Neviditelné ženy

Neviditelné ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531367/bmid_neviditelne-zeny-65bf9c2f20230.jpg 5 14 2

Data jsou pro moderní svět zásadní. Od ekonomického rozvoje přes zdravotnictví až po vzdělávání, politiku nebo veřejnou správu, při rozdělování zdrojů i přijímání zásadních rozhodnutí se spoléháme na čísla. Značná část dat však nezohledňuje pohlaví, považuje muže za standard a ženy za atypické. Za tuto předpojatost ovšem ženy platí svým časem, penězi a často i životem. Caroline Criado Perez v knize Neviditelné ženy zkoumá příčiny genderové nerovnosti v domácnostech, na pracovištích, při lékařských diagnostikách, v politice i dalších oblastech. Kniha, postavená na stovkách případových studií z celého světa a napsaná s energií, vtipem a jiskřivou inteligencí, je průlomovým, nezapomenutelným odhalením, které změní váš pohled na svět.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Host
Originální název:

Invisible Women , 2019


více info...

Přidat komentář

Jane2016
05.04.2024 4 z 5

Genderová nerovnost, téma, které posledních pár let hýbe světem. Důležitá problematika, kterou je potřeba řešit a mluvit o ní. A jelikož jsem o tomto tématu mnoho knih nečetla, řekla jsem si, proč nezkusit právě tuto!

A byla to jízda! Kniha se totiž zabývá genderovou nerovností z tolika různých úhlů pohledu, že Vám jde jako čtenáři hlava kolem. Ekonomika, politika, zdravotnictví a mnoho dalších! Celá kniha je opravdu velmi detailně propracovaná, o tom svědčí i seznam zdrojů, uvedený ke konci knihy. Čili pokud se vyžíváte v datech, tohle bude něco pro Vás.

Sama jsem nesčetněkrát četla s otevřenou pusou. Ačkoliv bych si jako žena myslela, že jsme na dobré cestě k rovnosti, kniha mě velmi rychle přesvědčila o opaku!

Každopádně se čtením jsem nadmíru spokojená. Věřím, že tato kniha bude nějakou dobu rezonovat na sociálních sítích a je to jenom dobře! O tomto tématu by se mělo mluvit. Pokud přemýšlíte nad přečtením, rozhodně jděte do toho!

adorjas
19.06.2022 4 z 5

Nečítajte túto knihu, ak: 1. Ste na materskej/rodičovskej; 2. Máte PMS; 3. Reve vám doma dieťa. Prečo? Lebo budete úplne nenávidieť mužov a mužský svet. Kniha je dosť sugestívna a po jej prečítaní budete na každú zložku života (od zdravotníctva, po verejnú dopravu či zamestnávateľov) nazerať okom autorky. A veru, je čo nazerať. Kopa dát, výskumov, k tomu nahnevaný hlas autorky. Mňa si teda podmanila, len škoda, že ani na základe takýchto publikácií sa nič nemení.