Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici

Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470993/bmid_novicok-nebo-kulka-jak-umiraji-puti-qgf-470993.jpg 4 122 21

Ruské tajné služby stále častěji operují na evropském území a jejich sebevědomí i agresivita roste. Dokládá to otrava Sergeje Skripala nebo Alexeje Navalného, vražda čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně či pokus o puč v Černé Hoře v roce 2006. Jak popisuje investigativní reportér Ondřej Kundra, nejde o izolované události, ale o propracovaný systém likvidace kritiků Putinova režimu, jehož součástí jsou speciální vražedná komanda GRU a FSB. Autor však nabízí mnohem víc než jen tato odhalení. Obrací optiku do nitra novinářské kuchyně a líčí historii a fungování mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat, se kterou spolupracoval na odhalení jednoho z agentů v kauze Skripal. A zvláště cenné jsou pro domácího čtenáře kapitoly věnované českým kauzám: případu ricin a českým zbraním, které měly skončit v rukách ruských agentů. Je to zneklidňující a varovný pohled do temných zákoutí politických cílů Kremlu.... celý text

Přidat komentář

Janadvorackova
22.01.2023 5 z 5

Perfektní. Kdo tápe v informacích o pozadí událostí posledních let, objeví spoustu souvislostí.

Horal123
03.01.2023 5 z 5

Skvělá novinářská práce.
Naprosto se stotožňuji s komentářem Riliana, viz. níže. Jen bych se opakoval.


Rilian
25.10.2022 4 z 5

Mnoho informací z knihy jsem již dříve četl, ale to je pravděpodobně tím, že letos čtu nějak moc knih o Putinově Rusku. Každopádně mě překvapuje, kolik existuje knih z období před únorem 2022, které víceméně opakovaly to samé, a sice Rusko není partner, ruský režim se nikdy nemůže demokratizovat, dávejme si na ně pozor. A přesto muselo vždy dojít k nějaké tragické události (vraždy na objednávku či samotná válka), aby to čelním představitelům evropských států došlo.
Ačkoliv by někdo mohl říci, že Rusko dělá jenom špinavou velmocenskou politiku jako USA, je zde několik rozdílů. Předně na Západě došlo k veliké reflexi své minulosti a jak poznamenává autor, obětmi tajných operací se nestávají kritikové politického vedení země a přeběhlíci z řad špionů jsou souzeni v řádných soudních procesech. V případě Ruska se ovšem jedná o brutální formu pomsty.

donnell
13.10.2022 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu a moc mě bavila. Pokud někoho tato tematika zajímá, určitě doporučuji ;)

mirektrubak
16.09.2022 4 z 5

Když jsem nedávno poslouchal audioverzi knihy, říkal jsem si, jak užitečnou práci Ondřej Kundra udělal a jak je dobře, že má zázemí tištěného média, kde takovou práci dělat mohl – a myslel jsem nejen na názorovou svobodu a nezávislost, ale možná ještě víc i na trpělivost s typem žurnalistiky, který vyžaduje moře času a nákladů bez jistoty odpovídajícího výsledku. A jaká je škoda, že jsme jako společnost varováním nenaslouchali víc, ale že už je to teď trochu jedno, protože momentální geopolitická situace je taková, že už není nutné složitě odhalovat, že současné Putinovo Rusko je náš nepřítel, že už je teď zřetelně otevřený nepřítel a že to není možné nevidět. Mise splněna, říkal jsem si.

No ... ale zrovna v den, kdy jsem doposlouchal poslední kapitolu, byla v Praze demonstrace organizovaná proputinovskými silami, s velmi četnou návštěvností. A došlo mi, k mému překvapení, smutku a zklamání (přestože mám za dobu svého spolužití se svým národem už dost zkušeností, stejně jsem pokaždé znovu překvapen, rozesmutněn a zklamán tím, jak jsme snadno manipulovatelní, a jak nerozlišujeme a nehledáme pravdu), že tenhle boj pana Kundry a celého Respektu (a dalších!) neskončí nikdy, že tady bude stále potřeba se rvát s větrnými mlýny dezinformací a placené propagandy, které zásahy nepřátel budou zlehčovat a popírat. Zdá se, že ten boj přesvědčí jen přesvědčené, a tak je marný jako házení hrachu na zeď, ale ... já si nemůžu pomoct, asi jsem nenapravitelně naivní, ale já prostě věřím v pomalou sílu pravdy a že nakonec věci dobře dopadnou.
A vnímám důležitou roli nezávislých médií v téhle snaze a cítím potřebu tu snahu podporovat: také proto každý rok prodlužuji předplatné Respektu, i když vinou různých okolností zdaleka nestíhám číst všechno a řadu čísel dokonce ani nevybalím z igelitu...

