Operace Rath

Operace Rath https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260839/mid_operace-rath-260839.jpg 5 29 12

David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová. Všichni tři vystudovaní a ambiciózní lékaři. Měli léčit a uzdravovat. Maskováni bílými plášti však do středočeského kraje zavlekli jednoho z nejzákeřnějších parazitů současnosti – klientelismus. Celé večery přepočítávali úplatky. Miliony brali, ač měli jasné signály, že po nich policie jde. Přesto jim jejich chamtivost nedala vydechnout. Autor knihy Operace Rath více než tři roky sledoval pozadí největšího korupčního případu novodobé české historie. Shromáždil dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Sestavil tak téměř dokumentární rekonstrukci kauzy, která nahlíží notoricky známý příběh z dosud neznámých úhlů. I když se kniha opírá o soudní a policejní protokoly, nejde o mechanický přepis odposlechů. Zprostředkovává unikátní pohled do prostředí elitních policejních kriminalistů, kteří víc času a energie spálí bojem se šéfy a zastaralou technikou, než se skutečnými pachateli. Spis Důvěra, do nějž Rathovu kauzu uzamkli, utajovali kvůli obavám z prozrazení dokonce i před svými veliteli. Kniha popisuje i zvraty, jichž se příběh dočkal. Vyšetřující policisté se v konečné fázi případu stali sami lovnou zvěří a muž, který policisty zalarmoval a spolupracoval s nimi, si vysloužil postavení persona non grata. Text hledá i odpovědi na dosud otevřené otázky: Jak se podařilo policistům nasadit odposlechy přímo do kuchyně korupčního spolku? Kdo policejní operaci předčasně vyzradil? Kdo na lavici obžalovaných chyběl? V neposlední řadě kniha analyzuje propletenec osobních vztahů mezi ústřední trojicí Rath – Pancová – Kott. Zkouší dešifrovat jejich motivaci, odkrývá jejich plány s ukořistěnými penězi i malé lidské slabosti. Ze všeho nejvíc ovšem text dokládá, že manipulace při zakázce na opravu buštěhradského zámku nebyla ojedinělou, osamocenou akcí. Symbióza klientelistické sítě a hejtmanského aparátu dospěla ve Středočeském kraji do stádia systémové, organizované korupce, z níž se podařilo nasvítit jen úzkou výseč.... celý text

Přidat komentář

santa1212
26.07.2023 5 z 5

Super kniha, kompletní popis celého tohoto odporného případu. Chvílemi se vám pri cteni bude dělat špatně z toho, jaký odpudivý lidský ksindl vládl ve Středočeském kraji (Rath), jaký řídil nemocnice (Pancová) nebo jaký seděl ve sněmovně (Kott) ale taková je zkrátka realita. Autor každopádně odvedl skvělou práci.

