Pád do Maelströmu a jiné povídky (14 povídek)

Pád do Maelströmu a jiné povídky (14 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29410/pad-do-maelstromu-a-jine-povidky-29410.jpg 4 109 9

Výbor 14 povídek amerického romantického prozaika, básníka a esejisty E. A. Poea, považovaného za zakladatele moderní detektivky a hororu, kongeniálně doplňují kresby českého malíře a ilustrátora Aléna Diviše. V životě i tvorbě obou umělců najdeme mnohé paralely. Oba spojují dramatické životní osudy završené osamělou smrtí v hmotném nedostatku, oba měli zálibu v baladických příbězích s tajemnou atmosférou a také v jejich charakterech lze vystopovat shodné rysy. Tato lidská i umělecká spřízněnost patrně inspirovala Diviše k vytvoření rozsáhlého souboru čítajícího přes šedesát kreseb spojených se spisovatelovými povídkami. Ty se sice dočkaly řady reedic a výborů, ale s Divišovými ilustracemi vycházejí poprvé, a to po více než padesáti letech od jejich vzniku.... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
19.04.2024 5 z 5

Soubor povídek Mistra a zakladatele hororu, který v každé z povídek dokáže vylíčit tu správnou ponurou napínavou atmosféru. Všechny povídky jsou vesměs krátké a skvěle se čtou. Najdete zde ty nejlepší povídky od Poe jako Jáma a kyvadlo, Zlatý skarabeus, Zánik domu Usherů a hlavně Pád do Maelströmu. Povídky od Edgara Alana Poe mám moc rád, pro mě to byl skvělý spisovatel, který určil směr a nastolil ten pravý hororový řád, ve kterém byl dalšími spisovateli následován.

ZaOndra
24.01.2022 4 z 5

9 bodů z 10
Krátké hororové příběhy naprosto miluji. Kniha mě opravdu nadchla. Nejlepší příběh byl pro mě osobně asi Černý kocour. Příběhy jsou napínavé, krátké, tajemné a zajímá vás, jak budou pokračovat. Takové hororové nadpřirozeno se mi opravdu hodně líbí, a proto dávám tak vysoké hodnocení. Často poslouchám hororové příběhy na YouTube od tvůrce Pixeloreza a přečíst si podobnou tvorbu v knižní podobě je zase trošku jiné a pro mě je to vítaná změna.
Podobnou knihu nebo aspoň audioknihu bych si určitě pustil. K dnešní literatuře bych to přirovnal ke knížce 13 děsivých těstovin.


Dada077
20.05.2021 4 z 5

EAP bol majster nepriameho a kvetnatého slova, z ktorého by si mohli dnešní, stručnosťou žurnalistiky popostrčení autori trhať vlasy. Každopádne, jeho štýl je svojský a osobitý, temno doby, v ktorej tvoril sa prostredníctvom jeho slovosledu nenápadne preplazí vekmi až do súčasnosti.
Zo 45-tich poviedok, ktoré sa mi prostredníctvom audio dostali do uší a povedomia (ako prvé dielo EAP vôbec), dobre sa počúvali tie s námorníckou tématikou - Pád do Maelströmu, Rukopis, nalezený v lahvi, Podlouhlá bedna..., akoby som sa ocitla v prístavnej krčme, kam sa vracali námorníci z plavieb a rozprávali svoje neuveriteľné a hororové príbehy. Dokážem si predstaviť, že poviedka Kráľ Mor mohla poslúžiť autorom Pirátov z Karibiku ako námet pri tvorbe posmrtných príšer. Prepracovanejšia detektívka mohla by byť trebárs - Vraždy v ulici Morgue. Zaujímavé boli aj tie s cestopisným nádychom - Zlatý brouk, Senzace s balonem. Nebavili ma Eleonora, Berenice, Jáma s kyvadlem. Naopak, pobavili ma Na slovíčko s mumií a Muž který se rozpadl.
V pocitoch pri čítaní som sa pohybovala medzi záujmom, zvedavosťou, nudou, znechutením ... Předčasné pohřby.
Neznamená to ale, že nejakého EAP ešte nepokorím .

