Opička na gumě

Opička na gumě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479625/bmid_opicka-na-gume-JYp-479625.jpg 4 85 36

Za vším hledej tetřeva. Třicátník Viktor míří do Beskyd za vysněnou prací a čerstvým vzduchem. Místo toho na něj čeká všudypřítomný smrad a tetřevna, kde ho terorizuje důchodce Johan, praštěná brigádnice Adéla i její strýc, který útočiště pro ohrožené ptactvo využívá ke svým záletům. V tomto kraji to není vůbec jednoduché – zábavu obstarává opuštěné fotbalové hřiště, zaplivaná putyka nebo domácí hazardní večírky. A jen vyvolený si může na pouti vystřelit opičku na gumě... Druhý román Evy Střihavkové vezme čtenáře na výpravu do Beskyd. Příliš klidu si tam ale neužijí. Opičky na gumě už se nevyrábějí. Potomci jisté rodiny vzdali pouťový byznys a vydali se jinou cestou. A stejně to má třicátník Viktor, který odmítá převzít rodinný vinohrad. Jasno má jen v tom, že chce být co nejdál od své matky. Naplnění životních tužeb hledá v Beskydech, na místě, kde by je hledal asi málokdo. Ovšem jeho představa o nenáročné práci bere rychle za své. Přestože mu ženy padají k nohám, nic není tak, jak by chtěl. Vzdát se ale nehodlá. Eva Střihavková vystudovala mezinárodní vztahy a dějiny umění. Deset let v nejrůznějších médiích jako editorka a redaktorka zpracovávala širokou škálu témat, od vaření přes mezinárodní konflikty po sociální problematiku. Pobývala v Grónsku a Gruzii, druhá zmiňovaná země patří mezi její nejoblíbenější země, a to hlavně díky milým lidem a dobrému jídlu. Debutovala v roce 2020 novelou Vzácná návštěva (Dauphin) a v témže roce jí v nakladatelství Motto vyšel také román Můj grónský rok.... celý text

Přidat komentář

eva3992
18.02.2024 4 z 5

Hlavní hrdina Viktor se stěhuje do Beskyd za svou vysněnou prací. Kromě ní však na něj čeká všudy přítomný zápach, v práci ho terorizuje důchodce Johan i praštěná brigádnice. Kromě práce by rád i nějakou zábavu, ale ani s tou to není na těchto místech jednoduché.

Upřímně, vůbec jsem nevěděla, co mám od knihy očekávat, jaký příběh na mě čeká. Díky tomu to pro mě bylo příjemné překvapení. Byl to rozhodně zajímavý příběh. Rozličné a osobité postavy, rozhodně zajímavé typy, které vás dokáží pobavit. Celé je to pojato vtipně, ale nechybí tu ani spousta vážných témat, která do vyprávění skvěle zapadla a vás možná donutí popřemýšlet třeba nad ochranou přírody.

Je to milé, oddechové, pohodové, ale i napínavé. Začátek byl pro mě trochu pomalejší, ale čím dál jsem se v příběhu dostala, tím více jsem potřebovala číst, abych věděla, jak to všechno nakonec dopadne.

Co se mi však opravdu moc líbilo, tak to, jak autorka píše. Připadá mi to velmi přirozené, text krásně plyne. Bavilo mě to číst i díky tomu, jak dobře to je napsáno.

Pokud hledáte oddechovku, u které se pobavíte, zamyslíte i budete napnutí, tak vám Opičku na gumě rozhodně můžu doporučit.

moonby
04.12.2023 odpad!

Zklamání, kniha a příběh nudný a o ničem. Postavy nedotažené, přišlo mi, že když už není o čem psát, tak se objeví další postava a konec úplně vyšuměl do ztracena. Z příběhu si není možné odnést žádnou myšlenku, vyloženě škoda papíru, který ještě mohl být stromem.


Hakl54
13.11.2023 4 z 5

Vysoké hodnocení mě poněkud překvapilo. Mě osobně vadilo stálé motání kolem chovné stanice křepelek a osoby takové nedotažené.

MarceD.
26.06.2023 3 z 5

Příjemné překvapení od (pro mě) neznámé autorky. Zdánlivě obyčejný příběh s překvapivou zápletkou se dobře četl. Jen škoda, že se asi trochu šetřilo na korektuře a v knize bylo dost chyb.

Bastien581
17.06.2023 5 z 5

Hlavní hrdina je spíš antihrdina a rozhodně se nejedná o klasickou love story. Je to o zvláštních lidech, dělajících zvláštní věci, místy k zamyšlení, o lese s přírodě.

LivieBorova
13.06.2023 5 z 5

Skvěle napsaný román vybočující z toho, co se dnes píše, rozhodně bych netipovala, že ho napsala žena (kvůli vykreslení mužského hrdiny a jeho myšlenkových pochodů). Autorka se obsahově i stylem posouvá.

Teribli
11.06.2023 5 z 5

Kniha je mi tématem ochrany přírody blízká, stejně jako myšlenky hlavního hrdiny, který je na jednu strany lempl, který neví, co od života chce, na druhou stranu je schopný hlubokých prožitků a empatie. Líbily se mi reálie, netypická love story i další charaktery. Kniha je napsaná čtivě, takže jsem si chvilky s ní velmi užila.

