O čem se nemluví

O čem se nemluví https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489963/bmid_o-cem-se-nemluvi-g3Z-489963.jpg 4 113 37

Píše se rok 1942 a Evropa je stále v neúprosném válečném sevření. Hned za stany ruského uprchlického tábora, který je teď jejím domovem, pronáší mladá žena svůj svatební slib. Rozhodnutí, které změní její osud, je zároveň lží, jež zůstane pohřbena až do příštího století… Když se Alice dozví o hospitalizaci své milované babičky, zasáhne ji to. Přestože se musí plně věnovat své rodině a především synovi, kterému ve dvou letech diagnostikovali poruchu autistického spektra, snaží se navštěvovat babičku v nemocnici. Ta žádá svou vnučku, aby se vydala na cestu do její rodné země – Polska, a pomohla jí tak vyrovnat se s neuzavřenou minulostí. Jaký příběh na Alici v Polsku čeká? Co se jí babička snažila tak zoufale vyprávět?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Things We Cannot Say , 2019


více info...

Přidat komentář

noki2
20.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla krásná kniha, přečetla jsem ji za dva dny a konec se utápěl v slzách. Příběh byl opravdu dojemný a konec nečekaný.

LucieT
13.02.2024 5 z 5

Wow, tohle bylo velké překvapení. Dvě časové roviny, kde mě výjimečně bavily obě dvě (což u mě nebývá úplně zvykem) a hezky vykonstruovaný příběh s pointou. Žádné surovosti z koncentračních táborů a přesto z toho bolí u srdce. Určitě doporučuji.


Petradvorakova2
06.02.2024 5 z 5

Oooh co na to říct. Čekala jsem od začátku konec úplně jinak. Krásná, dojemna a božská knížka. Četla se mi úplně sama. Chvílemi jsem se tam viděla. Je to moje první knížka od autorky ale čeká na mě v poličce ještě jedna a určitě mě neklame jako nezklamala tahle. Na konci me cekalo nekolik slz, ktere nesly zadrzet.Děkuji a doporučuji!!!

Máca216
02.02.2024 5 z 5

Silné čtení. Je to moje druhá přečtená kniha od autorky a opět se mi moc líbila.

Veve11111
26.12.2023 5 z 5

Kelly je moja asi najobľúbenejšia autorka, no táto kniha je trošku z iného súdku oproti knihám, ktoré som od nej doteraz čítala. Aj napriek pomalšiemu začiatku som sa však nakoniec do knihy úplne dostala a na konci nechýbala ani slzička, ktorá sa mi s touto autorka už neodmysliteľne spája. Odporúčam.

RADIN
08.12.2023 4 z 5

Pekné to bolo,tá súčasná línia bola pre mňa menej zaujímavá.

simca9342
30.11.2023 5 z 5

S pocitem úlevy, že jsem knihu s těžkým tématem dočetla a trochu spokojenosti přidávám knihu do výzvy, téma 16 : kniha se štítkem "tajemství" na DK.
Příběh dvou generací, kdy každá i když žije v jiné době řeší vlastní život.
r. 1942: Alinin život za války v táboře pro ruské zajatce byl nepředstavitelný. Stejně tak stupňující se nařízení ze strany Němců pro Poláky. Vzdala se svých dvou bratrů, čeho ještě bude muset... Po svatbě, kdy s Tomaszem dávno ví, že začala válka , ale mladý pár si z toho nic nedělá. O mnoho let později končí v nemocnici ve vážném stavu s nízkým výhledem na život.
Současnost: vnučka Alice má také těžký život. Zavedené rutiny už sedm let kvůli Eddiemu, který má PAS. Nestačí, že syn nemluví a pomáhá si tabletem s AK - alternativní komunikaci, ale denně se setkává s předsudky a nepochopení synovy diagnozy.
V románu je krásně popsaná "komunikace" babičky po stadiu mrtvice s autistickým vnukem. Alina není schopná mluvit, ale to neznamená, že nepřemýšlí. Eddie to samé a každý má pro to jiný důvod, ale díky AK na tabletu to jde. Po zmáčknutí symbolu je automaticky nahrazeno slovem, které Edison neumí říct.
Skrz psaná slova předá Alita své dceři Julitě a vnučce Alici vzkaz z temné minulosti. Píšu temné, protože v době, kdy babička čerstvě vdaná začala druhá světová. Tablet oznámil, že Alice má najít Tomasze a nějaké fotky v krabici, ale její muž je již po smrti. Alice přesto jede na dlouhou cestu do Polska, aby pátrala po minulosti a tajmeství své rodiny.

Szilvia1
06.09.2023 5 z 5

Krásná knížka,jak minulá tak i přítomná část.Na konci i slzička ukápla.

PetraN17
31.07.2023 5 z 5

Další úžasná kniha od mé oblíbené autorky. Otevírá hned dva těžké náměty ve dvou časových rovinách. Určitě doporučuji :) A já si dám chvilku oddech, potom se pustím do Varšavského sirotka.

