Osvícení v temnotě

Osvícení v temnotě https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373318/bmid_osviceni-v-temnote-p9C-373318.jpg 3 57 22

Antologie 12 povídek sestavená k 20. výročí založení projektu Lilja's Library, největší internetové stránky věnované zpravodajství o životě a díle Stephena Kinga. Švédský publicista Hans-Ake Lilja zde po několika desítkách let od prvního vydání uvádí raritní Kingovu povídku Modrý kompresor, která se neobjevila v žádné sbírce tohoto slavného autora, a k ní přidává pestrou směsici vesměs temně laděných povídek od autorů, jako jsou Clive Barker, Ramsey Campbell, Stewart O'Nan nebo Jack Ketchum (zde ve spolupráci s P. D. Cacekovou). Výbor je korunován zbrusu novou novelou Johna Ajvida Lindqvista. Vyjma klasického mrazivého příběhu Zrádné srdce z pera E. A. Poea mají všechny povídky v této knize českou premiéru.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Carcosa
Originální název:

Shining in the Dark , 2017


více info...

Přidat komentář

Morbidus
26.08.2023 3 z 5

Osvícení v temnotě se netají tím, že jde v prvé řadě o nadšenecký projekt. Velkým lákadlem je zde pro mnohé jméno Stephena Kinga (už jen na přední části obálky je jeho jméno třikrát) spojené s raritní povídkou Modrý kompresor. Jde ovšem o prudce experimentální materiál, který v důsledku jako příběh příliš nefunguje a měl by (jak mi vyplynulo mezi řádky) sloužit jako inspirace pro další autory.
Jakkoli nerad srovnávám, připomíná mi tato antologie čímsi Knihu hrůzy, kde má podle mě (stejně jako zde) zdaleka nejlepší zářez A.J. Lindqvist. Mimo Strážcova průvodce mě zaujalo nepříjemné Vábení plamenů a pobavila Mateřská láska. Dovolím si zmínit i Román o holocaustu, což považuji za povídku hodně relevantní zejména pro čtenáře-autory. Zbytek knihy osciluje kolem průměru.
Poněkud zvláštní ovšem bylo řazení povídek, ve kterém jsem nenašel žádný systém ani záměr. Naopak jsem si všiml, že minimálně ve dvou případech po sobě následují příběhy podobného ladění či prostředí. Není to sice závažná chyba, ale přesto se hodí rozprostřít díla trochu rafinovaněji. Na druhou stranu, jsem rád za každou sbírku hororových povídek. Navíc se mi zamlouvá na první pohled hororová obálka, kterou kazí jen přemíra textu.
Kniha vhodná pro milovníky horrorových antologií a sběratele kuriozit.

Birlibán
01.03.2023 3 z 5

Popravdě jsem po třetí povídce (Román o holocaustu) chtěla knihu odložit a už se k ní nevracet. Nakonec jsem ji přečetla celou. Za mě nejlepší povídky: Vábení plamenů (opravdu místy děsivé), Strážcův průvodce (překvapivý závěr), Aeliana (milá kočička), Pidžin a Theresa (humor). Nejmíň mne oslovily: Modrý kompresor a Román o holocaustu


LucyEcstasy
06.10.2022

(SPOILER) Po delší době vám představím povídkovou knihu.

Tato kniha mne zaujala hned na první pohled. Druhý podle padl na autory, kterým se v knize objevuje povídka a bylo jasné, že si tuto knihu musím přečíst.

V knize nás čeká úvod, který jsem po hodně dlouhé době považovala za zajímavý a dozvěděla jsem se z něj, k jaké příležitosti kniha vyšla. Z úvodu na mě dýchla rodinná atmosféra. Pan Hans-Åke Lilja je dle mého názoru člověk na správném místě a jeho webová stránka pro něj bude srdeční záležitostí.

V samotné knize najdeme 12 povídek a to od autorů jako Stephen King, Clive Barker, Jack Ketchum či John Ajvide Lindqvist.

Nebudu vám tu představovat každou povídku zvlášť. Vypíchnu, pro mne, ty nejzajímavější nebo naopak ty, které mne nejvíce zklamaly.

