Očarovaná Havaj

Očarovaná Havaj https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36438/bmid_ocarovana-havaj-Jh8-36438.png 4 35 6

Známý cestovatel a etnograf zavádí čtenáře na proslulé souostroví Havaj. Kniha je závěrečným a zcela samostatným dílem autorova cyklu o zemích, národech a kulturách Oceánie - populární, čtivé encyklopedii o Oceánii, která snad nemá ve světě obdoby.

Přidat komentář

soukroma
27.02.2021 4 z 5

Pěkná publikace o úžasném místě Země, kam jsem se vždy chtěla podívat. Četla jsem nové vydání, není zřejmé jak moc aktualizované, co do textu i fotek (koukám, že u původního vydání byla na obálce dle autora "nejkrásnější dívka, kterou kdy potkal", mně se samozřejmě líbí víc obálka nového vydání - nejkrásnější mušle, s kterou bych se ráda potkala). Mýty a náboženství mne zdaleka tolik jako autora-etnografa nezajímaly, proto jen 85%.

DailyCoffeeCZ
28.11.2019 4 z 5

Cestujete rádi? A chtěli byste se podívat do skutečného ráje? Pak vám doporučím knížku, která vás zavede na Havajské ostrovy. Seznámíte se nejen s tamní krajinou, jejími obyvateli, ale i dávnou historií a mýty, které se těchto ostrovů týkají.

Kniha Očarovaná Havaj vznikla díky jednomu z nejznámějších a nejoblíbenějších českých cestovatelů současnosti Miroslavu Stinglovi. Ten navštívil Havaj už několikrát a vždy si ze svých cest odnesl něco nového, jedinečného. A právě to chce předat čtenáři ve své knize, doplněné o dobové fotografie českého fotografa a spisovatele Jiřího Kolbaby.

Havaj, Lanai, Maui, Oahu, Molokai či Kauai. To je jen výběr z několika desítek ostrovů, které se souhrnně nazývají Havajské. Navštívit jen jeden z nich znamená, že nikdy nepoznáte, jak skutečně tato část světa vypadá. Musíte navštívit alespoň ty největší a nejznámější, abyste porozuměli. Pokud se tam ale nemůžete vypravit osobně, zkuste to prostřednictvím této knihy.

Miroslav Stingl se tomuto souostroví v Tichém oceánu věnoval skutečně důkladně. Kniha je rozdělena do pěti desítek kapitol a z každé si odnesete neuvěřitelné množství informací. Seznámíte se s původními obyvateli, tradiční hudbou, zvyky i s legendami, které vypráví nejen o vzniku souostroví a jeho božstvu, ale dozvíte se například i to, jak vzniklo surfování a proč se dodnes na uvítanou turistům věší na krk orchideový lei neboli věnec či náhrdelník.

Není to jen vyprávění, co a kde můžete vidět. To není Stinglův styl. Ten prostřednictvím svých textů líčí celé příběhy a je zhola nemožné, aby nedokázal nalákat své čtenáře k návštěvě míst, o kterých se rozepisuje s takovým nadšením.

Kniha doplněná o barevné i černobílé fotografie a ilustrace potěší hlavně ty, kteří se chtějí dozvědět něco víc než jen to, co si přečtou v každém průvodci. Nenajdete v ní tipy, kde se ubytovat nebo kde můžete ochutnat typickou havajskou kuchyni. Naopak tu naleznete informace, které se hned tak nedovíte a díky kterým budete nejspíš vědět víc, než kdejaký turista, který Havajské ostrovy navštívil.

Užijte si to, protože Miroslav Stingl je jen jeden. Nikdo neumí své čtenáře pro nějaké místo nadchnout tak, jako to umí on.


ijcro
29.10.2019 4 z 5

Kniha je modernější, pohled je víc americký a barevnější než předchozí díly o Oceánii. Není to už žádné černobílé retro jako původní verze z osmdesátých let.

JanaDor
16.01.2019 5 z 5

Kniha je velmi obsáhlá, putování po havajských ostrovech je zajímavé a fotky, které doprovazejí text krásu Havaje jen podtrhují. Toto vydání je aktualizované a provázejí je ilustrace, autorovy dobové snímky a fotografie jednoho z nejznámějších současných cestovatelů a fotografů Jiřího Kolbaby.

maryzka
21.09.2018 3 z 5

Zajímavá kniha i když ležela u mě přes 20.let v knihovně. I když se na tento ostrov nedostanu, tak byl popsán velmi zajímavě a dokonce tam byl popsán i útok na Pearl Harber. Tak nevím, zda je to pravda,jak je popsáno, ale mám pocit, že filmy jsou částečně pravdivé, ale i nepravdivé. Jinak jsem si při čtení této knihy vzpomněla na jednu písničku, kterou někdo zpíval v 50. nebo v 60. letech. ,, JÁ NECHCI JET NA HAVAJ PROTOŽE PÍVO TAM NEMAJ a ono je to docela pravda- je tam nápoj - kokosové mléko nebo nápoje z ananasu.

sulcv
12.03.2016 5 z 5

Knížka psaná jednoduchým stylem, která se čte sama. Autor popisuje Havaj od jejích mytologických počátků až po dnešní uspěchanou dobu. Spousta fotografií krásně doplňuje text.