Maky78
22.08.2022 4 z 5

Boj o moc je v této knize přímo hmatatelný.
O to je smutnější, že je aktuální skutečnost.
Putin je nemocný a nebezpečný člověk.
Velmi dobrá novinářská práce.

ujira
22.06.2022 3 z 5

Kniha je příkladem poctivé novinářské práce, ale literárně nijak nevybočuje z průměru. Jde o přehled akcí tajných služeb Ruska, které dostávají zakázky na odstraňování ,,zrádců,, od Putina, který tím posiluje svou pozici neomezeného vládce.

Paulus.1987
29.05.2022 5 z 5

Pan Kundra se touto knihou zařadil k novinářům, politologům a historikům, kteří minimálně od roku 2014 píší o tom, co je Putin zač a čeho všeho je schopen. A stejně se svět v roce 2022 diví…

Autor se ve své knize zabývá především násilnými akcemi ruských tajných služeb v zahraničí s cílem likvidace tzv. nepřátel Ruska (Navalnyj, Skripal, Litviněnko, Changošvili, česká kauza „Ricin“). Dále je zde popsán pokus o puč v Černé Hoře v roce 2016, případ Vrbětice nebo nákup českých zbraní určených ruským agentům. Politické situaci v Rusku se autor věnuje spíše okrajově, ale dostatečně pro to, aby zmíněné akce uvedl do kontextu. Čtenář má rovněž možnost nahlédnout do historie a činnosti investigativní skupiny Bellingcat, se kterou autor několikrát spolupracoval.

Kniha je nesmírně zajímavá a čte se jedním dechem jako napínavá detektivka. Bohužel se ale jedná o velmi znepokojivou skutečnost.

Na závěr si dovolím nesouhlasit s výtkami některých čtenářů, že autor v knize neuvádí zdroje. Předně je třeba brát v úvahu, že Ondřej Kundra je investigativní reportér a seriózní reportéři své informační zdroje chrání, což sám autor naznačuje v poděkování na konci knihy. Tam, kde to bylo možné, autor zdroje uvedl. Rovněž nechybí seznam použité literatury.

Limonadovyjoe
15.03.2022 5 z 5

“ Neexistují důkazy , že se něco vůbec děje. Mizí dokumenty. Mizí lidé, nebo si mění totožnost.”
▪️2006 - Anna Politkovská, investigativní novinářka, kritička současné ruské vlády - zavražděna v den Putinových narozenin
▪️2006 - Alexandr Litviněnko, Putinův kritik - otráven poloniem 210.
▪️2015 - u Kremlu zastřelen tehdejší vůdce protiputinovské opozice Boris Němcov, opozičník Vladimir Kara-Murza neúspěšně otráven.
▪️2015 - 3 bulharští obchodníci se zbraněmi dodávající zbraně Ukrajině - otráveni.
▪️2016 - Milo Djukanovič - premiér Černé Hory usilující o vstup země do NATO - otráven
▪️2018 - Sergej Skripal - dvojitý ruský agent a zrádce Ruska - otráven Novičokem (+ manželský pár, který flakon od parfému s jedem našel a použil - žena zemřela )
▪️2019 - Zelimchan Changošvili, Putinův oponent, zastřelen uprostřed Berlína
▪️2020 Alexej Navalnyj - opoziční politik - otráven již podruhé.
▪️2021 -výbuch ve Vrběticích mají na svědomí stejní ruští agenti, kteří otrávili S. Skripala. Prezident Zeman spolu s Nejedlým a Mynářem zakrytě mlčí a srážejí kroky vlády.

Tolik v krátkosti o činech kontrarozvědky FSB (nový název stejných praktik KGB) a vojenské rozvědky GRU, jejíž činy musí být rozhodovány z vyššího místa - prezidenta. Prezidenta, který si změnou ústavy umožnil být zvolen na 12 let, tedy do roku 2036. Prezidenta země, která má své agenty po celém světě a jejich úkolem je rozsévat proruské nálady, manipulovat volby (včetně těch v USA), zbavovat se nepřátel země a žít z korupce.

