Pojistka smrti

Pojistka smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141668/pojistka-smrti-141668.jpg 4 83 24

Pia Grazdaniová série

1. díl >

Pia Grazdaniová,nadaná studentka medicíny,spolupracuje na Columbijské univerzitě s podivínským vědcem doktorem Rothmanem na výzkumu, jenž by mohl změnit budoucnost lidstva. A také budoucnost jistých podnikatelů, co vydělávají na odkupu pojistek starých a nemocných lidí. Když dojde v laboratoři k tragédii a Rothman i jeho kolega podlehnou nákaze nebezpečným virem salmonely, který právě zkoumali, zdá se to jako nešťastná náhoda. Pia tomu však nevěří a Rothmanovu smrt si bere osobně. Opustil ji tak jako každý, na kom ji kdy v životě záleželo. Jenomže ti, kdo za onou "nehodou" stojí, nemohou dovolit, aby Pia zjistila, kdo si smrt v laboratoři pojistil ještě další látkou-radioaktivním poloniem...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Death Benefit , 2011


více info...

Přidat komentář

pegasek
17.01.2023 1 z 5

Knihu po 80 ti stranách odkládám a už se k ní nevrátím.tema by bylo zajímavé kdyby nebylo tak příšerně zdlouhavé.

Oli1104
08.01.2023 3 z 5

Mam rada knihy Robina Cooka, ale tahle me ne a ne dostat. Ano, precetla jsem ji, a nakonec i rada. Konec respektive druha polovina mela spad, ten zacatek se ale, pro me, neskutecne tahl. Zajimave tema, jako vzdycky, a ackoli se chystam na “cookovskou pauzu “, tesim se na dalsi roman.


jasnyj
23.05.2020 3 z 5

Jako celek je kniha slabší než ty co jsem již od Cooka četl. Zhruba první polovina je většinou popis jak se dají vydělat prachy na starých lidech, což by se asi dalo shrnout do dvou kapitol :)
Vážně jsem chtěl knihu odložit na někdy. Nějak mi nedalo, že by od Cooka byla celá kniha skoro o ničem. Po přečtení recenzí jsem vydržel.
A v následující druhé polovině se dostaví Cookův talent pro svižnou detektivku. Jen konec mi připadal dost uťatý. Vypadá to, že je tak připraveno na další pokračování...
Zajímavé téma.

pingu1
01.03.2019 4 z 5

Pomalejší začátek, ale pak už klasická pěkná detektivka z lékařského prostřední, jak to Robin Cook umí :-)

Eidalon
10.11.2018 3 z 5

Představovat tohoto autora bestsellerů z lékařského prostředí anebo se zápletkou s medicínou související je znalcům asi zbytečné. První kniha vznikla v roce 1972 a poslední (Šarlatáni) se připravuje k českému vydání. Mezi tím je okolo 35 knih, mnohé z nich byly zfilmovány.

Měl jsem to potěšení si velkou většinu z nich přečíst (nejsme si zcela jist, ale řekl bych, že asi všechny) a pamatuji si dobu, kdy začaly jeho romány vycházet i u nás (po roce 1990) a vždy jsem se těšil na další přírůstek. Cook stále píše a tvoří, byť je mu již 78 let (2018).

Nicméně věk se zastavit nedá, jeho nejlepší dílka již asi byla napsána. K těm posledním se řadí Pojistka smrti (2011) a Nano (2012), dvě knihy, které jsou samostatnými příběhy, ale které spojuje posloupná časová osa a stejní hlavní hrdinové.

Pokud můžete dodržte si linii četby v časové ose tzn. jako první čtěte Pojistku smrti a pak až Nano. V mém případě tomu bylo naopak, tak jen rada těm, kteří se na četbu teprve chystají.

V románu Pojistka smrti se autor vydal do světa „pěstování lidský orgánů“ z tzv. vlastní kmenových buněk přijímatele. Myšlenka, která není až tak od věci, neboť kmenová buňka ve svém prvotním stavu je vlastně buňka, které ještě není přiřazeno „co z ní bude“. Její získávání z lidských embryí je zatím komplikované, autor zde předkládá vizi, že buňky budoucího přijímatele orgánu se přetvoří v kmenové a následně přetvoří do podoby, která je třeba (nová ledvina, slinivka atd.).

Vskutku vizionářská myšlenka, na které je celý román postaven. Tento objev v praxi by znamenal prodloužení lidského života a to se nehodí některým bankéřům a podnikatelům, kteří na lidské smrti mají postaven svůj byznys.

Rozbíhá se tak děj, kde se v několika rovinách odvíjí dramatické okamžiky vše nakonec ústící do konce, který je lehce předvídatelný. První část knihy je vcelku zajímavá, v druhé části a v závěru se ale opět autor utápí v situacích, které již nikam nic neposouvají. Peníze a touha po moci vyhrávají, nicméně spravedlnost se nakonec dostaví.

