Orange. Kniha první

Orange. Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440879/bmid_orange-EGe-440879.jpg 4 187 27

Orange série

1. díl >

Šestnáctiletá Naho Takamija z malebného města Macumoto si žije docela obyčejně – chodí do školy, baví se s kamarády a připravuje se na budoucnost, kterou si samozřejmě maluje trochu narůžovo. Jednoho dne však její poklidně plynoucí život převrátí naruby jediný dopis, a ne jen tak ledajaký! Píše jí totiž její budoucí, o deset let starší já, které si přeje, aby si Naho jednoho dne nemusela vyčítat ty samé chyby…... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Crew
Originální název:

オレンジ , 2012


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
14.12.2023 5 z 5

Byla jsem skeptická, když série začala vycházet. Ale už přišla ta správná doba a já se nakonec pustila do čtení. A vážně to není špatný!

Nebyl pro mě totiž koukat na to "mladším pohledem". A potom se z toho stane vlastně hodně fajn příběh o tom, jak je těžké z pohledu svého staršího já něco sdělit svému mladšímu já. Asi bychom si měli všichni sáhnout do svědomí. Kdo z nás měl v šestnácti rozumu na rozdávání?

Takže jo, jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Protože tohle je příběh o tom, jak nelitovat svých vlastních chyb. Tak uvidíme, zda bude pointa, jak zabránit věcem, které onu lítost vytvořili. Nebo o vytvoření věcí, aby ta lítost nemohla vzniknout kvůli těm druhým věcem, těm dobrým věcem...

Jinak, moc se mi líbila kresba. Je to taková čistá a přehledná klasika. Ale díky ní se to čte moc dobře. Sedlo mi to k příběhu i k postavám. A jo, zatím jsou všichni poměrně sympatičtí. Takže v pohodě  :)

(Na konci je ještě jeden krátký příběh na pokračování. Tak až bude za mnou celý...)

4,5/5

Teddy2023
30.11.2023

Krásný a dojemný příběh, který rozebírá vážná témata: výčitky, důležitá rozhodnutí, přátelství a budoucnost.
Očekávejte cestování časem a paralelní realitu - určitě parádní kousek do knihovničky


Librorumistka
17.10.2023 4 z 5

Hlavní předností této romantické mangy ze střední je rozhodně její originální námět, který zavání magickým realismem. Většina postav bohužel není příliš výrazná, ale i tak mi byly sympatické. Děj byl trochu slabší, nepříliš dynamický, avšak rozhodně nelze říct, že by nebyl poutavý. Vizuál mangy je moc pěkný, detailní a v bublinách se dá dobře orientovat. Romantiky je zde však jako šafránu, což je podle mě škoda. Bez čeho bych se rozhodně obešla, je krátká jiná manga na konci knihy, která se mi vůbec nelíbila.

martinakraus
22.07.2023 4 z 5

Proč byste měli dát šanci sérii Orange?

1. Skvěle podchycuje a rozebírá téma lítosti, výčitek svědomí, druhých šancí a touze po změně vlastní i cizí minulosti (a budoucnosti) a neustálým ptaním se "co kdyby?" Zdůrazňuje jak důležitý, ale zároveň těžký a odvážný někdy je se pro něco rozhodnout a riskovat, aby později nelitoval, že něco neudělal vůbec

2. Velkým tématem je síla přátelství, lásky, podpory svých blízkých a jak důležité je vnímat věci a lidi okolo sebe

3. Ač manze vlastním a lehounce přepáleným způsobem, tak podle mě přesto věrohodně vykresluje postavy, jejich vztahy a také vývoj a "zrání" postav od teen let až do dospělosti - a často i z několika různých perspektiv a úhlů pohledu, což vcítěním se do jednotlivých postav určitě pomáhá

4. Díky tomu, jak dojemná její hlavní zápletka je, má jedinečnou sílu ve vás vyvolat hodně silné emoce - mě první díl (a rozhodně i několik scén v těch dalších) rozslzelo velmi snadno

5. Má milou kresbu, která "čitelně" zachycuje emoce nejen postav, ale také prostředí a jednotlivých scén a utváří tak skvěle přesně takovou atmosféru, jakou si zrovna vyžaduje

