Kdo zdědil hvězdy

Kdo zdědil hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120389/kdo-zdedil-hvezdy-120389.jpg 4 35 12

Obři série

1. díl >

…na Měsíci zemřel muž. Byl to člověk a jeho tělo bylo nalezeno a oblečeno v rudém skafandru v polozasypané jeskyni. Nikdo neví, kdo to je, jak se sem dostal a kdo nebo co jej zabilo. Ale jeho stáří je odhadováno na 50 000 let… a jak je známo, lidé ještě nežili v době, kdy by měl existovat on! První část sci-fi trilogie se zabývá znepokojivými otázkami v souvislosti s nálezem tisíce let starých pozůstatků kosmonauta, obklopeného vyspělou technikou. Vědecké týmy z řady oborů z různých zemí vzdělaného a již mírumilovného lidstva spojují své síly a snaží se přijít na to, zda zachovalá zmrzlá mrtvola nalezená na měsíci, mající všechny bilologické, genetické a další znaky dnešního člověka, pochází ze Země, nebo z vesmíru. Podle všech dosavadních výsledků výzkumů na Zemi v té době žádná vyspělá civilizace neexistovala, přinejmenším po ní nezbyla nejmenší stopa. Rovněž existenci obdobné civilizace ve vesmíru nic prozkoumaného nepotvrzuje. Odborníci se vášnivě dohadují a hlavní hrdina, vědec-vynálezce, svým syntetickým myšlením a schopností dívat se na věci netradičně začíná ostatní navádět správným směrem a chystá se do vesmíru...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Straky na vrbě
Originální název:

Inherit the Stars , 1977


více info...

Přidat komentář

Jacck
09.12.2021 5 z 5

Opět hodnotím celou trilogii (Kdo zdědil hvězdy, Něžní obři z Ganymedu, Hvězda Obrů). Toto hard-sci mi fakt sedlo a patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v tomto žánru četl. Je to taková kombinace scifi a vědecké detektivky, tj rozvíjení hypotéz a jejich testování. Ale ten hlavní důvod, proč všichni čteme scifi - nebo alespoň proč já čtu scifi - jsou fantasie a myšlenky. A žádný jiný žánr nenabízí tolik fantasie. A tato scifi má spousta fakt dobrých myšlenek a excelentní zakončení ve třetím díle, které tady nebudu spoilovat.

Jack Bauer
30.12.2020 4 z 5

Začátek takový neslaný nemastný, nemohl jsem se začíst a chtěl jsem to pomalu vzdát. Od objevení 50 000 let starého kosmonauta na Měsíci, mě kniha začala už zajímat a následné rozlouskávání záhady s dalšími nečekanými překvapeními mě chytlo docela. Škoda, že knize chybí větší spád či dynamický příběh, dala by se z toho vykřesat nádherná space opera. Snad další díly budou lepší. Rozhodně je to velice zajímavá sci-fi s dobrou myšlenkou.


MOu598
06.06.2020 4 z 5

Celkově docela dobré, knížka má nápad, švih, vývoj, překvapení. Přečetla jsem se zájmem. Co je a není vědecky možné, neumím rozlišit - a netrápí mne to.

ludek7426
30.05.2020 2 z 5

Na tuhle celkem vysoko hodnocenou knížku jsem se těšil, když se objevila v antikvariátu společně se druhým dílem, neváhal jsem.
Bohužel prokousat se přibližně prvními osmdesáti stránkami byl výkon. Moc jsem postrádal nějaký děj, příběh. A živé postavy, které nemluví a nejednají jako dvourozměrní panáci. Přitom ze samotného nápadu by se dala vytěžit vynikající space opera. Alespoň že ke konci autor rozvinul zajímavou teorii jak to vše bylo. Dám ještě šanci druhému dílu, třeba mně Něžní obři z Ganymedu překvapí. Mám rád trochu archaické sci fi, ale čekám že dostanu vyprávění a postavy, se kterými budu vše prožívat . Tady se to tak úplně nepovedlo.

Disease
24.06.2019 5 z 5

Celou dobu to bylo za silné 4*, ale finální smršť teorií, kterými ovšem kniha není nijak přeplácaná, to vytáhlo na plný počet. Správná oldschool hard SF bez akce.