Dle mne trošku lepší, než NANO, ale musím konstatovat, že pan Cook napsal lepší knihy, ale číst se to dá, za mne ale jen průměr za tři hvězdy.

moudivlacek
13.09.2018 4 z 5

Někoho může kniha odradit velice odbornými termíny z oboru medicíny, ale je to docela slušně vysvětleno. Každopádně velice povedený příběh z lékařského prostředí a hlavně výzkumu v medicíně.
Na jedné straně lidi, kteří se snaží vynalézt něco k uzdravení masového počtu lidí, na druhé straně lidi, kteří se snaží na smrti lidí vydělat. Ti druzí zjistí, že by jejich "podnikání" mohlo být ohroženo, proto "podniknou" určité kroky, aby tomu zastavili přítrž.
A je tu jedna neodbytná studentka, která má v hlavě dost, aby zjistila, že tu něco nesedí. A hlavně si nedá pokoj, dokud na to nepřijde, bez ohledu na problémy, které si tím nadělá.

Stanas513
19.03.2018 5 z 5

Knihy z lékařského prostředí mám moc ráda, zápletka a její rozuzlení v rámci očekávání.

dzeta
19.12.2017 5 z 5

Zajímavé téma. Do knížky jsem se neměla problém začíst. Výborná

FishTailTea6
22.03.2017 3 z 5

Knihy od Cooka se mi většinou čtou velmi dobře od začátku do konce. U téhle knihy jsem ale měla dost problém. Knihu jsem dočetla jen díky tomu, že jsem si v recenzích přečetla, že od poloviny knihy se to zlepší. V druhé polovině měl děj opravdu větší spád, ale zápletka mi přišla nějaká moc vykonstruovaná a spíchnutá horkou jehlou (tím nemám ani tak na mysli samotné vraždy, ale jak se Pia dostane do spárů mafie...). Za mě tentokráte jen průměrné hodnocení.

Dandy1
04.02.2017 4 z 5

Zajímavé téma pan Cook vybral. Peníze vládnou světu a chamtivost je věčné lidské téma. Tentokrát to zašlo příliš daleko. Následky jsou pro lidstvo katastrofální. Ale co my doopravdy víme o pozadí finančního světa?

Kubíííína
28.11.2016 4 z 5

Kniha velmi zajímavá z lékařského a vědeckého hlediska, neztrácela ovšem pořádnou porci napětí!

Pavlnka
23.08.2015 4 z 5

Ze začátku jsem se nějak nemohla rozečíst, ale pak kniha dostala spád a nakonec jsem se od ní nemohla odtrhnout. Opět skvělá kniha tohoto autora.

čef
03.03.2015 5 z 5

Ne všechny romány od Robina Cooka považuji za špičkové, ale tento se mi líbil. Téma není u autora ojedinělé - problémy v lékařském výzkumu tentokráte s přesahem do oblasti financí a zločineckých gangů. V této knize se naštěstí nekoná nasládlý konec jako v některých jeho dalších. Naopak se mu tentokráte povedl závěr relativně neortodoxní a patřičně diskutabilní - tedy hodný k zamyšlení. Rovněž styl vyprávění je na rozdíl od některých jiných dostatečně barvitý, napínavý a gradující s mnoha zajímavými detaily. V sekci thrillerů z lékařského prostředí jasná vedoucí skupina peletonu.

mirunda
26.02.2015 5 z 5

První polovina knihy pro mne byla utrpením, stále jsem se do ní nemohla začíst, ovšem druhá půlka byla úplně o něčem jiném a tu jsem zhltla rychle. Jen konec mi přišel tak nějak otevřeně nedokončený ..

Jack Bauer
03.01.2015 4 z 5

I přes pomalejší leč zajímavý rozjezd řadím tuto „cookovku " k těm lepším. Jeho dřívější romány se mě zdáli ale mnohem lepší, snad je to tím, že je to stále na stejné brdo jen příběh se obměňuje. Přesto si každý jeho román rád přečtu.

rose
11.08.2014 3 z 5

Během první půlky jsem se nudila tak, že jsem chtěla knížku už odložit. Pak ale děj nabral na tempu a všechny kousky skládačky začaly zapadat do sebe. Tak jsem ten příběh vzala na milost a druhá půlka se četla docela dobře.

kika 13
13.02.2014 2 z 5

Kniha mě moc neuchvátila,ale jisný děj tam je.

guru
02.02.2014 2 z 5

Dobrá kniha, nešťastne som ju však zaradil za inú knihu Cooka.
A ak v minulosti jeho knihy mali rovnaký dej s inou lekárskou a bokovou tematikou, teraz už splýva aj to, a poslednou odlišnosťou sú postavy.

kneznaliba
23.12.2013 5 z 5

Bezvadná a napínavá kniha. Jako vždy od tohoto autora.

evik35
17.11.2013 5 z 5

super knížka ani jsem nic jiného nečekala

Autorovy další knížky

Robin Cook
americká, 1940
2006  77%Invaze z galaxie
2008  84%Kóma
2006  86%Infekce
1998  78%Blízký konec
1995  82%Známky života

Kniha Pojistka smrti je v

Přečtených159x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce124x
Chystám se číst29x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x