Nihilista na balkonu

Nihilista na balkonu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446094/bmid_nihilista-na-balkonu-nHH-446094.jpg 4 98 33

Pětice vynikajících soudobých humoristických novel na pomezí fantaskna a satiry, hravě, a hlavně chytře vystavěných na paradoxech naší v mnohém tak komické současnosti.

Přidat komentář

MartaPear
14.01.2024 5 z 5

Fiktivní, bohužel ale tvrdě realistické vyprávění o současnosti, resp. jak u nás funguje byrokracie, státní úřady apod. Skvělé čtení!

Richard Skolek
21.12.2023 1 z 5

Obrovské zklamání. Znám autorův stejnojmenný blog, který je skvělý, a tak jsem čekal podobně kvalitní a chytré čtení. Mám ale pocit, že zatímco náměty skutečně vymýšlel ten Holý, kterého znám, zpracování se ujal Zdeněk Troška. Vše je tu v nejhorším slova smyslu lidové, vše je bolestně prvoplánové, většina postav je absolutně debilní.
Krásně je to vidět třeba na poslední povídce, kde se pracovník hvězdárny pokouší informovat stát, že Zemi hrozí kolize s jiným tělesem. Úředníci si ale stěžují, že kolegyně, která má podobné věci na starosti, je zrovna na dovolené, pak je problém v tom, že žádosti a zprávy nemají potřebné přílohy nebo nejsou na těch správných formulářích, když se to konečně dostane k politikům, odloží to, protože katastrofa přijde až po volbách apod. Takže prostě prvoplánově využíváme všechna možná klišé – všichni jsou absurdně hloupí a neschopní, v celé státní správě není ani jediný normální člověk. To je legrace, že?
S čímž se pojí další zásadní nedostatek – ve většině případů je záhy jasné, kam příběh směřuje. Nejsou tu žádná překvapení, žádné zvraty, jen si tak příjemně přitakáváme, ať už se posmíváme leteckým společnostem, tajným službám nebo Jaromíru Soukupovi. Neřeší se ani žádné velké problémy, nepřijdou žádná morální dilemata.
Není tu rovněž žádná zajímavá postava, jen samé šablony a zástupy hlupáků. Za idioty pak autor zřejmě považuje i čtenáře – pokud děj okatě naznačuje nějaký „klišé vtip“ typu „velkým společnostem jde jen o zisk“, postavy to většinou i explicitně řeknou, aby to těm zaostalejším náhodou neušlo.
Dost problematická je i řemeslná stránka textu. Jsou tu neuvěřitelně dlouhé odstavce, které úplně zbytečně komplikují čtení. Většině povídek by také prospělo výrazné zkrácení, mnohde jsou nekonečné monology, které se po spoustě oklik dostanou k předvídatelné pointě, k níž se dalo skočit během pár vět. Mínusem je i velmi odbytá korektura.


Lenka.P7
08.12.2023 4 z 5

Chytré povídky od chytrého a vzdělaného autora, i když literárně zas úplně dokonalé nejsou. Raději čtu jeho občasné komentáře k aktuálním událostem (Nihilistův blog), které jsou naprosto perfektní a je na nich vidět, že autor má velmi dobrý přehled o širokém spektru témat, které zpracovává.

jasminecka
28.07.2023 5 z 5

Skvele, vtipne, napadite. Neskutecne me bavilo stridani rejstriku. Horak ma skvely pozorovaci talent...

DuncanIdaho
08.05.2023 4 z 5

Je zde 5 povídek, dvě jsou nicmoc, ale ty tři zbývající je reálný náhled do současného života. Paradoxy součastnosti jsou popsány tak reálně a takovým stylem, že jsou opravdu až komické. Kdyby v reálu nastaly zde popisované problémy, mohly by i popsaným způsobem proběhnout.

EllisIsland
14.03.2023 5 z 5

Naprosto geniální kniha, nelze jinak než doporučit. Málokdy se mi stane, že se směju nahlas, ale tentokrát fakt, že jo :-)

Clair16
19.02.2023 3 z 5

Moderní svět se všemi absurditami, které nabízí… Zejména první povídka je napěchovaná postřehy, které shrnují postoje nenápadných jednotlivců i celých skupin – politiků, vědců, „hybatelů“ i přihlížejících. Texty jsou nejen v detailech vtipné, milé, inteligentně poskládané, se záběrem širokým i hlubokým – a jako celek velmi pravdivé… Jenom se k téhle knížce neumím postavit jako k beletrii. Dokážu si představit, že by příspěvky vycházely formou fejetonů – jejich pojetí by možná nebylo tak celistvé, ale zdejší reportážní styl čtení zrovna neusnadňuje. Přes spoustu myšlenek, barvitých, alarmujících a hlavně podaných s přehledem a humorem bych, nejspíš pro tu zhuštěnou formu, nedokázala knížku jednoznačně doporučit. Množství originálních nápadů i jejich uspořádání si ale cením.

roso.mak
26.08.2022 1 z 5

Jen jednu povidku ze všech jsem opravdu poctivě přečetla. Zbytek me nebavil. Bylo to takové neoriginální. Clovek hned vedel, co se tam bude dít a jak to skončí.

bagel
05.08.2022 4 z 5

Komentáře zde mě přiměly si knihu přečíst přednostně a určitě nelituju. Nejvíc se mi líbila první povídka, u poslední až trochu mrazilo a i ostatní byly moc dobré. Určitě doporučuji.

