Noční návštěva

Noční návštěva https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431110/bmid_nocni-navsteva-Vft-431110.jpg 4 100 43

Jedné noci, uprostřed sněhové bouře, vystoupí z autobusu Alice s desetiletým synem Orenem. Prchají před jejím násilnickým manželem a zoufalá Alice se snaží schovat a ochránit sebe i své dítě. Jedno tajemství si ovšem nechává pro sebe. U autobusu je vyzvedne Mattie, padesátiletá sociální pracovnice, která žije sama v polorozpadlém domě uprostřed lesa. Když je potřeba se uprostřed noci o někoho postarat, volají právě jí. Podle pravidel by měla odvézt Alici a Orena na místní ubytovnu, ale místo toho je vezme k sobě domů. Že Oren jí připomíná mladšího bratra, který před třiceti lety zemřel, když mu bylo deset, si ovšem Mattie nechává pro sebe. Zatímco sněhová bouře okolo nich zesiluje, vyplouvá minulost obou žen na povrch. Která z nich je víc nebezpečná a která ve větším nebezpečí?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Night Visitors , 2019


více info...

Přidat komentář

tereziehl
30.12.2023 1 z 5

Popravde nerozumim vysokym hodnocenim. Za me to bylo extremne nective a silene protahovane. Tak do 3/4 se nedelo vubec nic a co se delo potom byla slatanina Nadprirozeno uplne zbytecne a jen to pridavalo na lacinem dojmu a poslednich 20 stran uz neslo jinak nez jen preletnout ocima. Zapletka o nicem, bez zvratu. Po delsi dobe preslap. :(

MiskaMa
20.10.2023 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale asi jsem podle anotace čekala trochu víc napětí. Konec byl zbytečně zdlouhavý a překombinovaný.


Kekik
06.02.2023 3 z 5

Od knihy jsem měla celkem očekávání, neboť několik nejnovějších hodnocení bylo kladné. Bohužel já patřím k těm, která kniha zklamala. Prvek navíc, o kterém jsem se dozvěděla až v průběhu čtení, jsem neocenila. Kdybych dopředu věděla, že to tam je, bylo by to lepší, byla bych na to připravená.
Oceňuji, že děj knihy několikrát překvapil.

zuzana2599
07.11.2022 4 z 5

Mattie, Alice a desetiletý Oren, to jsou tři hlavní postavy tohoto napínavého, místy až trošku strašidelného příběhu. Mattie je sociální pracovnice s problematickou minulostí, Alice je na útěku se svým synem Orenem. Je ale vůbec jeho matkou ? Každý něco skrývá, každý před něčím utíká... Přečetla jsem za dva večery, dobré čtení, jen jedno z těch, které mi dlouho v paměti nezůstane.

StrYke
11.10.2022 4 z 5

Kniha se čte velmi hezky a téměř od samého začátku je napínavá. Hodně dlouhou dobu jsem netušil, co mohu očekávat a kam příběh spěje. Bohužel ke konci kniha trošku ztrácí dech. Závěr je sice uspokojivý, ale čekal jsem ho zajímavější.

Komaeda
22.09.2022 5 z 5

Napínavý:) žádný šílený zvraty, ale zvratů bylo dost. Trochu mi o připomínalo Není úniku od Taylor Adams.

veronika4001
17.09.2022 5 z 5

Jediný cíl - být co nejdál. Do toho je zde zvláštní Oren, který ví věci dřív, než přijdou. Zpočátku se neztotožňuji s chováním hlavní hrdinky. Možná je to způsob její sebeobrany. Na druhou stranu Mattie také není přesvědčivá. Něco tají. Tuto knihu ovlivnily Star Wars, Oren je jimi snad posedlý. Také jsem si říkala, jestli ty figurky ožijí, protože s nimi hraje imaginární hru, do které se neochotně zapojuje jeho matka a Mattie. Že by dvě vražedkyně? Možná. Je zvláštní, že se Oren někdy chová jako Caleb, má zvyky a zájmy jako Caleb, dokáže předvídat a v agresivních reakcích je podobný Aliciinu příteli Davisovi. Příběh je podnícen záhadami a tajemstvím. Ale ano, ty postavičky ze Star Wars se snad opravdu pohybují, a ty hlasy... Na závěr pěkný zvrat. Pro milovníky přicházejícího tajemna a napětí doporučuji.

Adney
05.07.2022 4 z 5

Přečteno během dvou dnů. Příběh, který chytne a nepustí, pořád chcete vědět co bude dál. Jednoduše napsané a čtivé. Konec byl tak nějak očekávaný, i když pár překvapivých událostí se na konci ještě našlo. Přesto doporučuji přesně na tyhle "líné letní dny".

