Paradox křesťanství

Paradox křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13799/bmid_paradox-krestanstvi-GlS-13799.jpg 4 11 4

Kniha esejů shrnující příležitostné autorovy práce. Henry Graham Greene byl významný britský romanopisec 20. století. Psal také povídky, eseje, divadelní hry, scénáře, literární a filmové kritiky. Nějaký čas pracoval jako novinář a po určitou dobu byl dokonce zaměstnancem ministerstva zahraničí a agentem britské tajné služby.

Fejetony, eseje Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Collected Essays , 1969


více info...

Přidat komentář

Akimbo
04.02.2020 4 z 5

Jedná se o sbírku esejů, projevů a menších statí, které jsou tematicky někdy dosti nesourodé. První část obsahuje krátké eseje Greena o ostatních spisovatelích, dosti z nich v současnosti neznámých, tou jsem se prokousával jen velmi těžko. Druhá část obsahuje rozhovor s Greenem a jeho úvody ke 3 vlastním románům, na základě úvodu k Jádru věci jsem se rozhodl si jej přečíst. Téma odpovídající názvu knihy se řeší velmi výživně až na posledních cca. 40 stránkách. Díky nim četby celé knihy nelituji.

Hobo
04.09.2018 5 z 5

Ne vždy jsem se vším souhlasil. V každém případě bylo nad čím přemýšlet.


Chesterton
01.12.2017 5 z 5

A: Myslíte, že vám psaní pomohlo posílit vaši víru?
G: Ne, to bych neřekl. Mé knihy pouze zobrazují víru či nedostatek víry, se všemi možnými odstíny mezi. Nevím proč mě někteří lidé tvrdošíjně označují jako katolického spisovatele. Jsem jednoduše katolík, který náhodou píše...
...V mém koberci se vyskytuje vzor tvořený katolictvím, ale člověk musí trochu podstoupit, aby byl zřetelný :))

Hanka_Bohmova
12.07.2017 4 z 5

"Nenechme se při vymezování křesťanské civilizace mást existencí válek, nespravedlnosti a krutosti nebo nedostatkem lásky. To všechno se v křesťanském státě vyskytovat může. Nejsou to charakteristické rysy křesťanství, ale člověka.
Vzdáme-li se však všech představ o dokonalosti - nebo i jen usilování o dokonalost - podle jakých znaků pak chceme křesťanskou civilizaci odlišit od civilizací pohanských? Možná, že její jedinou chrakteristikou bude rozpolcenost ducha, neklidné svědomí, pocit vlastní nedostatečnosti."