Velice čtivá kniha, která na 180 stranách řekne vše a kterou přečtete za jeden den - pokud na to budete mít žaludek. Velice zajímavě popisuje nejen praktiky ruských agentů ale také investigativní skupiny Bellingcat, která pomohla vyřešit mnoho z těchto případů.
Myslím, že autor muže klidně začít s druhým dílem, protože jen dnes máme na Novinkách články o pohřešované novinářce, která o den dříve narušila vysílání ruské TV a také zprávu kde slovenský prorektor vojenské akademie vyzradil GRU přísně tajné informace o NATO…

Luccinda
09.03.2022 4 z 5

Autor v knize popisuje agresivní operace ruských tajných služeb na evropském území. Zabývá se například nedávnou otravou ruského opozičního leadera Alexeje Navalného či dvojitého agenta Sergeje Skripala nervovým jedem novičok, vraždou čečenského velitele Zelimchana Changošviliho, nebo smrtí bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl otráven radioaktivním poloniem. Ve všech případech se jedná o systematickou likvidaci odpůrců Putinova režimu. Kromě toho se v knize dozvíte, jak se bývalý agent KGB Vladimir Putin dostal k moci, a zjistíte spoustu informací o ruských tajných službách, především vojenské rozvědce GRU a bezpečnostní službě FSB (nástupce sovětské KGB).

Byla to síla. Přečtení téhle knihy mě přesvědčilo, že Putin není nic jiného než zločinec a vrah, a že se neštítí vůbec ničeho. Zároveň je schopný udělat cokoliv, aby si udržel svou moc. Asi se nikdy nedozvíme, kolik životů má tenhle člověk na svědomí. Knížka je každopádně výborná a rozhodně stojí za přečtení!

pepap
22.01.2022 5 z 5

Shrnutí událostí kolem oponentů ruského prezidenta Vladimira Putina - v krátkosti podaná Putinova profesní dráha v tajných službách, oponenti a jejich osudy.
Proč Putin neváhá ničit "zrádce" s veškerou brutalitou a tvrdostí, bez ohledu na mezinárodní reputaci? Kdo je Alexej Navalnyj? Přehled v záměrně chaotických aktivitách ruských agentů, pro orientaci je to velmi užitečné.
Nejzajímavější mi přišla zmínka o skupině investigativních novinářů a online vyšetřovatelů "Bellingcat". Paráda!

ThrillerLove
25.12.2021 4 z 5

Kniha velmi zajímavá. I když občas jsem se v tom ztrácela už pak, nicméně jsem se dozvěděla hodně zajímavých věcí a určitě doporučuji přečíst

pupopony
10.12.2021 5 z 5

Inu to jsou rusové, co jiného od nich čekat

vito_s
22.11.2021

Pokus o otravu Alexandra Navalného, novičoková otrava Sergeje Skripala, Moritz Rakuszitzky a Bellingcat, poloniová otrava Alexandra Litviněnka, vražda Anny Politkovské a Zelimchana Changošliviho, pokus o státní převrat v Černé Hoře a v neposlední řadě domácí kauzy představované aférou se sochou maršála Koněva (a Řeporyjským památníkem Vlasovcům) a Vrběticemi. Čtení doporučuji v homeopatických dávkách. Textům reportéra Respektu zařazeným do této brožury lze vytknout šití horkou jehlou a absenci hloubky nebo originálních postřehů, přitom každé téma by přitom jistě vydalo na samostatnou knihu. Kdo četl knihu Marka Ubrana nazvnaou The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy Skripal (2018, česky 2019) může porovnávat informace: Ondřej Kundra tvrdí, že Skripal odešel do důchodu jakmile dovršil důchodového věku - Urban naopak uvádí, že Skripal odešel do důchodu poněkud překvapivě v 48 letech. Urban vznáší tezi, že důvodem otravy mělo být to, že Skripal měl vyzradit španělským úřadům vazby ruské mafie na FSB a naopak. Kundra v tomto směru nepřekládá žádnou tezi o důvodech. Nepřesností je v knize více - např. úvaha autora o neaplikovatelnosti ruských trestních zákonů mimo území Ruska, která popírá zásadu exteritoriality platnou pro trestní právo téměř ve všech státech (jinými slovy platí přesný opak, než uvádí autor). Osobně jsem poněkud překvapivě postrádal kritickou práci s informacemi (pochybné maltské depeše) nebo zdroji (tajemné ruské zdroje Bellingcatu).

