Perspektivy moci

Perspektivy moci https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36994/perspektivy-moci-36994.jpg 4 12 1

Jedná se o soubor tématicky značně odlišných přednášek (např. lingvistická problematika, odpovědnost intelektuála v současném světě, politická situace na Středním Východě a Východním Timoru), které jeden z průkopníků tzv. generativní gramatiky pronesl roku 1995 během svého pobytu v Austrálii. Text Jazyk a myšlení rozebírá možnosti zkoumání jazyka coby cesty k poznání nitra lidského myšlení především z hlediska tzv. kognitivní revoluce. Následující přednáška hledá význam jazyka v oblasti přírody a interpretuje vztah slov k jazyku. Příspěvek Spisovatelé a odpovědnost intelektuála se zabývá různými aspekty intelektuální odpovědnosti spisovatele v současném světě. Čtvrtá přednáška vymezuje podstatu vztahu mezi vizí coby koncepcí budoucí společnosti a cílem jako dosažitelným úkolem či volbou. Text Demokracie a trhy odhaluje význam demokratických principů v globalizovaném kapitalismu. Závěrečné tři přednášky se zabývají situací v oblasti dodržování lidských práv na Středním Východě a Východním Timoru. Odborně nenáročné texty přibližují amerického jazykovědce nejen jako žijícího klasika světové lingvistiky, ale i coby radikálního analytika mocenských mechanismů současné společnosti.... celý text

Literatura naučná Jazyky, lingvistika Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Perspectives on Power , 1997


více info...

Přidat komentář

reign
16.06.2019 5 z 5

Zdánlivě nesourodý text tohoto souboru mi před cca 20ti lety přinesl vhled do "fungování demokracie" jakožto procesu, kdy za peníze daňových poplatníků vláda činí přesný opak toho, po čem ta demokratická většina touží.
Krátce po jejím přečtení přišlo 11. září a následně jsem ve zprávách a článcích nacházel zkorumpované protagonisty oné demokracie, za všechny třeba Haliburton s Dickem Cheynym, či prosazení nesmyslného projektu Lockhed Martin o kterém referoval Týden v článku "letadlo s vlastnostmi cihly".
Je to čtení smutné, přesto důležité.
Tentokráte je ovšem třešničkou na dortu úvodní část věnována vývoji jazyka a odpovědnosti novináře.

Kniha Perspektivy moci je v

Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x