6. Věnuje se v podstatě cestování časem a jeho a ohýbání a zároveň nabízí i pohled do budoucnosti postav. Hlavním motivem celé mangy jsou dopisy, které hlavním hrdinům napsalo jejich budoucí já, aby je upozornilo na tragédii, která se má stát a jak jí zabránit (pro milovníky hry Life is Strange ideální)

7. Jde o ukončenou a komplet přeloženou slice-of-life manga sérii, takže nemusíte čekat na další díl bůh ví jak dlouho a s příběhem se můžete seznámit, nechat se emocionálně zničit a vyplivnout na konci za relativně krátkou dobu

8. Každý díl obsahuje navíc svazek ještě zcela jiného příběhu o dvou dívkách dvojčatech, která je zase úplně jiná, ale jako bonus vlastně moc fajn

9. Protože je to moje oblíbená série a vy mě určitě nechcete rozesmutnit, že byste se mi na ní vyprdli, že ne?!

fvalek
02.10.2022 4 z 5

Tohle je taková milá přitažlivá manga, která zaujme spíš milovníky romantiky, dramatu nebo odlehčených teen dramat. Přestože samotný motiv dopisů z budoucnosti zní nějak sci-fi nebo fantasy, nějaký mysterozní prvek tam zcela chybí a minimálně první díl nijak nevysvětluje co a jak. Výhodou ale je, že v tomhle příběhu člověk nemá nutkání ptát se proč a jak. Prostě má chuť tak nějak idylicky plout s proudem.

Naho je milá hlavní hrdinka, která ale není zrovna vzorem silné ženské hrdinky ani feminismu. Ve škole je dost zamlklá, servilní a ráda dělá, co po ní kdo chce. Je miss ruční práce, ráda uklízí a dělá svačinky spolužákům. Úkolů z dopisu se zhosťuje aktivně, i když váhavě. Nicméně o to asi jde, celý svůj čas zasvěcuje záchraně spolužáka, což je trošku otázka. Věnovali byste veškerý svůj čas záchraně někoho, když ani nevíte co se stane, jak a proč? Nebo byste nechali věci plynout? Jasně, já bych asi taky zachraňoval, ale Naho se do toho tak ponořuje, že vlastně vůbec nežije. Stačilo by napsat "V ten den a tu hodinu něco udělej," nemusí se úkolovat každý den, chudinka jedna... Zbytek spolužáků je docela fajn, i když nevýrazných, nicméně už teď je silně cítit, že Naho má ještě ve svém životě milostný trojúhelníček... Nečetl jsem zatím další díly, takže to není spoiler, ale podle mě si nakonec uvědomí, že ji má rád ten druhý spolužák, co s ní má v budoucnosti dítě, a že s ním skončí bez výčitek a pochybností. Ale tak uvidíme.

TeriLin1111
14.08.2022 5 z 5

Komentář k celé sérii:
Šla jsem do toho s tím, že se mi to bude hoodně líbit, a naštěstí je to tak. Nějaké díly byly slabší ale jinak jako celek hodnotím hodně pozitivně. Nečekala jsem jak moc mi to bude připadat melancholické, tahle nálada se táhne celou sérií. Všechny hrdiny jsem měla moc ráda, až na tu hlavní hrdinku která mi dost často lezla na nervy. Ale aspoň to nebyla žádná slečna dokonalá. Taky se mi moc líbilo prolínaní časových os, a dodatkový šestý díl, kde se něco dozvíme z jiného úhlu pohledu. Zkrátka a jednoduše, pokud máte možnost si to přečíst, tak do toho jděte, třeba vám to i něco dá, a uvědomíme si, že času je hrozně málo.

LuckaWeiss
01.08.2022 4 z 5

Předtím, než jsem si přečetla mangu jsem zhlédla anime, které mě velmi nadchlo, i když mi místy nedávalo smysl chování jistých postav, ale snažila jsem se to buď vnímat objektivně, anebo se na to dívat z pohledu té dané postavy a skutečně se do ní vcítit.

Po zhlédnutí anime jsem si ihned nakoupila první tři díly a musím říct, že mangu prostě zbožňuji, velmi jsem si vychutnávala propracovanost toho, jak je manga nakreslená a někdy jsem mangu četla déle, než bylo nutné, jen abych si to opravdu vychutnala. Zápletka je jednoduchá, ale z mého pohledu člověka určitě zaujme a bude chtít vědět, jak to celé dopadne.

Stázka007
07.07.2022 5 z 5

velmi dobrá manga teším sena pokračování

Morbidus
27.06.2022 3 z 5

Ústřední nápad je velmi dobrý a abych pravdu řekl, tak tuhle mangu táhne kupředu. Postavy jsou také super, ať už jde o jejich povahové vykreslení či kresba samotná. Kámen úrazu spočívá v tom, že mimo dopisů z budoucnosti je to jen klasická vztahovka. Takže mě nakonec nejvíc fascinovalo, že hlavní hrdinka ustavičně medituje nad nesmrtelností chrousta a vůbec nepátrá po tom, odkud se ty záhadné dopisy vlastně berou.
Ačkoli však má příběh (minimálně první díl) určité mezery, svůj účel čtenáře zabavit a utáhnout bez problémů zvládá. To se však nedá říct o bonusovém příběhu, který přináší genericky cukrkandlovou lovestory, ze které měly mé oči chuť zalézt zpátky do hlavy a nikdy se nevracet. No more, please! X)
Pokud vás vábí romantické příběhy, určitě berte.

Vjeerus
22.06.2022 5 z 5

Za mě opravdu velmi povedený kousek, který mě rozhodně nalákal na další díl. Svým způsobem mi přijde strašně fajn, že hlavní hrdinka neoplývá super schopností, super sebevědomím, super krásou a celkově je prostě průměrná, ne-li podprůměrná.
Za plus považuji i ty krátké ukázky z budoucnosti (nebo současnosti a příběh je z minulosti?), které v člověku vyvolají pořádnou dávku otázek a očekávání, jak se hrdinčino mladší já vypořádá s radami a úkoly.

drakamena
18.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Zajímavý příběh, ale neuvěřitelně otravná hlavní hrdinka. Chápu, že Naho představuje ideální typ japonské dívky - milá myš, která v ničem nevyniká a nemá žádné koníčky, poslušně vaří a uklízí, na nic nemá vlastní názor, vždy za sebe nechává rozhodovat jiné a je tak trochu fyzicky slabé trdlo, aby se vůči ní kluci mohli cítit ochranitelsky - když mi ale moje budoucí já pošle dopis, ve kterém mi radí, co dělat a čeho se vyvarovat, jinak toho budu hořce litovat - a ne z nějakého pitomého důvodu, jako že si kluk, kterého mám ráda vezme jinou, ale protože ten kluk za několik měsíc umře! - a já i tak opakuju pořád stejné chyby, protože prostě "nemůžu" jinak... tak je teda silná káva i na mě. Ona ví, že Kakeru brzy umře a bez vnějšího postrčení se s ním nedokáže ani bavit jako s kamarádem, kterým je? Fakt?

Přesto, jsem zvědavá, co se doopravdy stalo Kakerovi. Proč zemřel, co k tomu vedlo, co se stalo. Takže mi asi nezbyde, než Nahu zkousnout a doufat, že se zmátoří.

Miška02
19.12.2021 5 z 5

romantická manga ktorej som podlahla raz-dva a teším sa na ďalší diel

trudoš
17.12.2021 3 z 5

Romantika pro mladistvé. Jsou tu dobré a silné momenty, kdy s o dvacet let mladší hrdinkou znovu prožíváme nejistotu při navazování vztahů a člověka to příjemně vrací do vlastní minulosti. Jenže těch momentů je na můj vkus příliš málo a častěji hřeší Ičigo Takano tím, že opakuje opakované a nechává spousty času trnout hlavní postavu v pochybách, zda ji má vyvolený rád, nebo ne. Jisté zpestření tomu dává mystika dopisů z budoucnosti, které čtenáře znejistí, co si o tom všem má myslet. Lépe řečeno, nechává v něm hlodat sémě naděje s předpokladem, že by se to celé mohlo zvrtnout v masakr, útlocitnějším povahám přivodivším infarkt. Toho se však asi nedočkáme. Přesto musím komiksu přiznat určité kouzlo a při srovnání s žánrově podobnými mě tenhle zatím oslovil nejvíc. A v kontrastu s Královskou hrou nebo Gantzem tady sympaticky vyniká normálnost dětí, navštěvujících střední školu. Akorát ten bonusový příběh si autorka mohla odpustit, je právě tak cukrkandlový, jak od prvních stran působí.

