Odmítnutí duše - Duchovní a lidské perspektivy eutanazie a umírání

Odmítnutí duše - Duchovní a lidské perspektivy eutanazie a umírání https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111254/odmitnuti-duse-111254.jpg 3 7 4

Studie amerického psychiatra a teologa o společenských (světských) a duchovních (náboženských) aspektech eutanazie. Autor jako lékař psychiatr a teolog má za léta praxe dostatek profesionálních zkušeností, aby přispěl do stále otevřenější debaty o eutanazii, a aby pohled na tuto složitou otázku rozšířil o další dosud opomíjená hlediska. V první části této studie pojednává o otázkách bolesti a smrti převážně z medicínského hlediska. Ve druhé, nejzávažnější části, se věnuje především duchovním a etickým otázkám volby mezi přirozenou smrtí a vyžádanou eutanazií. Tady objasňuje i název a záměr této studie. Na závěr se zabývá právními a sociálními hledisky eutanazie. Není to kniha depresivní o smutku a bolesti, naopak je to kniha o hledání, o soucitu a osobním duchovním růstu.... celý text

Náboženství Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Denial of the soul


více info...

Přidat komentář

Micha-Él
23.11.2019 5 z 5

Velmi zajímavá publikace, která je stejně o umírání jako o životě. Čtenář s mnohými tezemi souhlasit nemusí, ale v každém případě je kniha užitečná svou odborností a střízlivým pohledem. Jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

deirdre
23.01.2019 4 z 5

Dobrá štúdia, aj keď má svoje nedostatky. Úplne však stačí k tomu, aby sa človek nevyhranený a hľadajúci stanovisko v týchto otázkach zorientoval a ev. hľadal ďalej... v sebe.


Janek
28.08.2017 3 z 5

Jsem ráda, že jsem tu knihu přečetla, i když mě to stálo hodně sil. Už kvůli těm několika faktickým informacím o paliativní medicíně (resp. o tom, proč lékaři mnohdy nechtějí účinně tišit bolest) to stálo za to. Avšak celkově se mi zdál autor až příliš kritický ke všemu a ke všem, v jeho textu jsem se jen těžko orientovala - často šlo o nepřehledné míšení pocitů, názorů, kazuistik i faktů.
Těšila jsem se na pohled na eutanazii z hlediska duchovního, ale i tady jsem byla trochu zklamaná, především autorovou sebejistotou a černobílým pohledem na věc. O mnohých tezích (které autor klade jako fakta, aniž by je jakkoli osvětloval) by se dalo polemizovat.

1dcera
20.08.2015 odpad!

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Je odborná, ale čtivá pro všechny kdo mají zájem pochopit problém eutanazie.