Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky

Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130447/mid_nicka-dobyva-ameriku-strastiplna-po-ycV-130447.jpg 3 20 4

Co když se chcete stát slavnou spisovatelkou, ale inspirace se vám zdaleka vyhýbá? Nebo prožít třeskutou lásku, ale osud vám nadělí do sebe zahloubaného intelektuála? Jak vylétnout z rodinného hnízda a nepolámat si křídla? Jedinou šancí bystré a citlivé Nicky, jak konečně dospět, je následovat svůj sen až do Ameriky a zase zpátky. Vůbec se nediví, že v životě nic nedopadá tak, jak by se dalo očekávat, a své nesnáze popisuje s vtipem sobě vlastním.... celý text

Přidat komentář

Jaryskinho
01.10.2018 5 z 5

Druhý román Valentové ukazuje, že tato dosud nedostatečně doceněná mladá spisovatelka s každou další knihou překonává díla předchozí. Jestliže v Bruselském cestopise (Albatros 2006) mladé ženy poznávají prostředí evropských institucí a navazují první mezinárodní přátelství a nesčetněkrát se s nimi přitom nasmějeme, "Nicka" (="nicka"?) dobývá Ameriku je román výrazně vyzrálejší a hlubší. Na první pohled jde opět o mladou ženu oprošťující se od rodičovských představ o jejím životě a hledající vlastní cestu v pulzujícím velkoměstě, které nikdy nespí. Ovšem Valentová před námi tentokrát – zcela v duchu jiných českých kosmopolitních autorů (Kundera, Škvorecký, Hostovský aj.) – rozvíjí mnohavrstevný příběh, jehož alfou a omegou není nic menšího než boj mladého člověka o vlastní identitu. Teprve po přečtení knihy jedním dechem mi začalo docházet, kolik podobných témat každý z nás prožívá, aniž by musel být zrovna v New Yorku. Tohle je velká literatura!

TerkaM
02.11.2014 4 z 5

Ze začátku mi kniha přišla taková nijaká,.. zklamalo mě, že se na tom táboře tvůrčího psaní moc nezabývala a dále to, že se v Americe odehrávaly jen asi tři kapitoly,.. nepůjčila jsem si ji z knihovny kvůli Americe, ale hlavně kvůli tomu psaní. Pak se začala kniha vylepšovat a já si oblíbila i hlavní hrdinku, proto dávám čtyři hvězdičky. :)


Alma5
01.04.2013 4 z 5

V poslední době od knih očekávám hlavně odreagování, což tato kniha splnila, byla dobře čtivá. Název je trochu zavádějící, v Americe se odehraje jenom malá část , příběh je ze začátku poněkud chmurný, na konci jsem se i občas zasmála.

Niki
30.09.2012 3 z 5

Čekala jsem od této knihy více, ale to se mi nesplnilo. Četla jsem tuto knihu celkem dlouho, protože neměla žádný poutavý děj, postřední část byla o ničem.

Autorovy další knížky

Veronika Valentová
česká, 1974
2022  70%Meteorit z Mušlovky
2012  54%Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky
2006  65%Zmatení jazyků aneb Bruselský cestopis
2017  74%Karlík Nezbedník - Knížka pro tvrdohlavé děti a jejich zoufalé rodiče
2012  90%Lesná - 50 let sídliště

Kniha Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x