Emma27
21.04.2022 5 z 5

přečtena jedním dechem

Amitiel76
15.02.2022 4 z 5

Když pominu těch posledních pár kapitol, které se mi zdály už hodně přitažené za vlasy, tak to byl skvělý thriller. Dobře napsaný, rychle ubíhal, měl tu správnou dynamiku a nikde nestagnoval. Pohltil mě od první stránky. Téma domácího násilí, mě jako ženu pochopitelně nenechalo chladnou, a obracela jsem stránky se zatajeným dechem v očekávání, jaké hrůzy minulosti se tu ještě odkryjí. A jelikož miluji příběhy s mysteriózní linkou, tak mě i zde ta trocha duchařiny potěšila.
Mattie mi byla od první chvíle velmi sympatická, ovšem s Alicí jsem měla od začátku problém. Neseděla mi. A jeden nevěděl, co od ní očekávat. Byla obětí domácího násilí, nebo bylo všechno úplně jinak? Jaké tajemství skrývá před světem? A co samotný malý Oren? Oběť svého otce, nebo malý, narušený delikvent?
Za ten překombinovaný a těžko uvěřitelný konec jednu hvězdu dolů. Jinak fajn čtení.

kanitsuj
31.01.2022 3 z 5

Knížka mi byla darována, sama bych si ji zřejmě nevybrala. Příběh se odehrává v krátkém časovém úseku (to nejpodstatnější v průběhu dvou dnů), dobře se čte a na rozdíl od jiných knih podobného typu neztrácí ve druhé polovině dech ba právě naopak, přesto hodnotím pouze třemi hvězdičkami. Absolutně mi nesedlo prostředí, do kterého je děj zasazený (téma týraných žen a ženských útulků mi není nijak blízké stejně jako hvězdné války, které tu jsou v souvislosti s motivacemi postav hojně citovány). Také prvky nadpřirozena mi v tomto případě přišly nesmyslné a rušivé a v neposlední řadě - s každým oslovením "Človíčku" jsem měla chuť vyletět z kůže!

bupilla
10.01.2022 5 z 5

Mne sa kniha veľmi páčila.
A oceňujem veľmi aj to, že je to taký netypický thriller - mne sa ten nadprirodzený nádych k príbehu hodil a knihe dodal ďalší rozmer.
Aj keď sa téme týraných žien a detí (domáce násilie) vyhýbam, lebo ju emocionálne nezvládam, táto kniha aj napriek týmto ťažkým témam vo mne nechala pocit nádeje a pohladila po duši.
Veľa podnetov k zamysleniu, veľa situácií, ktoré vo mne zarezonovali a dotkli sa ma tak, že na túto knihu len tak nezabudnem.
Len ma hnevá, že obálka aj keď je naozaj krásna, vôbec nezodpovedá príbehu - veď sa odohráva v obrovskej viktoriánskej vile a nie malinkej drevenej chatke, jaaaaj.
Odporúčam každej citlivej duši, ktorá má rada staré veľké domy a tajomné príbehy, ktoré sa v nich odohrávajú a svoju úlohu v nich zohrávajú aj veci "medzi nebom a zemou". :)

Sigurd_Lesandi
07.11.2021 2 z 5

Noční návštěva jede na bázi toho, že čtenář až do konce neví, jaké postavě může věřit. Problém je, že na dobrou knihu mají velký vliv postavy a pokud nevíte, které můžete věřit, jestli říkají pravdu či jsou naprosto prolhaní, tak to musí kniha dohnat někde jinde, což se tady nepovedlo.
V příběhu se střídají pohledy obou aktérek. Bohužel mi ani jedna postava nebyla sympatická a když jsem ani nevěděl, komu věřit můžu, tak jsem si k nim vztah nedokázal vybudovat a byla mi tak nějak jedno, jak to s nimi dopadne.
První polovina mě nijak nezaujala. Myslel jsem, že se bude celý děj odehrávat pouze během oné zasněžené noci, ale odehrává se během více dnů, což je podle mě největší problém. Autorka rozhodně umí psát dialogy mezi postavami a hrát si s psychikou, ale popis děje jí nejde. Působilo to na mě ta, že psala za pochodu a dopředu nevěděla, kam příběh povede.
Za polovinou mě ale kniha chytla a příběh se začal hezky rozjíždět.
Konec ale moc nepomohl. Byl za mě zbytečně zdlouhavý. Já osobně mám dost rád, když kniha obsahuje delší Epilog, kde se dozvíme, jak to s postavami dopadlo, ale tady to i mě přišlo až moc dlouhé a upřímně i zbytečné.
Pokud vám styl příběhu a postavy nebudou vadit, tak se vám kniha rozhodně líbit může, ale za sebe nemůžu doporučit.

AlbionFoxyFox
19.09.2021 3 z 5

Velmi čtivý příběh s mírnou duchařinou, prostřední část byla velmi napínavá, pak na mě trochu překombinovaná.

