Hvězda Obrů

Hvězda Obrů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120391/hvezda-obru-120391.jpg 4 21 6

Obři série

< 3. díl

Závěrečná třetí část sci-fi trilogie je napínavým vyprávěním o rasách Obrů a Pozemšťanů. Předchozí díl - Něžní obři z Ganymedu. Sci-fi román, jehož děj se odehrává na konci 21. století. Na Zemi jsou vyřešeny globální problémy lidstva jako např. zbrojení či hladomor v zemích Třetího světa. Zemi mají navštívit Ganymeďané, obří mimozemšťané, jejichž původním domovem je planeta Minerva. Zde žili Ganymeďané (Obři) poklidným životem již v dobách, kdy Země ještě nebyla osídlena lidmi. Na Minervě se však zhoršily životní podmínky a Obři se odstěhovali do vzdálenějšího vesmíru na planety u Hvězdy Obrů. Co přinese přísně utajované setkání mimozemšťanů s lidmi, to už se dovíte na stránkách knihy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Straky na vrbě
Originální název:

Giants , 1981


více info...

Přidat komentář

Bašťák
02.01.2024 4 z 5

Zajímavá sedmdesátková hard sci-fi trilogie pro milovníky "vědecké" sci-fi odhalující původ a budoucnost lidstva v opravdu grandiózním pojetí. Zejména třetí díl se rozjel do netušených rovin příběhu. První dva díly byly pro mě zábavnější. Nostalgická trilogie z doby, kdy ještě autoři mysleli, že v našich časech už budeme běžně létat na Měsíc či Ganymédes, a že Sovětský svaz tu bude na věčné časy:-).

Jack Bauer
03.01.2021 2 z 5

Opět zdlouhavý nezáživný začátek než kniha dostane nějaký spád .Opakování a vysvětlování předchozích dílů, neustálé tlachaní vědců i přes svou nesmírnou zajímavost začíná dost nudit. Ve výsledku je ale celá dosavadní trilogie přes horší čtivost naprosto dokonalá. Proč se dosud toho nechytli filmaři, když si neustále stěžují, že neví co točit a točí stále dokola samé nákladné braky, komiksy apod. Po třetí to už tak nebaví, navíc dost překombinované spoustou různých civilizací a moralizování. Jako celku bych dal plný počet, jen na čtivosti ubírá to neustálé tlachání. První dva díly se mě dost líbili, po třetí už nuda, až do konce jsem se nemohl nějak začíst, přitom na tento díl jsem se těšil nejvíc.


Disease
22.07.2019 5 z 5

Grandiózní zakončení trilogie, které jí zcela bezpečně usazuje mezi pětihvězdičkovými záležitostmi. Tentokrát mix špionážního thrilleru a space opery. Vlastně až zpětně jsem si uvědomil, že každý díl je subžánrově jinde.

lazarus
05.03.2018 5 z 5

Tak jako u Hyperionu, ani tuto ságu nelze hodnotit samostatně každou knížku, ale pouze jako celek. První její část, tedy Kdo zdědil hvězdy, je výbornou sci-fi detektivkou ve stylu Asimova a je plná originálních myšlenek a neuvěřitelných odhalení o lidstvu a vesmíru kolem nás. 
Druhá část, Něžní obři z Ganymedu, je méně objevná a je spíše překlenovacím můstkem mezi první a třetí částí. 
Finále se ale už opět nese v hektickém a megalomanském duchu a není nepodobné Hyperionu, případně Gateway. Hogan v tomto eposu skloubil špionážní akci s konspiračními teoriemi, řìznuté space operou s časovým rádiusem milionů let. Příběh, jenž Hogan brzy začne rozprostírat mnoha a mnoha směry nakonec skloubí do velkolepého finále a najednou všechny nastolené otázky začnou dávat smysl. Poté už jen stačí zaklapnout spadnutou čelist.

karel.jakubec
13.10.2015 4 z 5

V průběhu čtení jsem začínal mít hřejivý pocit, že autor konečně opouští svůj idealisticky-utopistický náhled na lidi, jakožto bezkonfliktní, spolupracujicí a vděčnou rasu, která nemá potřebu se nadřazovat jiným formám života. Různé politické pletichaření a souboj velmocí na neutrální půdě, byli velmi uvěřitelné, jenže... ono zase nic! :)
I přes to, mě velice bavil způsob, jakým zde autor popisuje historickou "zbržděnost" vědeckého pokroku a lidského vývoje a podává jasná fakta o tom, jak snadná je manipulace lidí, i z dlouhodobějšího hlediska. Kniha rozhodně není pro různé uctívače a věřící :)
Přibližně v polovině kniha náhle začala ztrácet tempo a celý děj jakoby se zastavil. Ticho před bouří. Poslední třetina nabrala neuvěřitelné tempo a i přes drobné zádrhely a až moc bezproblémový průběh, byl závěr dokonale pomstychtivý!
V závěru knihy se autor vrací k myšlence cestování časem, zlehka a nenásilně si otevírá dvířka k sepsání dalších dvou dílů ságy Giants: Entoverse a Mission to Minerva, které, bohužel, nevyšly v českém překladu - je načase oprášit slovníky!

Thebookman
17.06.2015 5 z 5

Tak tento třetí díl trilogie si pamatuji. Dále viz komentář u dílu 1. :-)

Štítky knihy

space opera hard sci-fi

Autorovy další knížky

James Patrick Hogan
britská, 1941 - 2010
2000  87%Kdo zdědil hvězdy
2002  83%Hvězda Obrů
2001  85%Něžní obři z Ganymedu