Nejvíce natěšena jsem byla na povídku Modrý kompresor od S.Kinga. Bohužel byla také největším zklamáním. Sledujeme tu tři pohledy a občas pro mne bylo těžké se zorientovat, kdo zrovna vypráví příběh. Nápad byl zajímavý, ale zpracování trochu pokulhávalo.

Druhé zklamání nebo spíš nepochopení přišlo u povídky Román o holocaustu od S.O`Nana. Za mne by tato povídka vůbec nemusela v knize být. Osobně jsem ji nepochopila, nebyl tu žádný náznak hororu, prostě nic.

Teď ale obrátíme list a přejdeme k těm povídkám, kvůli kterým stojí za to knihu číst.

První bych chtěla zmínit Síť od J. Ketchuma a P.D.Cacekové. Sledujeme tu rozhovor na seznamce, které vyeskaluje v osobní schůzku. Tento příběh skrývá i varování právě před seznamováním na internetu. Byla napsána svižně a ač se dá konec předpokládat, tak jsem si čtení velmi užila.

Dalším překvapením byl Strážcův průvodce od J.A.Lindqvista. Tato hororovka s prvky sci-fi/fantasy byla výborná a vůbec jsem nečekala ten zvrat, který se tam objevil. Tuto povídku doporučuji především čtenářům Lovecrafta.

A nakonec to nejlepší. Tím se stala povídka Vábení plamenů od K. Quigleyho. Autora jsem neznala a upřímně jsem si ze začátku říkala, že to bude těžké čtení, protože se jedná o nejdelší příběh z celé knihy. Opak byl ale pravdou a když příběh skončil, chtěla jsem víc. Strašidelný dům a partička dětí bojující o svůj život? Ano prosím! Temná atmosféra s neotřelým námětem? Ano! To vše tu najdete. Já se do Vábení plamenů zamilovala.

Zbytek povídek v knize nebylo až tolik výrazných, nicméně patří do kategorie ¨Nenadchne ani neurazí¨.

Oceňuji i informace jak o autorech, tak o vzniku dané povídky na konci každého díla.

Celkově bych knihu zařadila do lepšího průměru a hodnotím tedy 4/5⭐️.

cube6
09.09.2022 3 z 5

Velmi slabé. Nebýt povídky Stephena Kinga, která u nás nikde jinde nevyšla, tak si knihu ani nepořídím.
Samotná povídka je navíc dost slabá. Taková šuplíkovka, která v tom šuplíku klidně mohla zůstat a vlastně tam mohla zůstat většina povídek.
I ta bizarnost (klasicky) od Barkera.
Jediné povídky, které stojí za zmínku a celou sbírku zachraňují od naprostého propadáku jsou klasika od E. A. Poa (Zrádné srdce), výborná záležitost od J. A. Lindqvista (Strážcův průvodce) a totální depka od Briana Keena (Konec všeho).

Hodnocení : 5/10

Terva
11.08.2022 5 z 5

Mezi božskými bytostmi
se najde nemálo těch,
kdo s chutí vyvolávají drobná jatka,
pokud jim mohou projít bez postihu.
(Pidžin a Theresa)

Tato antologie třinácti spisovatelů a dvanácti povídek vyšla na počest dvacátého výročí webových stránek, které založil Hans-Áke Lilja. Všechny informace o světě Stevena Kinga najdete právě zde: liljas-library. a za tečku napište com.

Citát: Moje jméno je, samozřejmě, Stephen King. (Modrý kompresor)

Každý autor, který vám bude tvrdit, že se nikdy nedopustil plagiátorství, je lhář. Dobrý autor vychází ze špatných nápadů a nepravděpodobností a přetavuje je do komentářů o lidském údělu. V těchto dvanácti povídkách se vám bude zdát, že už jste to někde četli. Ale proč ne, proč si nevzít myšlenku jiného spisovatele, tvůrce nebo dramatika, a tu jeho „nevyužitou“ myšlenku prostě přepracovat do své podoby.

