Noc oživlých mrtvol

Noc oživlých mrtvol https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352584/bmid_noc-ozivlych-mrtvol-R6i-352584.jpg 4 102 28

V roce 1968 svět objevil zcela nový druh teroru, díky debutovému filmu George A. Romera Noc oživlých mrtvol. Právě zemřelí vstávali a napadali živé. Nejsou to ani upíři ani vlkodlaci. Bylo to něco nového... a děsivého. Od té doby se zombie rožšířili do všech odvětví kultury. Všechno to začalo té strašlivé noci na opuštěném statku... Antologie Noc oživlých mrtvol se vrací k této noci, kdy všechno začalo. Jonathan Maberry společně se samotným Georgem A. Romerem dali dohromady zcela nové povídky, které se všechny odehrávají během následujících 48 hodin po první noci. Přispěli tito spisovatelé: Brian Keene, Carrie Ryan, Chuck Wendig, Craig E. Engler, David J. Schow, David Wellington, Isaac Marion, Jay Bonansinga, Joe R. Lansdale, John A. Russo, John Skipp, Keith R.A. DeCandido, Max Brallier, Mike Carey, Mira Grant, Neal and Brenda Shusterman, and Ryan Brown. Plus samozřejmě Romero i Maberry! Pro každého, kdo miluje strašidelné příběhy. Noc oživlých mrtvol je klasika v hororu, novodobý Hitchcock... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Omega
Originální název:

Nights of the Living Dead: An Anthology , 2017


více info...

Přidat komentář

adam5955
26.03.2024 4 z 5

Antologie, takze nekdy slabsi kousky. Ale nekdy...jako treba Vesmirny rozklad... tak ty opravdu jsou jako rana na solar. Hodne zajimavych podani zombie tematu. Koho tohle tema zajima, rozhodne bude nadseny. Kdo tohle nevyhledava, ale ma rad zmenu a nejsou mu zombie uplne proti gustu (teda jen knizne :D ), jako treba me, budou moc mile prekvapeni a prectou knihu za par veceru, ani nevi jak...

blackoutzuzi
17.10.2022 3 z 5

Ideální čtení pro všechny milovníky tematiky zombie. Některé povídky byly opravdu nápadité, nejvíc mě bavily ty, které se nedržely klasického scénáře - útok zombieků a my je jdeme zlikvidovat - i když i to samo sebou, jako správný fanda zombie, žeru:)
Konkrétně nejvíc se mi líbily:

Vesmírný rozklad, Pokojná zem a Zůstaň tady celý den.

Celkově hodnotím průměrně, protože, jak už tomu často u antologie bývá, některé povídky se mi líbily méně, některé více.


Annkag
04.04.2022 5 z 5

Skvělé čtení.Pobavila jsem se a zasmiala.Je to skvělá sbírka zombie povídek, které mě trocha nakopali a já si uvědomila že:" Kdo je připraven,nie je ohrožen."

Ivushaak
18.03.2022 4 z 5

Moje Zombie prvotina a musím říct, že se mi vcelku líbila. Jednotlivé příběhy nebyly zbytečně dlouhé, a každý byl něčím jedinečný. Taková oddechovka pro ty, co se rádi bojí.

ThomasRuhe
17.10.2021 3 z 5

No tak jsem měl asi přehnaná očekávání, která se bohužel nenaplnila. Většina povídek je slabá a tak trochu na jedno brdo. Jasně všechny jsou o zombiích, ale ta omáčka okolo, která tomu měla přidat na hodnotě a vytvořit zajímavý děj, tak ta zrovna nápady nehýří. Opravdu mě bavily jen dvě, a zbytek rychle upadne do zapomění...

Marcel7
02.09.2021

Nebudu hodnotit, protože jsem dostala přesně to, co jsem očekávala - oddechovku na téma zombie. Jak to tak u povídek bývá, některé byly lepší, jiné slabší. Nemůžu říct, že mě to nebavilo, ale po chvíli se mi omrzelo slovo hlad a stejný mustr podle kterého se o zombie psalo. Vím, že máme zažité jisté zvyklosti, ale myslím, že by nebylo na škodu si trochu zahrát se zombie stereotypy a vymyslet aspoň nákazu nebo i likvidaci zombie jinak.

Ronnie68
30.07.2021 4 z 5

docela zajímavé a čtivé příběhy ze světa zombie (živý mrtvý) ...