Lka
02.11.2021 5 z 5

Hezký příběh, odehrávající se mezi přítomností a budoucností. Krásné kresby.

Moltri
13.08.2021 5 z 5

Téma, kterým se kniha zabývá je mi bohužel blízké, takže na mě je to docela emoční nátlak, nicméně si myslím, že si autorka mohla více nastudovat, jak se chová a mluví někdo, kdo uvažuje nad sebevraždou. Další díly jsou spíše teen romance občas protkané budoucností.

Povídka "Astronaut" která je na konci každé knihy mi přijde dost hloupá a hodně kazí milý dojem z příběhu Orange.

PanKrabák
20.05.2021 5 z 5

Teprve 3 manga ke které jsem se dostal, ale zatím nejlepší. Sympatická skupinka různorodých lidí ke kterým se připlete člověk s ne úplně dobrým osudem, který je snad možné změnit (?_?)

Karolin77
06.05.2021 5 z 5

Krásná romantická manga pro dívky. Nádherné grafické zpracování, autorka má opravdu velice povedenou a milou kresbu.
Příběh se čte svižně a stránky Vám mizí pod rukama neuvěřitelnou rychlostí.
Postavy si zamilujete. Všechny jsem si oblíbila. Jak hlavní hrdinku tak i vedlejší hrdiny.
Myšlenka a následný vývoj děje se mi líbil a dokonce ve mně vyvolal i silné emoce. Což se mi většinou nestává. - za tohle určitě velké plus :)
Je to tedy teprve moje 2.série mang, které čtu, takže nejsem úplný znalec...ale tuhle mangu bych určitě doporučila jak začínajícím čtenářům mang tak i těm co mangy čtou běžně.
Nenašla jsem nic co bych jí vytkla.
Celkově jsem z mangy velice mile překvapena. Ne narovinu jsem z ní nadšená. Moc se mi líbila a určitě se brzy pustím do dalších dílů.
5/5*
DOPORUČUJI ️️️, skvělé milé odpočinkové čtení s těžším,ale dobře zpracovaným tématem :)

martinakraus
22.01.2021 4 z 5

Vypadá to na adepta na nejoblíbenější mangu :)

Kate18
07.01.2021 5 z 5

Romantika, ale s takovou sílou, že vás to rozloží. Ze začátku se zdá, že je to romanťárna ze střední, ale ne tak docela. Nacházíme se ve městě Macumoto v prefektuře Nagano, kde Naho a její kamarádi chodí do školy a po škole spolu tráví čas jako normální teenageři. Chodí do kavárny a nakupovat. Jednoho dne se sem přistěhuje Kakeru z Tokia a seznámí se s nimi. Pak se stane zvláštní věc, Naho dostane dopis od svého budoucího já, dopis z doby, kdy ji bude 26 a píše si, čeho v životě lituje a čemu by se sama měla vyvarovat.

Ivan Kučera
23.10.2020 4 z 5

Klame to telom. Je to inteligentnejšie, než by sa mohlo zdať. Prvé stránky sa jedná o stredoškolskú „blbinku“, ale postupne prídu scény, ktoré vás dojmú a rozsekajú na malé kusy. Bezstarostné a hravé, ale tiež dojemné a vážne. Teším sa na druhý diel.

Štítky knihy

tajemství komiksy manga autorský komiks

Autorovy další knížky

Ičigo Takano (p)
japonská
2020  85%Orange. Kniha první
2020  86%Orange. Kniha druhá
2020  88%Orange. Kniha třetí
2021  89%Orange. Kniha čtvrtá
2021  83%Orange. Kniha šestá

Kniha Orange. Kniha první je v

Právě čtených3x
Přečtených242x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených15x
Knihotéce84x
Chystám se číst34x
Chci si koupit15x
dalších seznamech5x