Nová rada

Nová rada https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109347/nova-rada-109347.jpg 4 41 6

Alegorická báseň o 2116 osmislabičných verších vyjadřující představu šlechty o tom, jak by měl král vládnout. V této básni se schází zvířata na sněmu (především ptáci v čele s orlem – symbol Moravy) a říkají, jak by měl vypadat král (lev).

Přidat komentář

pani_ari
28.07.2023 4 z 5

Dle mého názoru je Nová rada významné a důležité dílo tehdejší i dnešní doby. Nenásilnou formou vysvětluje, jak by se měli chovat lidé, kterým náleží vysoký úřad. Opravdový význam je skryt do řeči zástupců zvířecí říše, čtenáře to tak nutí hlouběji přemýšlet o skrytém smyslu díla.

Ovšem ne všechna zvířata poskytují mladému lvímu králi radu hodnou pro jeho post. Díky tomuto dílu si lze uvědomit, že bychom se neměli řídit všemi radami, které nám ostatní nabízejí. Také si zde lze povšimnout, že hříchy vůči ostatním lidem a vládě byli páchány odnepaměti.

Myslím si, že Nová rada je, ač staré, tak velice povedené dílo. Velice se mi líbí jeho přehlednost dělením na rady jednotlivých zvířat. I přesto, že je dílo psáno v poezii se hezky a mile čte. Je snadno pochopitelné a přečtení netrvá věčnost, jak to většinou u povinné četby bývá.

Clivicus
18.07.2022 4 z 5

Tato hezká báseň pravděpodobně nenadchne ty, kterým je středověká čeština ostnem než tečnou s našimi dávnými předky a s jejich řečí, mně a mnohým tak drahou. Ačkoli určena je tahle kniha králům z dob nám vzdálených, leckteré rady jsou naší době přístojné a užitečné (např. rada beránkova a holubova).


Hyaenodon
15.12.2020 3 z 5

Tato knížka je asi nejznámější z mravně-výchovných textů starověku, středověku a raného novověku. Obsahově nepřínáší žádné novinky (ona pravidla pro spokojený život / správnou vládu jsou víceméně minimálně od období starověkého Řecka stejná), rozsahem také nevyniká, ale přesto na mě svou hutností a přímočarostí velmi zapůsobila. A skřivanova promluva, ve které upozorňuje na neustále se proměňující svět, kde nic není stálé. Když to čtete v tramvaji s hadrem na ústech... Velmi působivé.

tereza5413
14.12.2019 5 z 5

Kniha pro mě byla zprvu trápením a moc se mi, jako ne častokrát, do díla nechtělo, I přesto čtení bylo velmi zajímavé a poučné. Zpracovávali jsme ji ve škole a nakonec psali seminárku. Kniha se mi, i přes to vše, líbila a díky pravidelnému verši jsem ji i dobře pochopila a hezky se mi četla.

JulianaH.
04.05.2019 5 z 5

Ještě nedávno by mě vůbec nenapadlo, že se s takovou chutí ponořím do četby středověké literatury. Viděla jsem tuhle knížku v antikvariátu, ale nekoupila jsem si ji, načež jsem na ni musela celý víkend myslet a v pondělí jsem se pro ni vrátila.

Jelikož jde o novodobé přebásnění, je neobyčejně čtivé a svěží. Se suchou a nudnou renesanční Theriobulií se nedá srovnat. V paměti mi utkvěl především konec, kdy se labuť pozvedá k závěrečné písni plné gotické duchovnosti.

paloma
24.04.2012 1 z 5

Velký dojem na mě tato knížka neudělala. V knihovně mě zaujalo jméno spisovatele, tak jsem si jí čistě ze zvědavosti přečetla.

Štítky knihy

bajky zvířata, fauna poezie

Autorovy knížky

1940  74%Nová rada

Kniha Nová rada je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce16x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x
dalších seznamech4x