Citát: Pocházejí ze dvou odlišných světů – světů, které musejí navždy zůstat oddělené. (Aeliana)

O povídkách samotných si můžete přečíst mé komentáře u této knihy v sekci „části díla“. Tak že jen pár postřehů. Knihu jsem si koupil kvůli tomu, že je v ní jedna povídka od Stephena Kinga. Rád bych měl doma vše, co tento mistr pera (pc) napsal, a co u nás vyšlo. Proto volba této povídkové knihy. Příběh „Modrý kompresor“, od Stephena Kinga, není tak šokující, jak bych čekal, ale i v něm najdete nějaké to moudro. Zajímavá je povídka „Síť“ od spisovatelů Jacka Ketchuma a P.D.Cacekové. Krásně nám tu poukazuje na fakt, že jsme čím dál více závislí na internetu.

Citát: Myslíš, že je možné, aby se dva lidé zamilovali – opravdu zamilovali – jen tím, že si spolu píšou? Aniž by se potkali? (Síť)

Také je tu pár povídek, které, jak se tak říká, mi nejdou k tělu. Například jsem vůbec nepobral „Román o holokaustu“ (Stewart O´Nan) „Hřbitovní tanec“ (Richard Chizmar) a tak trochu i „Vábení plamenů“ (Kevin Quigley) Naopak se mi strašně líbily povídky „Pidžin a Theresa (Clive Barker), „Zrádné srdce“ od mistra hororu E.A.Poa, „Strážcův průvodce“ (John Ajvide Lindqvist) a nejvíc mě dostala povídka „Konec všeho“ (Brian Keena)

Citát: V seriálu jsem jim tu zombie apocalypsu, kterou prožívají, záviděl, protože maj všechno, co jsem chtěl mít já. (Konec všeho)

Lenka.Vílka
12.02.2022 3 z 5

Do sbírky jsem se pustila především kvůli povídce Modrý kompresor od Kinga, která jinde u nás nevyšla. Ale když jsem viděla, kdo je další ve sbírce, udělalo mi to rádost. Už nějakou dobu se chystám na Jacka Ketchuma, byť tady to není jeho cesta čistá, tak jsem se těšila trochu víc.

Takže takhle, pozadí vzniku téhle knihy mi nic neříká. Tak jsem si přečetla úvod a to bylo všechno. Nic mi to nedalo. Tak jsem šla k povídkám. Před první mě překvapila jedna věc. Tady nejsou medailonky autorů? Ale ne, jsou tam. Ale až na konci povídky společně s pár slovy povídce, jak vznikla a samozřejmě taky něco o autorovi. Takže tady spokojenost  :)

Ale celkově se nemohu zbavit dojmu, že je to na jednu stranu zbytečná kniha. Tj takové self-promo editora. Ale na druhou stranu si nejsem jistá, zda čtenáře nějak moc zajímá nějaký Hans-Åke Lilja. Tedy "okruh zasvěcený jeho věci" nejspíš jo, ale já vazbě neměla důvod, aby mi jméno cokoliv říkalo. Je víc zajímavější fakt, že povídky ve sbírce u nás jinde nevyšly (kromě Poa, ale všem je jasný, proč tam je zrovna ta konkrétní povídka) a podle mě proto vydavatel šel právě do téhle antologie, která...

...obsahuje pár dobrých, pár vynikajících a pár špatných povídek. Jako kdyby chtěla udělat radost úplně každému, protože i King používá paletu žanrů. Jenže dost povídek nikde jinde nevyšlo, a třeba když někdo ty autory nezná, ve výsledku to nepůsobí jako obvyklým výmluvným termínem v popisu "nevyvážená sbírka", ale trochu jako kočkopes. A samozřejmě taky tak, že si Hans-Åke Lilja prostě udělal radost. Což je fajn, přeji mu to, ale mě to neříká nic, to on si vydal knihu...

A jedno malé rýpnutí. Pokud se King inspiroval povídkou Zrádné srdce, přišlo by mi mnohem lepší, kdyby ve sbírce byla poslední. Vypadalo by to v obsahu hezky a tak nějak poeticky. Přeci jen jejich postup stejně není podle let vzniku, tak co by to změnilo? Škoda, za mě by to mohl být dobrý detail  :(

V knize je ještě doslov. Tam Hans-Åke Lilja děkuje autorům, že mu půjčili povídky. Jedna věta, že děkuje čtenářům, že si knihu přečetli, byť jeho stránku třeba někteří vůbec neznají, by se tam taky určitě vešla...

Před touhle antologií jsem četla Hlas krve, kde jsem velice oceňovala to, jak byla kniha sestavena a cítila jsem z toho mnohem větší emoce kvůli výběru povídek než z tohohle. Čili tentokrát by mi vůbec nevadilo hodnotit knihu průměrem povídek. To by bylo čtyři. Ale vlastně mi nevadí pointě knihy dát o hvězdu míň. Takže to je za tři. Ale jsou to jemom čísla ;)  to důležité je u povídek  :)

trudoš
06.08.2020 3 z 5

Čekal jsem víc, ale zklamán nejsem. Pestrobarevnost povídek hezky koresponduje s širokým žánrovým záběrem, který je Stephenu Kingovi (na jehož počest kniha vznikla) vlastní, takže tenhle nešvar je vcelku obhajitelný. Paradoxně největším zklamáním pro mě přitom byl samotný mistrův kousek, jenž není ničím víc, než výcucem z šuplíku. Ostatně i povídky dalších autorů evokují dojem „co dům dal“, přičemž se od sebe výrazně odlišují náladou, vyzněním nebo stylistikou, kvůli čemuž se čtenář z textu na text musí průběžně přelaďovat na jinou tóninu. Neznamená to však, že by antologie neobsahovala kvalitní kousky. Sugestivní Konec všeho Briana Keeneho mě doslova rozebral, přitom je v něm mimoděk víc humoru než hrůzy. Oproti tomu Strážcův průvodce Johna A. Lindqvista zase nadchl bravurně zvládnutou atmosférou RPG her, stejně jako originálním pojetím. A tak je to se všemi povídkami celkově - mišmaš obsahující lepší i slabší kousky, povětšinou však jen šedivý průměr. Záleží ovšem na vkusu čtenáře.

Ďumbierka
02.01.2020 4 z 5

Moja prvá kniha poviedok a ešte k tomu hororových. Našla som si tu svojich obľúbencov a teda väčšina poviedok sa mi veľmi páčila alebo mi imálne boli super a boli aj také, ktoré boli naozaj vynikajúce. Pre mňa tu boli aj priemernejšie príbehy a jeden - Román o holokauste, ktorý som teda nejako nepochopila a teda nedokázala žiaľ oceniť , ten ma nejako nezaujal. Za to iné kúsky, boli moc fajn. Za mňa môžem knihu určite len odporučiť a podľa mňa hlavne takým začiatočníkom, vo svete hororových poviedok, ako som ja. Mnoho autorov som vôbec nepoznala a mám už aj obľúbencov. Od niektorých sa dajú prečítať aj iné knihy, ale niektorí nemajú svoje knihy alebo poviedky do češtiny či slovenčiny ani preložené čo je škoda.
Myslím si však, že je super, že takéto knihy sú a dúfam, že vydavateľstvo Carcosa bude pokračovať ďalej. Ja som za viac hororu na slovenskej aj českej scéne a aj od menej známych autorov. Pán Žáček je skvelý prekladateľ a naozaj som mala pocit, že každá poviedka je od iného autora, aj keď ich prekladal jeden človek a to je podľa mňa skvelé, klobúk dole.

Moje osobnejšie hodnotenie poviedok:
Modrý kompresor - S. King 3/5
Síť - J. Ketchum a P. D. Caceková 5/5❤️
Román o holokaustu - S. O’Nan 1/5
Aeliana - B. Vincent 4/5
Pidžin a Theresa - C. Barker 4/5
Konec všeho - B. Keene 5/5
Hřbitovní tanec - R. Chizmar 4/5
Vábení plamenů - K. Quigley 5/5❤️
Společník - R. Campbell 3/5
Zrádné srdce - E. A. Poe 5/5
Mateřská láska - B. J. Freeman 5/5
Strážcův průvodce - J. A. Lindqvist 5/5❤️

