Píseň tichého sněhu

Píseň tichého sněhu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27242/pisen-ticheho-snehu-27242.jpg 4 45 6

Povídky autora Poslední odbočky na Brooklyn o skrytém i zjevném násilí, které na člověku páchá společnost, jiní lidé i on sám.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Song of the Silent Snow , 1986


více info...

Přidat komentář

samkko
26.07.2023 4 z 5

Sbírka lepších i horších povídek. Sbírka temnějších i zářných povídek. Poslední povídka,: Píseň tichého sněhu, za to však stojí, a troufám si říct, že se jedná o tu nejvíce atmosférou pohlcující povídku co jsem kdy četl.

ozzak
10.04.2021 4 z 5

Syrove ale také moc pěkné povídky


decouble
22.05.2019 4 z 5

Ta historka o vztahu bezdomovce a jeho kabátu je vlastně taková malá a intimní studie milostného vztahu mezi člověkem a věcí. Je to ale natolik intenzivní a podrobně popsaný vztah, až to překonává leckteré standardní romantické příběhy. Je to rozhodně jedna z nejlepších povídek, co jsem kdy četl. Ostatní jsou dobré, ale tato je vynikající.

JointlieKat94
28.02.2019 5 z 5

"Jen ticho. A padající sníh byl zhmotněním toho ticha."

Tak tohle byla naprostá pecka! Je to má prvotina od tohoto autora.. ale úžasná. Depresivní, fascinující, vyjímečná. Píše se tu, v komentářích níže, že není depresivní- no, pár povídek na mě tu depresi přímo chrlilo, a musela jsem si dát chvilku oraz.. je tu spousta naděje, každý Harry, Harold, v něco věří, něčemu věří.. ať jde o to, že nemohl ublížit bratrovi, ať jde o zvuky za dveřmi, ať jde o fotbal, nebo řádný rodinný život, ať jde o kila koláčků štěstí, ať jde o nejlepšího přítele ve formě vojenského kabátu.. Každej má svou naději vloženou do něčeho jiného. Tohle je naprosto reálné a já se bojím zažít něco podobného.

Děkuji a doporučuji.

Dera
11.11.2015 4 z 5

Určitě to není brutální psychologický masakr jako autorova další kniha "Poslední odbočka na Brooklyn". Některé příběhy jsou plné naděje a přímo nutí k příjemnému rozjímání. Naopak některé příběhy jsou plné melancholie, marnosti a nabádají přemýšlet o životě spíše pesimisticky. Hrdinové, ač prostí svých ideálů touží po klidu a míru jako my všichni. Každý pozorný čtenář se zde se špetkou představivosti může víceméně ztotožnit s nějakým příběhem. Jsou to totiž obyčejné a neobyčejné problémy každého z nás...

Dickobraz
18.12.2012 5 z 5

Neuvěřitelná kniha. Většina povídek se zaměřuje na osamělost a vnitřní světy hlavních postav (zpravidla jménem Harry): "obyčejných" chlapíků, kteří se tak nějak bezcílně motají životem a přirozeně touží po spokojenosti a štěstí. Pro jednoho z nich, bezdomovce Harryho, představuje štěstí starý kabát, který nejenže poskytuje teplo v mrazivých dnech, ale také slouží jako společník a nejlepší přítel osamělého muže. Další Harry (z povídky Píseň tichého sněhu) zase nachází štěstí v každodenních procházkách zasněženým předměstím. V některých povídkách Selby brilantně popisuje i různé psychické stavy a poruchy, jako paranoidní schizofrenie (Zvuk, Já jsem hodná), asociálnost (Nazdar šampione), či obsedantně kompulzivní porucha (opakování zvyků v Koláčku štěstí). I přesto, ale kniha nepůsobí depresivně, snad i díky nadhledu jednotlivých postav, které přestože se právě můžou nacházet "ve sračkách" nikdy neztrácejí naději.

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Hubert Selby
americká, 1928 - 2004
2001  86%Rekviem za sen
1995  82%Poslední odbočka na Brooklyn
1997  82%Píseň tichého sněhu