PetrazÚstí
08.06.2023 5 z 5

Kniha o tom, že to mladí lidé nemají jednoduché, přestože je jim často předkládáno, že žijeme v nelepší době za celou lidskou historii. Poukazuje na přehršel možností, které my mladí máme a také na problémy člověka a soužití s přírodou. V tom se asi v současné próze vymyká.

kosátkoo
05.06.2023 5 z 5

K zamyšlení a dobře napsané. Hlavní hrdina je hodně dnešní, ale není to ten typ mužského, se kterým se chtějí ostatní muži ztotožnit. Všichni se v knize chovají velmi lidsky, někteří až dojemně, ale bez patosu nebo cynismu.

vklaskova
17.01.2023 4 z 5

Velmi příjemné čtení. Opravdu originální příběh, místo, zaměstnání i dějové zvraty. Nesouzněla jsem příliš s životním stylem hlavního hrdiny (třicátník, co životem jen plyne, nulové ambice či potenciál), ale naopak vůči lidem se choval velmi altruisticky. Na tom je prakticky postaven veškerý děj knihy.

PaníLenka
14.01.2023 3 z 5

Bezprostředně po přečtení váhám, co napsat. Rozhodně se jedná o originální a neotřelý příběh, zajímavě klikatý… nicméně jsem z té všudypřítomné deprese trochu rozpačitá… a za co jsem MUSELA sundat hvězdy, je, že NIKDO ve F-M a přilehlém okolí neřekne nikomu “mladej”, natož aby se někdo bavil “vo Lysý hoře” (str. 146), pokud by to zrovna nebyl turista z Prahy… tento způsob vyjadřování mi opravdu vadil a kazil mi dojem z celého příběhu. Ještě bych to chápala u Johana, který měl podle autorky pocházet z jižních Čech, ale u starých usedlíků, bývalých havířů to prostě nedám…ale je to škoda.

kramver
03.10.2022 5 z 5

Snažím se úplně nezakrnět na poli současné české literatury, a tak když jsem viděla rozhovor s dcerou mého oblíbeného zpěváka, a přečetla si zde nadšené ohlasy čtenářů, řekla jsem si, že to zkusím.
A tak jsem se zařadila do řad fanoušků nejen tatínka, ale i talentované dcery. S úlevou jsem zjistila, že čtu oddechový román, u kterého neskřípu zuby, jak je to plytké a zápletka hloupá. Naopak bylo to svěží, tematicky nečekané, hlavní hrdina nebyl stoprocentní sympaťák, milostná zápletka by v červené knihovně neobstála a jako bonus navíc nešlo o žádnou idealizaci malého města (Frýdek-Místek jistě promine) ani jeho obyvatel. Rozhodně milé překvapení, již se chystám na Grónský rok.

Adelaidee
09.06.2022 5 z 5

Uvěřitelně napsaný hlavní hrdina. Mužský, který se vymyká průměru... příběh je osvěžující, liší se svou tematikou a prostředím od většiny současných knih.

Ninushka
04.06.2022 5 z 5

Zajímavý vhled do přemýšlení třicátníka v kulisách Beskyd v doprovodu pár tetřevů vyžadujících absolutní klid. Líbilo se mi to, rozverné prostitutky i linka s únosem dětí. Sledovat osudy jednotlivých postav bych sledovala klidně dál.

evice26
11.05.2022

Tak tato kniha mě neoslovila. Já ji tedy ani nedočetla. Přečtených 150 stran bylo pro mě hodně nudných. Po Mém grónském roku, který se mi líbil, jsem měla od knihy zbytečně velké očekávání.

LeserDe
25.04.2022 5 z 5

Ta nerozhodnost třicátníka, kam začít směřovat svůj život, je v této knize popsaná moc dobře a řadě holek právě tahle postava může objasnit, proč se chlapi kolem nich chovají, jak se chovají. Ale jen o tom to není, je to i o přírodě a dalších lidech, kniha se mi líbila a dobře se četla.

JanaProchazka
24.04.2022 5 z 5

Výběr tématu knihy kvituji, nikde žádný komunismus, nacisti ani cynické řeči a pokusy o bonmoty. Je to současné a svěží, čtivě napsané a zároveň se to zabývá docela závažnými tématy, jako je ochrana přírody. Postavy tomu dodávají na čtivosti, nemáte pocit, že už jste se s nimi setkali v jiných knihách. A to je dobře.

Ambo
19.04.2022 5 z 5

Kniha mě bavila, zajímavý děj, postavy i místo, kde se příběh odehrává.

Ctucomamrada
18.04.2022 5 z 5

Svěží počin. Čekala jsem leccos, a to hlavně kvůli obálce a anotaci. Dostalo se mi náhledu do hlavy mladého třicátníka, mimochodem, to, jak to má se ženami, je věc, na kterou jsem u mužů poměrně zvyklá. Jinak byla hlavní postava sympatická a děj? Ubíral se zajímavými cestami, myšlenka o zavírání hor mi připadá nosná. Lidi nebo zvířata?

Teopa
18.04.2022 5 z 5

Krásná kniha o přírodě a lidech, k zamyšlení.

Autorovy další knížky

2020  79%Můj grónský rok
2021  79%Opička na gumě
2020  81%Vzácná návštěva
2023  88%Dýchej za mě

Kniha Opička na gumě je v

Právě čtených2x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených2x
Knihotéce73x
Chystám se číst71x
Chci si koupit19x