Anavi8912
11.07.2023 5 z 5

Krásná a dojemná kniha o životních osudech jedné rodiny, hlavné babičky a její vnučky. Příběh o velké lásce, oddanosti, statečnosti a přátelstvi se odehrává ve dvou časových rovinách. Na jedné straně líčí životní osudy babičky Aliny Dziakové a jejiho milého Tomasze Slaskiho v okupovaném Polsku za 2.světové války a v druhé části líčí příběh vnučky Alice, která se stará o svoji rodinu a hlavně o svého autistického syna a snaží se splnit přání své milované umírající babičky.
Velice čtivá kniha, která čtenáře chytne za srdce a nepustí. V závěru ukaply i slzičky. Určitě doporučuji si knihu přečíst.

Katka2382
15.05.2023 3 z 5

No nebyla to špatná kniha a nebýt těch zbytečných chyb mohla být ještě lepší.

Markiibuks
08.05.2023 5 z 5

Myslím, že by takovéto knihy měli prodávat i s balíčkem papírových kapesníčků. Ne, vážně, je to krásný a dojímavý příběh. Kniha se mi líbila, bylo to neskutečně čtivé, nešlo dát z ruky. Určitě doporučuji..

prochajda
01.05.2023 5 z 5

Naprosto geniální kniha. Nádherný a dojemný příběh z minulosti v Polsku za 2.SV a současnosti v Americe. Obrovská láska a obětavost Aliny a Tomasze je dovedla až k jejich odloučení. Díky vnučce Alici se třeba opět setkají...? Rozhodně si přečtu i další knihy této skvělé autorky.

Alexxxka
26.04.2023 5 z 5

Překrásná kniha. Skvěle vymyšlené. Alice najít Thomasz.... Líbí se mi jak vše do sebe krásně zapadlo, jsem ráda, že to není klasický příběh z koncentračních táborů, přesto poukazuje na to jak to bylo za války těžké a ty hrůzy se děli vlastně všude. Příběh o veliké lásce, o loajalite a velikém přátelství, o tom jak najít svůj klid... Jsem moc ráda že se mi knížka dostala do rukou. Určitě se poohlednu po dalších knihách autorky.

iška
18.04.2023 5 z 5

Válečný příběh a prolínání dvou časových linek - začínala jsem číst s lehkou nedůvěrou a trochou obav, aby to nespadlo do jakési šablony. A pak mě příběh dostal - vlastně oba příběhy. Je to moje první kniha od autorky, ale rozhodně ne poslední. Určitě budu doporučovat.

Ivana11
31.03.2023 5 z 5

Kniha byla úplně výborná, přestože popisuje otřesné osudy lidí za 2. světové války. Doporučuji k přečtení.

Racík
23.01.2023 5 z 5

Válečných příběhů vychází v poslední době opravdu hodně. Tento patří k těm výborně napsaným. Chytne vás a pak už jen čtete a čtete. Od začátku v podstatě víte, jak příběh dopadne, postupně si domyslíte spoustu podrobností, vlastně ještě dřív než současná hrdinka příběhu. Ale to vůbec nevadí, protože příběh vás drží a vy se musíte dozvědět, jak to bylo do posledních podrobností.
Je to nádherný příběh o síle lásky a krutosti války, ale i o síle člověka jít dál, i když téměř nic nedopadá, jak jste si přáli. Přesto najdou silní lidé naději, porozumění a laskavost, i když v srdci nikdy nezapomenou na ty lidi, které jim válka vzala příliš brzy.

Jiparis
08.01.2023 5 z 5

Krásný příběh o věrnosti, odvaze a překonávání neuvěřitelných strastí i rodinném tajemství.

jasmína
21.12.2022 5 z 5

Mě autorka neumí zklamat před chvílí dočteno s pár kapesníčky, protože mě umí vždy dojmout, a "sakra" dobře ví, co je život.

Jsem vděčná za tak talentovanou spisovatelku.

O čem kniha je už krásně napsaly Almahu a Šánka

Ann98
05.12.2022 5 z 5

Jedna z mých oblíbených autorek, u které vím, že dostanu kvalitní čtení. Ani tato kniha nebyla zklamáním. Úžasný příběh, krásně napsaný a přečtený jedním dechem.
Miluji prolínání dvou časových rovin. V tomto případě druhé světové války a současnosti. Obě vykreslují realitu a zabývají se celkem závažnými tématy.
Upřímně, čekala jsem, že se příběh protne mnohem dřív. Takhle mi to přišlo hodně uspěchané ten konec a chtělo by to za mě více rozvést.
Nicméně kniha je natřískaná emocemi, přesně tak jak jsem u autorčiných knih zvyklá. Klasicky se v určitých momentech přihlásily o slovo slzy. O to víc, když si uvědomím, že tato historie není zase až tak vzdálená a takové věci se děly jen pár generací zpátky. A je mi jasné, že toto je jen slabý odvar toho, jak to bylo ve skutečnosti. Ještě teď mi běhá mráz po zádech. Můžu jedině doporučit.

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

Kelly Rimmer
australská
2017  80%Až budu bez tebe
2017  81%Když jsem tě ztratila
2019  90%Matčino vyznání
2020  84%Utajená dcera
2022  88%O čem se nemluví

Kniha O čem se nemluví je v

Právě čtených6x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených9x
Knihotéce130x
Chystám se číst164x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x