Maruska57
13.04.2021 1 z 5

Jednotlivé povídky se liší jen autorem a jinými jmény postav.Téma se stále opakuje dokola.Živí mrtví požírají živé a z nich se stávají živí mrtví a tak pořád dokola.Možná jako zfilmované nahánělo by strach, a to ještě nevím,zda by to nebylo jen zhnusení.Takže už nikdy více tento žánr číst nebudu.

martinstefko
15.07.2020 3 z 5

Sbírka „Noc oživlých mrtvol“ přináší pohled na klasické téma, pohled poměrně velkého množství autorů, který ukazuje, že hodně témat se opakuje, sem tam je to prostě něco, co se dalo očekávat, co nijak nevyčnívá. Ale když si autor uvědomil, že nejlepší je vzít zombie svět jen jako kulisu a v něm vyprávět nějaký příběh, většinou to zafungovalo. Tohle je cesta, jak se na zombie žánr dívat, což většina autorů pochopila. Jen škoda, že kniha neměla ještě o trochu lepší překlad. A lepší korektury, což je patrné už na zadní obálce.

jakub2418
14.07.2020 3 z 5

Já to nedočetl. Nejsem prostě povídkovej...

iiiccc
11.05.2020 3 z 5

Některé povídky dobré, jiné slabší. Je to v podstatě klasika, dnes je zombie tématika úplně jinde.

Zrzavá_Tereza
19.04.2020 5 z 5

Pokud máte rádi horory a zombíky, tak vás tahle knížka potěší. Nedozvíte se tu nic novýho, co už máte jistě nastudovanýho a co si budem - tohle není nějaká velká literatura, ale milovníky žánru potěší. Strašně se mi líbilo, že každá povídka je z jinýho prostředí a odehrává se v různých situacích. Je tu zoologická zahrada, sklep, vesmírná loď, opuštěný dům.. Jsou tu lidi tušící, co se děje, a naopak i lidi nevěřící. A ač nejsem příznivcem povídek, tohle se povedlo. Všechno se tu pěkně odvíjí a klape to, postavy mě bavily a očekávaně - na pár nechutností taky dojde.

Estudiante436
11.04.2020 2 z 5

Průměrné povídky, nenadchlo, nezaujalo.

petrarka72
10.02.2020 4 z 5

První vstup do komplexního zombie světa; do té doby jsem viděla pár filmových zombie komedií, míjel mě dokonce i Romero. Povídky, v nichž ghúl definitivně přestal být ghúlem a stal se bezduchým požíračem bližních. Sbírka má vzestupnou tendenci, od těch "základních" se přesouváme k nápaditějším. V té přehlídce existenciální marnosti, kořeněné větší či menší dávkou nechutnosti, vedou bez uvedení pořadí Englerova Sue (pomsta je chutná), Careyho Pokojná zem (ustlat si vedle drahé polovičky? proč ne?), Wellingtonův Vesmírný rozklad (výhradně dialogická kosmicko-pozemská hostina), Zůstaň tady celý den Miry Grantové (je libo zviřátka?), Keenův Zápisník (kombinace zombie s čistou duchařinou), Decandidův Živý přenos (Jewish varianta na pomezí hrůzy a humoru) a Maberryho Osamělý pistolník (některá probuzení nebývají příjemná). Romerův John Doe, i když nepatří k nejlepším, je příjemný bonus. "Zatančíme si?"

MichalKal
10.02.2020 5 z 5

Oddechovka. Dobrý :)

sneakyraven
05.01.2020 3 z 5

Dobrá oddechovka, ale nevyděsila ani nezatáhla tolik do atmosféry. Rozhodně je v knize několik povídek, které za přečtení stojí, ale je jich i pár slabších.

MartinProtschke
02.01.2020 4 z 5

Povedená sbírka povídek o nemrtvých. Nejvíc mě potěšil Shusterman,který nikdy nezklame. Spousta povídek je psaná zábavnou formou,moc mě bavila

mareksevc
31.12.2019 3 z 5

prvá poviedka bola dosť slabá , až si dovolím tvrdiť že by niekto z tejto komunity napísal určite lepšiu, ostatok neurazil ani extra nenadchol

Eragones
18.08.2019 5 z 5

Skvělá knížka.

Kaleigh
12.08.2019 5 z 5

Výborná sbírka zombie povídek. Většina by mohla inspirovat filmaře. Napínavé a poutavé! Přečetla jsem knihu jedním dechem. Doporučuji!