Metla
15.08.2018 3 z 5

Aha, zase poplavu proti proudu, takže nádech a ... : Toto bohužel nebyl můj šálek libovolného nealkoholického nápoje. Autor se na tématiku původu lidstva vrhnul způsobem, který pro mě byl zoufale nezáživný - prakticky šlo jen o ustavičné tlachání vědců v závojích cigaretového dýmu. Necítila jsem fascinaci, řídkým pasážím z terénu naprosto chyběl náboj, mělká psychologie postav potlačila veškeré emoce, chrup času nechal patrné stopy na popsaných technologiích a celkovém vyznění knížky. Pointa mi navíc připadala nesympaticky nabubřelá, rozhodně mě nenaplnila hrdostí a dychtivým očekáváním dalších pokroků lidstva, jak zřejmě autor zamýšlel. Celou trilogii jsem ulovila z výprodeje knihovny, ale do zbylých dvou dílů se pravděpodobně pouštět nebudu - styl psaní J.P. Hogana mi zkrátka nevyhovuje. I když zohledním postarší datum vydání originálu, vychází mi průměr.

lazarus
24.02.2018 5 z 5

Až na naprostou uhozenost Hoganovi teorie jenž naprosto nekoresponduje s geologickou historií Země a vlivu Měsíce na ni, jde o výborně napsané sci-fi.

Tak jako u Hyperionu, ani tuto ságu nelze hodnotit samostatně každou knížku, ale pouze jako celek. První její část, tedy Kdo zdědil hvězdy, je výbornou sci-fi detektivkou ve stylu Asimova a je plná originálních myšlenek a neuvěřitelných odhalení o lidstvu a vesmíru kolem nás. 
Druhá část, Něžní obři z Ganymedu, je méně objevná a je spíše překlenovacím můstkem mezi první a třetí částí. 
Finále se ale už opět nese v hektickém a megalomanském duchu a není nepodobné Hyperionu, případně Gateway. Hogan v tomto eposu skloubil špionážní akci s konspiračními teoriemi, řìznuté space operou s časovým rádiusem milionů let. Příběh, jenž Hogan brzy začne rozprostírat mnoha a mnoha směry nakonec skloubí do velkolepého finále a najednou všechny nastolené otázky začnou dávat smysl. Poté už jen stačí zaklapnout spadnutou čelist.

Krabatka
31.01.2017

Četla jsem všechny 3 přeložené díly a byla jsem nadšená, opravdu pěkné hard SF. Škoda 2 nepřeložených dílů. Četl je někdo v AJ? Zajímalo by mě, zda jsou tak dobré, jako ty předchozí

mozkit
07.11.2016 4 z 5

solidni scifarna :) takova ta klasicka

NkD
19.10.2016 5 z 5

Naprosta bomba. Jsem unesen. Jedna z nejlepsich sci-fi co jsem kdy cetl.

karel.jakubec
13.09.2015 5 z 5

Lidská touha za poznáním z knížky místy doslova srší a intenzita, se kterou jí autor servíruje je pohlcující. Prvních několik kapitol se děj usazuje do vytyčených kolejí a přibližně v 1/3 knížky expres nabírá skvělé tempo, které končí až epilogem :)
Bavily mě především kombinace zprvu zdánlivě neuvěřitelných teorií, které autor pomalu, za pomoci vědeckých faktů rozplétá a najednou - v závěru knížky - do sebe vše podstatné začíná zapadat.
Ano, knížka má rozhodně i své stinné stránky: až utopické, bezkonfliktní soužití lidí na Zemi, nebo přemíra různých (místy nevysvětlených) zkratek v úvodu maličko zamrzí. Ale milovníci hard SF si rozhodně přijdou na své! :)

Je pro mě trochu zklamáním, že vydavatelství nepřeložilo celou 5-ti dílnou ságu. Nicméně díky alespoň za ně! Celá sága: http://www.goodreads.com/series/40403-giants

Thebookman
17.06.2015 5 z 5

Tak tento první díl trilogie si pamatuji. Stejně jako další dvě pokračování. Je to už dlouho, co jsem to četl, přesto na tuto sérii nikdy nezapomenu. Připadá mi, že je to opomíjená a nedoceněná trilogie. Věřím, že kdyby se toho ujali šikovní filmaři, mohla by vzniknout zajímavá trilogie sci-fi filmů. Kdo má rád sci-fi a fantasy určitě doporučuji. :-)

Štítky knihy

space opera hard sci-fi

Autorovy další knížky

James Patrick Hogan
britská, 1941 - 2010
2000  87%Kdo zdědil hvězdy
2002  83%Hvězda Obrů
2001  85%Něžní obři z Ganymedu