martinstefko
15.07.2019 3 z 5

Sbírka „Osvícení v temnotě“ je za mě takový menší sen, který si splnil Hans-Åke Lilja. Ten dvacet let spravoval fanouškovskou stránku o Kingovi, a tak si řekl, že by to chtělo něco za to úsilí dostat. A tak si vykomunikoval povídky a práva a dal si dárek. Myslím, že z toho měl obrovskou radost. A sbírka sama o sobě je publikovatelná, ne že ne, ale je žánrově místy dost rozlítaná, u některých povídek je patrné, že autoři poslali prostě to, co jim leželo v šuplíku a co jinde nechtěli anebo to vyšlo už dávno a jiný pes už po tom neštěkl. Ale pak jsou zde i povídky, které za přečtení stojí. Takže taková nevyrovnaná – což nutně není špatně – sbírka, ne nutně jen pro hororové nadšence.

Kate18
28.05.2019 4 z 5

Sbírka povídek od různých autorů. Některé povídky byly poprve zveřejněny právě v této knize. Určitě rozšíří obzory ohledně dalších hororových autorů, které jsem do teď neznala, ale určitě si přečtu něco dalšího z jejich tvorby.

Modrý kompresor - Stephen King: Přilběh ovlivněný Zrádným srdcem od E. A. Poe, vypráví přiběh spisovatele, který je velmi zaujatý svou novou paní domácí...

Síť - Jack Ketchum & P. D. Caceková: Klasický přiběh o tom, co se může stát, když se sejdou dva lidé z internetové seznamky...

Román o holocaustu - Stewart O’Nan: zvláštní příběh o Románu o holocaustu...

Aeliana - Ben Vincent: Vypráví o policistce, která se během řešení případu sériového vraha zaplete do něčeho nadpozemského.

Pidžin a Theresa - Clive Barker: Je nanebevzetí skutečně odměnou pro obyčejného smrtelníka? K čemu všemu může při takové události dojít?

Konec všeho - Brian Keene: Jak už název napovídá, jedná se o příběh muže, který vyhlíží konec všeho.

Hřbitovní tanec - Richard Chizmar: Jeden z běžných příběhů z prostředí hřbitova, na kterém mohou čekat různí démoni a duchové.

Vábení plamenů - Kevin Quigley: Nejdelší povídka z celé sbírky. Vypráví příběh těí kamarádů, kteři se rozhodnou na vlastní pěst bez vědomí rodičů navštivit nedaleký zábavní park, jehož specialitou jsou strašidelné domy a domy hrůzy. Vyvolavačem se nachají do jednoho nalákat.

Společník - Ramsey Campbell: Další ze série příběhů z prostředí lunaparku. Co se stane, když sami ve vozíku vjedete do strašidelného zámku?

Zrádné srdce - Edgar Allan Poe: Povídka o vrahovi, který se nás snaží přesvědčit, že není vyšinutý. Ale co na něj prozradí zrádné srdce?

Mateřská láska - Brian James Freeman: Syn se snaží zajistit místo v domě s pečovatelskou službou své nemocné matce. Chodí tam často, i přes to, že to tam nemá rád. Myslíte, že se mu podaří zajistit místo pro matku?

Strážcův průvodce - John Ajvide Lindqvist: Malý chlapec zjišťuje, v čem by mohl být výjimečný. Rád hraje Dračí doupě a podobné hry, až zjistí, Že je skvělým průvodcem. Dokonce vymyslí vlastní dobrodružnou hru, kde má i svůj vlastní jazyk pro zaklínadla. Ale co když zaklínaflo bude skutečně fungovat?

kapitan9556
20.03.2019 3 z 5

Nemastné, neslané. Snad jen opravdu Freeman a Barker. I King absolutně podprůměrný a to jsem se na tu jeho "ztracenou" povídku tak těšil.

Pampalini
11.12.2018 2 z 5

Ne moc šťastný výběr povídek. Asi nebylo z čeho vybírat a pracuje se s texty, o které nebyl zájem, a/nebo se resuscitují povídky zapadlé časem. Daleko nejlepší je povídka švédskeho autora. Angloameričané zaostávají a věnují se atmosféře. Celkem fajn je Ketchum, Freeman, snad Barker ve své bizarnosti. Tady jsem si uvědomil, že když autor neví kam s dějem, začne pracovat na atmosféře, t.j. popisuje blbosti s cílem naplnit požadovaný počet znaků. Povídka si žádá pointu. Tady to vesměs chybí.