Šebestová3
14.07.2021 4 z 5

Po prvních pár stranách očekávání nula, , ale nakonec vcelku příjemné překvapení...

martina.tim
29.06.2021 2 z 5

Bohužel jsem nedočetla a dopracovala jsem se pouze do půlky knihy, protože v podstatě mě to dál už nezajímá :(. Už od začátku mě hlavní postavy hrozně štvaly. Alice byla na pár facek a Oren je snad nadán nějakým mimosmyslovým nadáním?? Prostě charaktery, které mě nikterak nenadchly.

soukroma
05.06.2021 3 z 5

V centru zájmu domácí násilí, dobrovolnická pomoc obětem a pěstounská péče. Autorka ovšem přidávala a přidávala, na komplikovanosti, a ubírala a ubírala, na uvěřitelnosti, a to nejen díky z neznámých důvodů vložené duchařské lince. Jinak by to bylo jen napínavé a překombinované.
Mattie by šla, ale Alice byla děsná, od počátku se mi protivila, i když se neubráním dojmu, že v současnosti jsou i takové nevděčné, kritické a nesnesitelné uprchlice (mrchy, slovo, jímž častovala v duchu hned v prvních okamžicích právě ona dobrovolnici Mattie) - nikoli prosící, ale prostě očekávající až vyžadující veškerou pomoc z okolí, za niž ani nepoděkují. A desetiletý Oren byl ještě nepravděpodobnější figurka, kdykoli otevřel pusu...
Přes nespokojenost s dějem i postavami jsem dočetla až k přeslazenému závěru, takže pod 50% nemohu jít.

Metla
08.05.2021 3 z 5

V knihovně mě na první pohled upoutala obálka - mám morbidní slabost pro izolovaná místa, vyhlížející stylem „tady se stalo a ještě stane něco zlého“. Obrázek se ukázal být lehce mimo, děj se neodehrává na odlehlé farmě, nýbrž v chátrajícím viktoriánském sídle. Podstata však zůstala, vila je stranou civilizace a kdyby zdi mohly mluvit, vykecaly by leccos ošklivého.
Anotace můj zájem o román neznámé spisovatelky povzbudila. Čekala jsem klasiku o ženě prchající před tyranem a také jsem ji dostala, s výrazným přídavkem duchařiny navrch. Pokud tedy neholdujete nadpřirozeným jevům a hororovým scénám, „Noční návštěva“ pro vás nebude to pravé pistáciové.
V knize se střídají dvě linie: Alice je s desetiletým Orenem na útěku, Matty dělá dobrovolnici pro organizaci pomáhající potřebným. Postupně se odhalují jejich osudy, vzdálené procházkám růžovým sadem. A nejbližší budoucnost také neslibuje slunečné nebe bez mráčku, spíše naopak, pořádnou bouři.
Celý námět připomínal obstojný horor pro večerní odpočinek u televize. Aby byl něčím víc, potřeboval by jít hlouběji pod povrch a hlavně dopřát nějakou osobnost i mužským postavám. Chlapi jsou zde převážně za padouchy, slabochy či blbce, přičemž není úplně jasné, co jejich mrzké charaktery zformovalo. Všechny ženy jsou čistě v rolích obětí, nacházejících sílu čelit těm fuj-fuj heterosexuálním existencím s chromozomy XY.
Závěru by rovněž prospělo vybroušení, naštěstí nesklouznul až k naprosto laciné telenovele, jak jsem se obávala.
Zkrátka standardní mysteriózní thriller pro „lidi, kteří menstruují“, mám-li se držet současné terminologie civilizovaného světa, zdegenerovaného blahobytem až k sebedestruktivní pomatenosti. Liberální spisovatelka je pravděpodobně zastánkyní podobných absurdně překorektnělých pojmů. 65-70%

Roseblood
30.04.2021 4 z 5

Noční návštěva se mi moc líbila, je to žánrový mix, který mi sedl.

Kniha je čtivá, děj spletitý a jen tak nepřijdete na rozuzlení. Díky tomu udržela moji pozornost a postupně se mi celý příběh rozplétal.
Musím říct, že je to taková knížka, která by se mi líbila i zfilmovaná.

A byly tam i části, které mě dojaly. Postavy se mi moc líbily, i to, jak jsem poměrně dlouho nevěděla jak moc jsou kladné nebo ne. Taky mi určité pasáže navozovaly tíseň a u některých mi zase lezl mráz po zádech.

Pokud máte rádi propletené napínavé, dojemné příběhy, s kapkou smutku a tajemna, tak je to ideální čtení pro vás.

Vřele doporučuji ️

HanulkaK.
23.03.2021 4 z 5

Hodně mě bavila, chvílemi i děsivá, smutná...