kristleko
04.04.2023 4 z 5

Je zajímavé si připomenout přelomovou kauzu, která otřásla českou politikou poté, co v květnu 2012 detektivové zadrželi hvězdu sociální demokracie s krabicí vína se sedmi miliony korun. Za ty roky sice v paměti utkvěly různé střípky (jako rozplývání se nad "hezky žluťoučkými" penězi nebo Kottovo motto "můžeš chlastat, můžeš krást", kterým si nadepsal svůj korupční notes), ale v této knize Radek Kedroň podrobně zachytil celou kauzu včetně neznámých detailů z vyšetřování. Manévry s umístěním policejních štěnic do kanceláří a obydlí podezřelých, utajování případu před kolegy a nadřízenými kvůli obavám z úniku informací, úpal z dlouhého sezení v rozpálené dodávce, kam byly přenášeny prostorové odposlechy... Dvojice kriminalistů Šebková & Ševcovic odvedla brilantní práci a pak další roky trnula, zda se na konci soudního ping-pongu nebude smát Rath a jeho korupční kumpáni. Kniha je z roku 2015, kauza však pravomocně skončila až o čtyři roky později (a to jen její první větev) po zásahu senátu Pavla Zelenky na vrchním soudu, který shodil ze stolu veškeré odposlechy a spolu s nimi i řadu skutků z obžaloby. Tresty se tím snížily a hlavní aktéři sice strávili pár let ve vězení, ale majetkové sankce postihly jen zlomek lupu ze středočeských stavebních a zdravotnických zakázek... V tomto ohledu je kauza Rath skutečně "nechutnou žvýkačkou bez jasného konce a katarze", jak to autor nazval v podcastu Vinohradská 12 poté, co byl exhejtman v lednu 2022 propuštěn na podmínku. Na kolika radnicích nebo hejtmanstvích fungoval podobný systém organizované korupce z předražených veřejných zakázek...? Kniha každopádně dobře ukazuje podstatu případu, vyvrací nesmysly v obhajobě obžalovaných a obnažuje i jejich charaktery - malicherné obavy, aby miliony ve sklepě nechytily plíseň, Rathovu absolutní hamižnost při řízení kraje nebo jeho vršení obstrukcí v soudním řízení, kdy mu nebylo trapné vůbec nic, aby oddálil nevyhnutelné. I když má justiční výsledek kauzy k přesvědčivosti daleko, veřejnost si názor na charakter aktérů může udělat sama. (8/10)


Kackac77
30.10.2022 5 z 5

Na knihu jsem narazila na audiotece a přestože tento typ literatury většinou nečtu, zkusila jsem to. V době, kdy se kauza Rath děla, jsem to příliš nesledovala, hlavně asi proto, že ty informace byly hodně zmatené. Tato knížka chronologicky shrnuje celou kauzu, a dalo by se říct, že i objasňuje, co se vlastně všechno dělo. Přitom se drží faktů a ne domněnek. Šokovalo mě, co všechno jsem o případu nevěděla. Chvílemi mi z toho bylo šoufl. Oceňuji i jak výborně byla panem Mahdalem namluvená.

jollyjo
18.07.2022 5 z 5

Úžasné dílko . měl jsem nějaké vědomí o téhle kauze, ale tahle kniha mi ukázala, že jsem věděl tak 5% . Parádně popsaná největší korukční skandál v našich dějinách, stav naší justice a i to , že u policie dělají lidé , kteří tu práci dělají moc dobře.

Andulino
12.05.2021 5 z 5

Bravurně zpracovaná kniha nabitá fakty, důkazy a detaily o jedné z největších korupčních kauz české politiky.

Po přečtení jsem ztratila iluze o tom, že v politice je někdo, kdo má opravdu za cíl rozvoj země/komunálních celků. Toto prostředí je plné špíny a komplikací, knihu jsem tak prakticky celou četla s Googlem v druhé ruce a dohledávala si konkrétní osoby, místa a události.

V poslední části knihy jsem byla neskutečně otrávená z bájí pana Ratha při soudním řízení, z jeho odporného chování mařícího soudní proces, z jeho drzosti a hrubosti. Fraška s pádem z kola to pak pro mě završila a chápala jsem ji jako vrchol směšnosti. Obžalovaný ale pokračoval s báchorkami dál, až za hranici trapnosti.

Propletenost a vzájemné vazby nejen mezi politiky a podnikateli, ale i záchrannou službou a částí policie pak hodnotím jako extrémně frustrující.

Poslední věta krásně uzavřela knihu, na kterou nikdy nezapomenu:

Cestu do vězení Rathovi a Kottovým zařídila ze všeho nejvíc jejich vlastní hamižnost.

Auto999
07.05.2020 5 z 5

Jedním dechem přečtená kniha. Na rozdíl od Kmenty předkládá Kedroň skutečná fakta a ne jen domněnky či výmysly. Neuvěřitelná korupční mašina co Rath, Kott a spol rozjeli.