Ninjer
01.12.2018 4 z 5

Veliký fanoušek Stephena Kinga ze Švédska překecal spoustu hororových autorů, aby mu poskytli do jeho sbírky různé zajímavé povídky, někdy i poměrně vzácné, téměř nikdy nevydané kousky.

U povídkových sbírek různých autorů je blbý, že se kvalita může dost lišit, takže pár skvělých záležitostí zastíní nějaká ta pruda od horších autorů. To se nevyhnulo ani téhle knize. Navíc z nějakého důvodu ty nejhorší povídky často taky bývají ty nejdelší. V tomto případě je to Vábení plamenů od Kevina Quigleyho, kde se padesát stran popisuje útěk anonymních dětí (v podstatě žádná charakteristika) před tuctovým monstrem (už si ani nepamatuju, jak vypadalo) v domě hrůzy (spíš jen nesmyslné bludiště).

Ale naštěstí je tu taky spousta vynikajících povídek. King tu má spíš takovou drastickou pocitovku (vnitřní vztek a následná vražda obézní paní), ale jsou tu i působivější věci - za asi nejlepší povídku považuju Pidžin a Theresa od Clivea Barkera o oživlém papouškovi a želvě, kteří získají lidskou podobu od anděla, co zrovna vzal do nebe jejich páníčka, z něhož se ale v průběhu příběhu vyklube pedofil (teď to zní trochu jako náhodný generátor slov, ale ve skutečnosti je to skvěle napsaná a milá záležitost). Další naprostá paráda je Strážcův průvodce o klukovi (loserovi a docela zm*dovi), který se najde v tom, že začne dělat "pána jeskyně" v dračím doupěti ve stylu H.P. Lovecrafta. Výbornou součástí je třeba taky úderná krátká povídka od Edgara Alana Poea Zrádné srdce o vraždě a pocitu viny.

Možná i díky tomu, že nejhorší povídka je přibližně uprostřed mám z téhle hororové sbírky skvělý pocit a velice ji doporučuju všem fandům hororu.


Osm hororových děsů z deseti.

Vlk.kh
30.11.2018 2 z 5

Celek bohůmžel hodnotím, jako slabší průměr. Pokud to vezmu konkrétně povídku po povídce:
- Modrý kompresor - průměr, nic převratného a na Kinga docela slabota
- Síť - průměrná povídka a pointa se dala dost dobře předpokládat.
- Román o holocaustu - mě naprosto nic neříkající úlet.
- Aeliana - ta se mi hodně líbila, patří k těm pár lepším povídkám z knihy
- Pidžin a Theresa - čekal jsem, co z tohohle vyleze, protože Barkera mám rád, ale docela zklámání, taková fraška.
- Konec všeho - tohle bylo hodně dobré, hodně ponuré a probouzející temné myšlenky v hlavě čtenáře.
- Hřbitovní tanec - docela zajímavé, nic převratného, ale zajímavé.
- Vábení plamenů - opět pěkná hámotina, pro mě hluboký podprůměr a ještě to bylo zbytečně dlouhé.
- Zrádné srdce - netřeba delší komentář, mistr v oboru se zkrátka pozná.
- Společník - podprůměrný příběh, i když závěr se mi vcelku líbil.
- Mateřská láska - tohle celkem ušlo, ovšem stejně se od prvních vět povídky dalo předvídat, co se vlastně stane.
- Strážcův průvodce - Tahle patří také k těm nemnoha lepším, ne-li nejlepší z celé knížky.
takže sumasumárum, trochu drbu hlavu, že jsem knížku koupil, ale to nemohl předem nikdo vědět - je tam přecejen pár silných lákadel ve jménech některých autorů. Knížku asi věnuju naší knihovně, ať se čte dál, protože já bych se k ní už nevracel.

