Osvobození

Osvobození https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442789/bmid_osvobozeni-jf6-442789.jpg 4 207 80

V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ovšem během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako čím dál slavnější a hlavně nepolapitelnější Bílá myš se stala německým silám trnem v oku. Když byla odhalena, musela uprchnout do Anglie, zatímco jejího manžela Henriho zadrželo gestapo. Nancy se však nikdy nevzdává - po tvrdém výcviku se vrací do esesáky a gestapáky zamořené Francie, aby pomohla osvobodit svůj nový domov i milovaného Henriho...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Liberation , 2020


více info...

Přidat komentář

Mermaida
14.03.2024 3 z 5

Další kniha o druhé světové válce, tentokrát z pohledu odbojového hnutí - operující ve Francii. Kniha se mi četla celkem dobře, i když mi místy přišla trošku nezáživná a rozvláčná, ale pak se zase našel úsek, kdy jsem příběh o Nancy a dalších hltala očima. Popravdě tam bylo na mě i dost bojových akcí, kdy jsme se kolikrát přistihla, že občas text přeskakuji. Za sebe bych to shrnula asi tak, že pro mě to bylo zajímavé čtení, ale zase by se tolik nestalo, kdybych knihu (třeba vůbec) nečetla..

Jana283
20.02.2024 2 z 5

Vyslechnuto v autě jako audiokniha. Knihu bych určitě nedočetla. A i k doposlouchání jsem se musela přemlouvat). Napsané divně – povrchně a plytce. Hlavní hrdinka krajně nesympatická. Nevěřím, že byly ženy takto vulgární. Ku..y létaly jako v proslovu páně Zemana. Škoda promarněné příležitosti. A je to nefér k hrdince, která skutečně žila. Připadá mi, že její příběh byl tak trochu bulvárně a vulgárně zneužit. A to si opravdu nemyslím, že by hrdinové museli mít jen kladné vlastnosti.


VerronikaH
19.02.2024 3 z 5

Bylo to dobré. Bylo to zajímavé. Ale... Možná jsem od toho čekala něco jiného, něco víc. V popisu nespočtu bojových akcí jsem se docela rychle ztrácela a to mi celkově ubíralo na požitku z knihy.

Kortez
10.02.2024 5 z 5

Další z mnoha výborných válečných románů, tentokrát inspirováno slavnou "Bílou myší", odehrávající se vetšinou v okupované Francii, jen malá část je z výcviku ve Skotsku. Román obsahuje vše, co čtenář jako já očekává a proto plné hodnocení.

Janadvorackova
02.12.2023 3 z 5

Jako bych ten příběh už četla, ale podobnosti byly čistě náhodné (kurýrka na kole, mozek na dlažebních kostkách, skrýš ve sklepě a naleštěné boty v zorném poli...). Příběh "Bílé myši" je stejně lehce upraven. V doslovu se píše, které skutečnosti byly změněny.
Příběh působí až neuvěřitelně, přesto se "nějak" stal.
Nancy byla sice drsná, ale celkově na mě kniha působila jako jedna z mnoha.
Naštěstí doslov též uvádí zdroje knih, které se k tématu a Nancy vážou víc.

pohoda58
15.08.2023 4 z 5

Velmi pěkný historický román s válečnou tématikou. Doporučuji,

Esterka_book
06.08.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, pokud mate rádi historii, napětí a silné ženy tak je to proto Vás.

Annkag
16.02.2023 3 z 5

Některými častmi knihy jsem se prolouskávala těžce a v konečném celkovém konceptu byla kniha dobrá i když trocha tragickým spůsobem psaná.

kalache
04.02.2023 4 z 5

...asi přestanu klást pastičky na myši,náhoda je blbec...

