Otevřené dílo

Otevřené dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238383/bmid_otevrene-dilo-Ye1-238383.jpg 4 18 1

Otevřené dílo poprvé vyšlo v roce 1962 a vyvolalo bouřlivý ohlas v Itálii i v zahraničí. Šokovalo především svým přístupem: Umberto Eco zde poukazuje na některé paralely mezi určitými tendencemi v soudobém umění a postupy moderních vědních oborů, rozlišuje také dvojí pojetí uměleckého díla: první pojetí představuje naprogramovanou konstrukci, předurčující jedinou možnou organizaci významů, kdežto pojetí druhé, koncepce „otevřeného díla“, k níž směřuje právě moderní umění, počítá se svobodnou aktivitou čtenáře, který na vytváření konkrétní podoby uměleckého díla participuje.... celý text

Literatura naučná Filozofie Umění
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Opera aperta , 1962


více info...

Přidat komentář

dedliipf
19.12.2017 3 z 5

"Proto je každá recepce uměleckého díla zároveň jeho interpretací a tvořením, neboť každá recepce je tvořena z jiné perspektivy."

Přečetla jsem samotné Opera aperta, tedy recepce teorie informace/komunikace estetikou a literární vědou, dále předmluvy pro první a druhé vydání a reakce na OA. Další vydání obsahovala různé zajímavé, ale pro mě okrajové eseje, které jsem jen prolítla.

Hodnocení se tedy vztahuje jen na OA. Četla jsem dříve knihy o informaci a entropii, takže jsem trochu bojovala s pocitem, že je to sloppy mumbo jumbo - nejsem fanoušek aplikace pojmů z jiných oborů. Pozdější Ecovy knihy jsou o dost složitější, ale také lepší.

Jako úvod do Ecových teoretických knih by to, myslím, mohlo sloužit dobře, především pokud vás zajímá z umění více oborů, než jen literatura.