eraserhead
24.10.2018 4 z 5

Kniha s příběhem ohledně vzniku, kniha se zajímavým výběrem povídek, kniha povídek od známých autorů, které ještě nevyšly česky, kniha povídek od neznámých autorů. Pěkná kniha. King pořád ještě dokáže zaujmout, i povídkou ze svých počátků a to hlavně její formou, Barker, kterého jsem prakticky již pustil z hledáčku pro jeho masturbování s fantasy (byť temnou) ještě v dobré formě a se svými oblíbenými hovny, Poe, kterého nějak zvlášť nemusím, ale ZRÁDNÉ SRDCE je prostě jednou z jeho nejlepších povídek, skvělý Ketchum v tandemu s Cacek, neobyčejná KONEC VŠEHO a John Ajvide Lindqvist si s nejlepší povídkou knihy jen upevnil pozici mé oblíbenosti tohoto autora. Na knize mi vlastně vadí jen dvě věci, kromě Cacek mi tam chybí nějaká autorka a trochu nechápu řadit hned za sebe tématicky stejné povídky. Stalo se to zde dvakrát u čtyř povídek, z nichž vždy dvě jsou si podobné tématem a jsou zařazeny hned za sebou. myslím si, že to jejich působivosti ubralo. jinak ale dobrá kniha plná dobrého horroru a neobyčejných podivuhodných příběhů.

smazenaryba
09.09.2018 4 z 5

Vcelku citlivo zostavený výber poviedok, ktorý mi atmosférou pripomenul Kingovu poslednú zbierku Bazár zlých snov. V rámci žánru ide skôr o mrazivé poviedky , kde oveľa viac než nadprirodzeno hrajú prim skutočné nočné mory ako beznádej, šialenstvo či posadnutosť. Dojem mi pokazila prakticky len jediná poviedka, ktorá je proste slabá a z knihy si ukusuje 50 strán, čo je pri 250 stranovej knihe celkom problém. Taktiež nebolo fér stavať reklamu na Kingovej poviedke, ktorá síce možno je unikátom tým, že knižne ešte nevyšla, no unikátnymi kvalitami veru neoplýva. Typicky hravý Barker odľahčuje celkovo ponurú atmosféru zbierky a uzatvára ju švédska žánrová chuťovka, pocta Lovecraftovi od Lindqvista.

katchamccall
31.07.2018 2 z 5

Pro mě zklamání. Hlavně u Kinga. Když smolil Modrý kompresor, neměl asi zrovna kvalitní matroš. 2* dávám za Síť a Aelianu.

Estudiante436
26.07.2018 5 z 5

Kdybych měla vybrat z knihy tři nejlepší povídky, tak za mě je to Síť, Hřbitovní tanec a Román o holocaustu - zajímavý pohled na autora, na to, jak ho vnímá okolí a co se od něj očekává. V tomhle je hrůza jakoby až za dvěma zatáčkami, ale je tam, a zamrazilo mě.

Povídky jsou vskutku různorodé, ne vždycky čistokrevné horory, ale jako nerealistické čtení laděné do temna, kde netušíte, co vás čeká na další stránce (zvlášť u docela střeleného Kinga, který vystrkoval růžky;-), to funguje. Za sebe můžu doporučit, bavilo mě to a v letním vedru osvěžilo.

Jo a oceňuji i poznámkový aparát, doslovy, medailonky o autorech atd. Je vidět, že Lilja si dal se svým dítkem práci, česká redakce očividně taky a dohledávala kdejakou obskurnost viz třeba u Stewarta O'Nana.

zahadum
26.07.2018 1 z 5

Hans-Ake Lilja je švédsky zakladateľ a správca najväčšej fan stránke venovanej Stephenovi Kingovi.

Táto stránka oslavuje v dnešných dňoch 20 rokov. Lilja pri tejto príležitosti oslovil pár spisovateľov a samozrejme aj Stephena Kinga aby venovali nejaké staršie alebo nikdy nepublikované poviedky do antológii - Osvícení v temnotě.