pydla
01.01.2023 4 z 5

Kniha je psána jako bestseller a jako takovou ji musíte i brát a číst. Je upravena a historicky pokroucená tak, aby byla čtivější. Musím souhlasit, že ze začátku knihy si Nancy moc neoblíbíte. Chová se sebestředně, nadutě, vulgárně. Divím se, že na ni němci nepřišli už dříve. Po jejim útěku, když gestapo zajalo jejího manžela a jejim výcviku v Anglii, už " dozrála " a bylo to čtivější, ale i přesto zůstala Nancy horká hlava, což je v boji jistě na škodu a dá se říct, že často stálo jen štěstí na její straně. Odpověď na různé rozporuplné činy, je na každém z nás.
Nesmí se však opomenout, že Nancy je skutečná postava a její činy, ať už jakkoliv popsané, jsou obdivuhodné.
Kniha je rozhodně pohledem do zvěrstev války, odboje, partyzánského způsobu boje i pohledem zase z jiné strany. Já se něco nového dozvěděl. Nehleďme tedy na chyby v textu, skladbu slov a pod. což je ostudou překladatele a tiskárny, ale spíš na historickou hodnotu knihy a ta v ní je. Přečíst doporučuji.

Přečti_si
30.12.2022 5 z 5

Tak tohle byla pecka. ️ Jedna z knih, která mě bavila od úplného začátku až do úplného konce. Nemusela jsem čekat než mě přes začáteční rozjezd knížka chytne. Postava Nancy byla skvělá, silná a ženská. Je mi obecně extrémně sympatické, když se někdo postaví zlu i přes nebezpečí pro něj samého nebo jeho blízké. Držela jsem jí palce ve všech bojích a líbila se mi její drzost. Zatím nejlepší knížka, co jsem letos četla.

Darami87
01.12.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila a dobře se četla. Jen mi ze začátku vadilo Nancyno chování. Mám ráda rázné ženy, ale rázné s grácií. Nancy tady působila jako primitvní tlučhuba s horkou hlavou. Ovšem po dokončení výcviku se z ní stala inteligentní velitelka, která dobře ví, co dělá a až pak si získala moje sympatie.

ANDY28
03.09.2022 3 z 5

Souhlasím s komentáři níže, špatně napsané, ale četlo se to dobře

rajen
18.08.2022 4 z 5

Z této knihy mám takové smíšené pocity. Skvělý námět, tedy inspirace skutečně žijící postavou té doby, ale literární forma i kvalita dost pokulhává. Prostě špatně napsaná kniha o velmi zajímavé ženě. Přesto dávám vyšší hodnocení (nejraději bych dala 3,5*), a to za uvedení historických reálií na konci knihy. To mi po dočtení zvedlo dojem z knihy, když si můžete přečíst, jak to bylo doopravdy.

SumýšIrena
17.08.2022 4 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře. Ale úplně na 5* to není. Ze začátku jsem se dost prala s vulgaritou. A trochu zklamání pro mě byl fakt, že se začíná až v roce 1943. Zajímal by mě i příběh před tím. Proč ji začali říkat Bílá myš, podrobnější seznámení s manželem...

Sabina335
13.06.2022 5 z 5

Kniha byla celkem příjemná na čtení, ikdyž je o takovém, ne příliš lehkém tématu, války. Nepřirovnávala bych ji k typickým knihám o válce, zde to bylo podáno tak trochu odlehčeněji.

Marika Vanova
30.04.2022 3 z 5

Téma druhé světové války mám teď oblíbené, ale tady mě to příliš nebavilo. Hlavní hrdinka mě rozčilovala svým chováním sufražetky i vulgární mluvou. Pro mě lehké zklamání.

Monuli36
23.03.2022

Vždycky když odložím nějakou knížku tak mě to pak nějaký čas mrzí.Tato je bohužel jedna z nich.Vůbec mě nezaujala a ani nebavila.Odloženo,nedočteno

Atara16
25.01.2022 5 z 5

Překvapilo mě, že jsem v knize našla smýšlení nacistického důstojníka - jeho nepochopení proč je jiné země nepřijali s otevřenou náručí - jak moc zvrácené myšlení těchto lidí bylo.
Kniha určitě stojí za přečtení.

tittanie
31.12.2021

Poslední přečtená kniha letošního roku. Stylově ve válečném duchu.
Jsem velice spokojená. Kniha podle skutečné postavy, akce, historie..... Zajímavé čtení.