O krátkosti života

O krátkosti života https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142540/o-kratkosti-zivota-142540.jpg 5 11 2

Další ze Senecových knih rozhovorů, věnovaná tentokrát Paulinovi, řešících otázky morálky a etiky - život sám o sobě je dostatečně dlouhý; problém spočívá v tom, že lidé jej neumí žít a plýtvají svým časem. Je to tedy člověk sám, který si svůj život činí krátkým, neboť často "nežije", nýbrž jen "je". Číslované výtisky.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Jaromír Rašín
Originální název:

De breviate vitae


více info...

Přidat komentář

TheSeventhCrow
13.08.2022 5 z 5

„ Call to mind when you ever had a fixed purpose; how few days have passed as you had planned; when you were ever at your own disposal; when your face wore its natural expression; when your mind was undisturbed; what work you have achieved in such a long life; how many have plundered your life when you were unaware of your losses; how much you have lost through ground-less sorrow, foolish joy, greedy desire, the seductions of society; how little of your own was left: to you. You will realize that you are dying prematurely.”

JP
05.03.2021 5 z 5

Tolik životní moudrosti na tak malém prostoru. Brzy se k tomu musím vrátit... v čistším stavu, s ostrým soustředěním, protože těch momentů, kterých mám za delší knihy třeba pár, kdy se přistihnu, soustředěný na slova a význam, tu bylo mnoho.