Stephen King - Modrý kompresor, poviedka ktorá ešte nebola publikovaná. Veľmi slabé dielo, veľmi nešťastný spôsob vidím v tom,že do jej deja vstupuje nielen samotný King ale aj Lilja a vzniká z toho chaos. Príbeh poviedky je až primitívne banálny a nie je tam nič originálne. Aj samotný King priznáva,že námet si požičal z inej poviedky.
**

P. D. Cacek, Jack Ketchum - Sieť, veľmi zaujímavá poviedka čo všetko na Vás bafne z internetu, začiatok je veľmi zaujímavo spravený formou mailových správ medzi mužom a ženou. Všetko sa ale zvrtne. Poviedka ktorá je trošku dlhšia ale má svoju atmosféru.
***

Stewart O’Nan - Román o holocaustu, neviem čo to malo byť ale nedalo sa to čítať a nie ešte k tomu spraviť opis.
odpad

Bev Vincent - Aeliana, tajomná bytosť v tmavých zákutiach mesta, zaujímavá poviedka v ktorej je konečne aj trošku cítiť tmu, tiene a malý strach.
***

Clive Barker - Pidžin a Theresa, Napriek tomu,že autorom je Barker je to celé mimo mňa a nenašiel som tam nič prečo by ju človek mal dočítať.
*


Brian Keene - Koniec všetkého, silne znepokojivá poviedka, nie však pre jej nejakú strašidelnosť. Je to depresívne, muž ktorý žije sám v dome v ktorom ešte nedávno žili jeho blízky...prepadá sa do šialenstva, samoty, beznádeje. Poviedka dokázala tieto pocity hodnoverne navodiť.
****

Richard Chizmar - Hřbitovní tanec, O tom čo sa deje na cintoríne v hodine duchov a ďalšia poviedka ktorú som ledva dočítal.
*

Kevin Quigley - Vábenie plameňov, Poviedka má 50 strán a je najdlhšia poviedka v tejto antológii. Skupina chlapcov vliezla kam nemala. Príliš zdĺhavé a rozťahané kde na konci som už neudržal pozornosť.
*

Ramsey Campbell - Spoločník, Lunapark je miesto ktoré si vybavujete ako miesto radosti, letných radovánok, smiechu. Existuje ale muž ktorý verí,že opustené lunaparky skrývajú tajomstvá...a posmrtný život.
**

Edgar Allan Poe - Zrádne srdce, konečne niečo poriadne, konečne od majstra žánru ktorý nesklamal. Vrah ktorý si je tak sebaistý tým čo spáchal...niečo ale prehliadol. Skvelá poviedka a tie úchvatne opisy to je typický Poe.
*****

Brian James Freeman - Materská láska, Výborná temná poviedka o synovi ktorého láska k jeho matke ho donúti vstúpiť do temných tieňov.
****

John Ajvide Lindqvist - Strážcov sprievodca, Sme na konci a na koniec sa patrí to najlepšie. Jednoznačne najlepšia poviedka celej antológie a poviedka s najgeniálnejšou záverečnou pointou. Túto poviedku si viem predstaviť ako niečo väčšie až skoro na malý román. Výborne vymyslená, výborne napísaná vec ktorá asi jediná má do seba niečo ako horor.Klenot.
*****

Tak neviem, mala to byť antológia ktorá prichádza zo sveta hororu, v žiadnom prípade ! zabudnite ! z knihy som sklamaný a až na posledné tri poviedky je ostatok vyslovene až na hrane odpadu. Vyslovene len dve poviedky ktoré treba samostatne prečítať a človek nemusí kupovať túto knihu ktorú už nikdy v živote neotvorí. Ľutujem,že som dával peniaze na túto knihu.

iveta3689
22.07.2018 3 z 5

Knihu jsem si pořídila do sbírky, kvůli povídce Stephena Kinga. Jeho síla je v dlouhých románech, ale povídka špatná nebyla. U ostatních se mi líbilo provázání, kdy na sebe v detailech navzájem odkazovaly. Je to typická sbírka povídek v tom, že jsou některé dobré a některé slabší. Ty dobré jsou samozřejmě na začátku knihy a spolu s postupující knihou to trochu vázne. Kniha se čte ale dobře a rychle, není to ovšem nic, k čemu bych se musela vracet.