Ohromný svět

Ohromný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167293/ohromny-svet-167293.jpg 4 6 2

Výbor z povídkové tvorby Suníla Gangopádhjáje (*1934), jenž patří k nejpublikovanějším a nejoblíbenějším současným bengálským spisovatelům. Je autorem zhruba 250 knih všech žánrů, ale právě ve svých povídkách dosahuje podle západních měřítek světové úrovně. V tomto výboru se autor představuje jako vynikající pozorovatel pestrého světa současné Indie. Ocitneme se v prostředí hinduistickém i muslimském, na vesnicích, maloměstech i ve velkoměstské Kolkatě, mezi spořádanými Bengálci, ale i mezi levicovými teroristy, zloději a prostitutkami.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , ExOriente
Originální název:

Galpa samagra , 1980


více info...

Přidat komentář

marta8920
11.02.2022 5 z 5

Opravdu kvalitní povídky. Dobrý způsob, jak se (středo-)Evropan může setkat s bengálským, potažmo indickým prostředím. Asi nejzajímavější mi přišlo vylíčení soužití muslimů a hinduistů. Kromě zajímavého tématu povídky ale ukazují, že autor je dobrý spisovatel, který rozumí svému řemeslu. Povídky mají vždy zajímavou pointu a v rámci výboru spolu docela dobře fungují jako celek.

vandalka
22.09.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších povídkových sbírek, jaké jsem kdy četla. Suníl Gangopádhjáj skutečně umí psát, je radost jeho povídky číst, vidět svět jeho očima, každý jeho text z tohoto výboru je skvěle vystavěný a navíc je to autor sympatický a sympatizující. To je na jeho povídkách téměř to nejlepší – jeho empatie a schopnost čtenáře vtáhnout a zprostředkovat mu nejen Indii z první ruky, ale hlavně jeho cit pro lidskou povahu a vrtochy. Ty postavy jsou tak živé, tak přítomné. Některé mají nesmírně smutný osud, příhody dalších zas naopak působí jako anekdoty, takže má člověk šanci se z toho marasmu zase odpoutat a podívat se na indické, potažmo bengálské reálie z jiného úhlu, ale nikdy s odstupem. Vřele doporučuji všem.