Aneladgam95
10.10.2021 5 z 5

Zajímavé a místy opravdu mrazivé čtení.

Auto999
06.10.2021 3 z 5

Kniha obsahuje spoustu třaskavých informací, ale vzhledem k tomu, že autor neuvádí zdroje informací, není jisté co je pravda a co pouhá fikce. Divím se, že spousta čtenářů automaticky autorovi všechno věří, když autor píše nesmysly, např. že Rokycany leží ve východních Čechách.

animovanej medv
13.09.2021 5 z 5

Super práce investigativního novináře!

Spoustu věcí jsem vůbec nevěděla - třeba to, že se Rusko pokusilo o státní převat v Černé hoře.

Nejzajímavější pro mě samozřejmě byly příběhy z naší kotliny, ale paradoxně víc než Vrtbětice, o kterých toho bylo všude dost a přijdou mi pěkně zdokumentované našimi médii, zajímalo mě víc to, co se rozjelo po odstranění sochy Koněva. O tom, jak k nám přijel vrah s posláním zavraždit 3 starosty. Jsout o věci, o kterých si dneska děláme trošku srandu, ale mrazí z toho.

Nejvíc se mi ale líbí doslov, kde Kundra zhodnocuje, jak důležité je zůstat na západě a že Rusko nemůžeme vnímat jako partnera, protože je všehoschopné.

Pěkná kniha vydaná ve správnou chvíli.

Hellboy
27.07.2021 4 z 5

20/2021 Autor velmi srozumitelným způsobem, velmi přehledně a čtivě, shrnuje několik zásadních kauz z poslední doby, které se týkaly (převážně úspěšných) pokusů o zavraždění Putinových odpůrců. Jednotlivé části knihy se týkají Sergeje Skripala, Alexandra Litviněnka a Alexeje Navalného, přičemž vždy je shrnut jejich život, jaký je jejich vztah k Putinovi a velká pozornost je věnovaná jejich likvidaci a následného rozkrývání, co se vlastně stalo. Kromě toho autor shrnuje i život samotného Putina, kde se našlo pár věcí, o kterých jsem dříve neslyšel (to, jak byl obviněn někdy začátkem 90. let z nějakého podvodu). Na přetřes přijde ovšem i navýsost aktuální Vrbětická kauza a pak je zde možná až zbytečně prostoru věnováno kauze se sochou maršála Koněva a ochraně starostů Zdeňka Hřiba a Pavla Novotného, která myslím dodnes zůstává relativně nejasná a autor si tady přihřívá vlastní polívčičku - kauzu tenkrát spustil články v Respektu on sám. ____ Jedná se o přehlednou knihu, která dobře shrnuje zásadní fakta a velmi jasně dokazuje, že krev na rukou všech výše zmíněných mužů má skutečně přímo Putin.

Jordanka9
23.07.2021 5 z 5

Poslouchala jsem jako radioknihu.
Nevycházela jsem z údivu, co vše mají ruské tajné služby na svědomí. Klobouk dolů před investigativním novinářem Ondřejem Kundrou a jeho odvahou se problematikou kauz ná území Evropy navzájem provázaných a jejichž jediným účelem je likvidace kritiků Putinova režimu zabývat . Samozřejmě mě nejvíce zajimal případ Vrbětice. Podivali jsme se zatím pod pokličku, co se dál bude vařit v hrnci aktivit ruských tajných služeb je zatím ve hvězdách..

olga8832
07.07.2021 5 z 5

Nezbývá mi než obdivovat autora, co je schopen zjistit a velmi srozumitelně popsat a vysvětlit. Jen je mi záhadou, proč se o to nezajímá víc lidí.

Štítky knihy

tajné služby Bellingcat

Autorovy další knížky

Ondřej Kundra
česká, 1980
2014  86%Meda Mládková – Můj úžasný život
2019  81%Česko na křižovatce
2019  81%Vendulka: Útěk za svobodou
2016  78%Putinovi agenti
2021  87%Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici