jsem se, až jsem brečela. Velebím českou překladatelku, že dovedla najít ta nejsprávnější slova na vyslovení mnoha lapidárních konstatování, z nichž jsem řičela smíchy. Tento příběh je nejen parodie na to, jak by vypadala anglická verze 12 židlí, ale je také úžasnou směsí témat z dobrodružných "rodokapsů", ze špionských afér, ze života vyšších, nižších i docela deklasovaných tříd.
Báječné!

slimáčik
21.08.2017 5 z 5

Moja prvá kniha od tohto autora. Akonáhle som sa "prehrýzla cez počiatočný chaos", objavila som mne veľmi sympatický autorov humor a zamilovala si jeho štýl písania. No a samozrejme som si pozháňala ďalšie jeho dielka!!!
A na základe nižšie uvedenej podobnosti štýlu s Iľfom a Petrovom, idem pátrať, hľadať a objavovať. (Ďakujem Jackiebobček.)

jackiebobcek
25.10.2016 5 z 5

Vydarená Rejtővská variácia knihy "Dvanásť stoličiek" (Dvanáct křesel) od Iľfa a Petrova. Podobnosť som objavil po rokoch po prečítaní knižky ukrajinských autorov. Myslím, že ženské postavy autora sú v jeho knihách nádherné.

bh69
10.03.2015 3 z 5

Pro mně spíš zklamání. Autor sice rozvíjí spoustu zápletek a žene děj stále dopředu, ale přitom se mu vytrácí aspoň nějaké propracování postav a atmosféry příběhu. Stručný styl krátkých, oznamovacích vět, často v přítomném čase měl asi dát příběhu tempo, ale působí až příliš stroze, trochu jako bych četl spíš scénář nebo osnovu příběhu, který se teprve má dopsat ... A hlavně jsem se za celou knihu neměl čemu zasmát.

Kabátice
31.12.2013 4 z 5

Mile vtipná knížka :-)

Petrstik
25.10.2012 4 z 5

Celkem podařená humorná parodie na brakovou literaturu. O dívce Evelyn, která pátrala po svém dědictvím (diamantu ze staré carské koruny) a po kterém zároveň pátrali i jiné nežádoucí osoby, aby se ho zmocnili.

pirin
14.04.2012 5 z 5

Tuto utlou knizecku vrele doporucuji! Bezvadna oddechovka, jiz dlouho jsem tak nanasmala. Skoda, ze v cestine nevyslo vic od toho spisovatele. Pevne doufam, ze na Slovensko sezenu dalsi jeho knihy, bezvyhradne jsem si jeho styl zamilovala:-)