ArwenAragorn
14.06.2019 5 z 5

U mě vede Pád do Maelstromu, vždycky se těším na jeho opakované čtení.

Elephant13
07.01.2017 5 z 5

Poe - Mistr svého oboru. Geniální navození strachu a úzkosti. Hltáte, hltáte a najednou je konec.

Schullerka
05.05.2016 4 z 5

Některé povídky jsou úžasné (např. Černý kocour) a některé mě naopak vůbec nebavily (třeba Maska červené smrti). Styl psaní Poea je skvělý, a rozhodně si chci někdy přečíst víc jeho povídek. Líbí se mi, že pohled na horor je úplně jiný v dnešní době a v povídkách zakladatele hororu. Poe se obejde bez motorových pil a zombíků, a stejně ve vás může vyvolat strach.

Romanka89
14.01.2016 5 z 5

Krásné vydání Poeových povídek doplněné působivými Divišovými ilustracemi. Velmi mě potěšilo když jsem jednou toto vydání dostala k Vánocům, jedno z nejkrásnějších vydání Poea jaké jsem měla kdy v ruce.

Nemesis
22.06.2014 5 z 5

Edgar Allan Poe – můj literární miláček, jeden z mých prvních „průvodců“ literaturou a můj první, kdo mě přivedl k hororovému a detektivnímu žánru. Jak napsal Charles Baudelaire ve své studii (Poe, jeho život a dílo): „Poeův život, jeho mravy, jeho způsoby, jeho fyzický zjev, všechno, co vytváří celou jeho osobnost, se nám jeví jako cosi temného a zářivého zároveň. Byl to zvláštní člověk, okouzlující a jako jeho dílo poznamenaný nepopsatelnou pečetí těžkomyslnosti…“ – a ano, přesně to nás k Poeovi stále táhne, proto nás stále zajímá, proto je stále obdivován a proto z něj čerpá mnoho dalších (nejen literárních) tvůrců.

Ke knize samotné… nakladatelství Argo opět odvedlo skvělou práci! Obálka je poutavá a ilustrace A. Diviše v ní jsou ponuré, temné a neskutečně poutavé. Vše spolu dokonale ladí a je radost tuto knihu vždy otevřít.

Nemůžu si pomoct, ale miluju tu Poeovu ponurou atmosféru a pomalu se plížící tragédii, která je zkrátka nevyhnutelná. To jak umí popsat rozpad osobnosti, dopad šílenství, jak umí navodit atmosféru… je jednoduše neskutečné. Poe je právem titulován jako „Otec detektivního žánru“, nebo jako „Mistr hororu“. Díky mu za to, že vnesl do literatury něco nového, že využil nové prvky, že se nebál být originální a že své psaní ani přes nevelký úspěch nevzdal! Jsem ráda, že mohu číst jeho temné příběhy a nemůžu se dočkat, až jednou Poea představím svým dětem.

Koho neděsí představa pohřbení zaživa, tlukot srdce zavražděného pod podlahou, přicházející smrtelná nemoc, tiché kroky dlouhou chodbou za doprovodu hodin bijících půlnoc, podivné vraždy v ulici a bezradná policie anebo upálení zaživa? Poe dobře věděl, že tohle děsí každého!

Závěrem:
„Kdo teď zabloudí do doliny,
Spatří oknem krvavým
hrůzné, fantastické stíny
křepčit k tónům drásavým,
a jak peřej proudí branou
smečka zběsilá;
zří ji věčně rozchechtanou –
úsměv navždy ztratila.“

Kvothe
10.04.2011 5 z 5

Dobrý výběr známých Poeových povídek - přesto ještě některé schází, ale vydání knihy je skvělé - stojí za umístění do knihovny - je velká škoda, že se dnes více knihám nevěnuje podobrná grafická (snad to tak lze nazvat) péče. O malokteré knize je dnes možné říci, že patří do knihovny jen kvůli svému vzhledu - A. E. Poe tam navíc patří i díky svému literárnímu umu, který však není třeba popisovat, protože o něm snad nikdo nepochybuje. Mimochodem vyšlo i velmi pěkné vydání Poeova následníka - Lovecrafta - Vyděděnec a jíné povídky. Hororové povídky jsou asi pro grafiky zajímavé.