Venda32
06.01.2020 5 z 5

Ačkoliv o případu informovala média neustále, tak i přes poměrně velkou mediální masírku si v knize najdete spoustu informací, které se nikde neobjevili a nad kterými budete žasnout. Do knížky jsem se zakousl a četl jedním dechem.

konicekbily
15.10.2019 5 z 5

Autor přesně vystihl "perpetum mobile" na výrobu peněz ze stavebnictví za posledních - asi tak 25 let. V knize je popsáno, jak systém fungoval: navýšení rozpočtů, zmanipulovaná výběrová řízení, falešné faktury, vyprání peněz a dělení kořisti. V knize je naznačena zpětná vazba na orgány činné v trestním řízení u takto prováděných investic z veřejných prostředků. A oceňuji autorovu konkrétnost: patrně všechna jména jsou nezměněna!

valda
22.07.2018 4 z 5

Myslím, že oficiální popis knihy je celkem trefný. Kdo by neznal doktory: Davida Ratha, jeho bývalou milenku Kateřinu Pancovou a jejího aktuálního milence, bývalého boxera a slavného alkoholika Petra Kotta. Byl by hřích o tomhle trojlístku zlounů nenapsat knihu. Snad není nikdo v republice, kdo by neznal historku o tom, jak byl Rath zatčen s krabicí od vína, ve které bylo 7 miliónů korun.
Tahle kniha se skládá z velké části z odposlechů a opravdu to stojí za to. Vůbec by mě nenapadlo, v jak velkém měřítku tihle tři ty peníze hrabali. Většinou nebylo těžké peníze získat, stačilo jenom někde přidat podpis, že bylo potřeba využít konzultace nějaké firmy a milióny přitékaly. Na špinavou práci se využíval hloupý Kott, aby Rathovy ruce zůstaly co nejčistší. Pobaví, jak Pancová spoustu času věnuje v odposleších starostem, že nemá kam peníze dávat, a má obavu, že jí ve sklepě splesniví. Vážně. Skoro to vypadá, že kdyby nebylo jednoho architekta, který prostě odmítl podepsat nesmyslné navýšení ceny stavby prostě proto, že už asi měl pěněz dost, a nepotřeboval se s Rathem špinit, tak Rath ve středočeském kraji vládne dodnes. Díky za všechny lidi, pro které peníze nejsou středobodem vesmíru a není jim cizí profesionalita a poctivost.
Každopádně, jestli chcete vědět, jak to s Rathem tehdy bylo, nebo jak vypadá čistý a neředěný klientelismus, tak doporučuju.

Zuziiik
13.06.2016 4 z 5

Já tedy musím říct, že se mi kniha opravdu líbila. Ač člověk věděl, co se dělo, neznal nic dopodrobna. Smekám přede všemi, kteří dokázali usvědčit všechny osoby této korupční aféry. Osobně je mi na zvracení z toho, jak to chodí........A pane autore, můžu vám říci, že jsem byla tak zakouslá do čtení, že ač jsem věděla, jak to dopadne, byla jsem strašně nervozní, jestli se jim ho podaří odhalit.........prostě jste mne dostal....děkuji

knihyXXL
30.09.2015

Dokument svého druhu. Koho zaujaly knihy s podobnými tématy (Lovci lebek, Pravda o Kájínkovi, Zločin jako profese, ze zahraničních např. Drogy, peníze a zbraně), nebude zklamán. Kniha otevřeně popisuje skutečný stav různých institucí a rozebírá je na úrovni jednotlivých osob. Pozorný čtenář z knihy dovodí ledacos. Závěry, které autor nemohl napsat otevřeně. V knize mě překvapil úhel pohledu na některé osoby.

vlkodlaq
24.08.2015

Aneb kniha, která působí stres. Jen jsem nakouknul a prolistoval, nejsem cílová skupina, ale stejně, promrhat takový talent na takovém odpadu?