hroneczek
15.03.2022 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. A neskutečně mě bavila.
To jak autor umí vystihnout lidské povahy, nesmyslné nápady a český uprdelismus je naprosto skvělé. Vždy se u daných problémů dostane až k jádru pudla, vtipně a s nadhledem.
Pokud hledáte něco oddechového a k zasmání, vřele doporučuji.

petra7309
16.02.2022

Nalákala mě neskutečně pěkná obálka a velmi vysoké hodnocení zde.
Knihu jsem ale po pár stránkách odložila, už u první povídky.
Kdybych tohle četla před třeba 20 lety, totálně by mě to uchvátilo - ale dnes, možná i s mou čtenářskou zkušeností, už to vůbec nezaujalo.
Nápad (alespoň první povídky) zajímavý, zpracování pokulhávalo, jako bych se přenesla někdy do r. 1988, tak mi alespoň jazyk a přístup postav přišly.
Ale věřím, že svého čtenáře, kterého to bude bavit a bude se mu to líbit, si kniha najde.

Chesterton
26.01.2022 5 z 5

[audiokniha]
"Mít smysl jen sám pro sebe je nesmysl."

Chytrá a humorná. Přesně v tomto pořadí jdou po sobě, ze současné tvorby výrazně vybočující, kvality těchto povídek. Pro mě však je téměř nemožné po milary a kapp66, napsat něco originálního či objevného :o)
Snad jen to, že tenhle tvořivý pražský tramvaják má velký talent na pointy jednotlivých povídek i knihy jako celku! Což právě zmiňuje už milary :o)
Nejvíc mě asi uhranulo lehké pero nastaveného zrcadla a přesně mířené zásahy do současného povrchního blázince zmiňované mozkové lenosti a podivně pokroucené hyperkorektnosti. Včetně do detailu přesného popisu komunity Vietnamců, jež se shoduje s vyprávěním "Tomáše" z našeho nedávného Sapa tripu.

Snad jen ve třech nepatrných detailech se od zmíněných dam liším: nenadřela jsem se, skoro to nebolelo, jen zuby trnuly :o) a smutno bylo. Holčičí postavy mi přišly velice realistické - jen jich bylo dost pomálu. Zato Mařena je zkrátka boží.
Čtěte a bavte se chytře.
6/7

kap66
28.12.2021 5 z 5

Chytrá a humorná knížka, aktuální právě tak akorát, aby obstála i za čas, i když teď, se souvislostmi v paměti, má její vtipnost ještě větší dosah. Autor opravdu „nastavil zrcadlo“ :-) současnosti - médiím, byrokracii, politice, mozkové lenosti naší kultury, její přehnané korektnosti,.. - a dovedně ho rozbil. A já se smála se střepy zabodnutými v hlavě. Skvělé.
(Audioverze je výborná.)
Ještě ale malé doplnění: ženské postavy by autor mohl poněkud vylepšit, ještě že to neberu osobně... :-)

Tamten
07.12.2021 3 z 5

První povídka je super - vtipná a zajímavá. Ještě čtvrtá zvedá průměr trochu nahoru, ale ostatní jsou slabší a ne příliš vtipné (a to mi rozhodně nevadí rasistický či jinak nekorektní humor, ale tady je to takové o ničem).

milary
02.11.2021 5 z 5

Anotace je zcela výstižná.

Ale člověk stejně vůbec netuší, do čeho jde. A pokud se nechá odradit, popřípadě pomyslně rozdupe audioknihu na kosmický prášek ve chvílích, kdy už je to tak "na tělo", že to úplně fyzicky bolí a on má pocit, že prostě ne! nevydrží pokračovat už ani chvilku, tak se to ke své smůle nedozví. Ten celkový obrázek geniálně napsaných a seřazených příběhů se mu zkrátka neposkládá.

Nadřela jsem se. Navztekala a nasmála. A za tu husí kůži to tisíckrát stálo.

Interpretace je skvělá, a je to dobrá volba. Moc doporučuju.

Hihla
22.05.2021 5 z 5

Místy trochu rozvleklé ale jinak výborné. Téma pravdy a vnímání reality v aktuálním kontextu dneška a navíc vtipné. Pravda není jen jedna a navíc je nebezpečná, hloupost je nekonečná a v tom vítězí pragnatizmus české reality.

martin9929
25.04.2021 3 z 5

Takové oddechové čtení. Místy vtipné.

Janek
05.04.2021 4 z 5

Rozmanité satirické povídky nemilosrdně, ale s humorem nastavují zrcadlo naší společnosti. Povídka o fake news by se měla stát povinnou četbou.

littlestar
21.02.2021 3 z 5

Kniha jako celek mi úplně nechutila. Možná je to špatně nastaveným očekáváním. Hlavně jsem očekával humor a některé povídky řeší spíše problémy současného světa. Přesto díky @tatianagbrzobohata za tip k přečtení. Minimálně kvůli 2 povídkám to stálo za to.

Doug
06.02.2021 5 z 5

Jsem nadšen obsahem i formou, tenhle styl uvažování a humoru mi přesně sedí. V některých pasážích ale člověku tuhne úsměv na rtech, když si uvědomí, že od nadsázky k realitě nemusí být vůbec daleko...